Έντονη τάση αυτοκτονίας φαίνεται ότι έχει ηγεσία της ΕΕ καθώς σχεδιάζει να επιβάλει πλαφόν και στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μετά από αυτή του πετρελαίου.
Η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ΕΕ από την Ρωσία θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση διακοπή του συνόλου των ποσοτήτων του «γαλάζιου χρυσού» που έχουν απομείνει μέχρι τώρα και εισέρχονται στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας.
Η μοναδική χώρα που δεν θα επηρεαστεί από αυτό είναι η Τουρκία η οποία δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ειδικές σχέσεις με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Politico, οι παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας θα περιλαμβάνουν την επιβολή εισφοράς στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρισμού και ενέργειας ενώ εξετάζεται η επιβολή ανώτατων ορίων στις τιμές φυσικού αερίου, δηλαδή του περιβόητου πλαφόν.
Πολλοί ηγέτες προειδοποιούν για μαζικές κοινωνικές αναταραχές αν δεν συγκρατηθούν οι τιμές και στην ΕΕ σκέφτονται μία ακόμα πιο αυτοκτονική επιλογή συνεχίζοντας την καταστροφή που έχουν προκαλέσει με τις αντι-ρωσικές κυρώσεις.
Το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει εξαπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο. Σ χθεσινό έγγραφο η τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. προειδοποίησε ότι οι τιμές «οδηγούν σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Επίσης, αρχίζουμε να βλέπουμε στην Ευρώπη έναν αυξημένο αριθμό εργοστασίων που σταματούν την παραγωγή ή ακόμη και κλείνουν εντελώς».
Όλα δείχνουν ότι θα επιβληθεί εισφορά στα υπερκέρδη από την ηλεκτρική ενέργεια και θα ληφθούν μέτρα μείωσης της ζήτησης, τα οποία υποστήριξε η Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, ορισμένες χώρες θέλουν να προχωρήσουν παραπέρα.
Ειδικότερα, ορισμένα κράτη – μέλη επιθυμούν επίσης ανώτατα όρια τιμών για το φυσικό αέριο από «συγκεκριμένες δικαιοδοσίες».
Μια ιδέα παρόμοια με αυτό που μόλις αποφάσισε η G7 να κάνει για το ρωσικό πετρέλαιο. Η ΕΕ θέλει να αποφασίσει ένα όριο τιμών στο οποίο οι εταιρείες θα μπορούν να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο. Ο Ρώσος πρόεδρος θα το αρνηθεί και το ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο για κανέναν στην ΕΕ.
Όλοι αυτοί οι φόροι, οι εισφορές, τα ανώτατα όρια και οι επιδοτήσεις δεν θα λύσουν το υποκείμενο πρόβλημα, εκτός αν οδηγήσουν σε αύξηση της προσφοράς ενέργειας ή σε μείωση της ζήτησης.
Φυσικά αυτό που θα γίνει είναι το δεύτερο καθώς δεν υπάρχουν αλλού επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου για να αντικατασταθεί το ρωσικό και μάλιστα σε ανταγωνιστικές τιμές.
Άλλωστε η ΕΕ θέλει να επιβάλει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο αλλά δεν έχει εξηγήσει τι θα κάνει με το φυσικό αέριο άλλων από εναλλακτικές πηγές, γιατί η τιμή του φυσικού αερίου αυξάνεται παντού όχι μόνο στο ρωσικό που είναι και το φθηνότερο εν σχέσει με τ’άλλα.
Θα βάλει πλαφόν ας πούμε στο αμερικανικό ή στο καταριανό φυσικό αέριο;
Γι’ αυτό οι προτάσεις για συντονισμένη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου μπορεί να είναι οι λιγότερο ελκυστικές αλλά θα αυτές θα επιλεγούν στο τέλος.
Μόνο που μείωση της ζήτησης σημαίνει πτωχοποίηση και κλείσιμο επιχειρήσεων.
Θα μπορέσουν στις Βρυξέλλες να πληρώσουν αυτό το τίμημα και ειδικότερα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις;
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.