Η Ρωσία ζήτησε από την διευρυμένη πλέον ομάδα των BRICS, να εγκαταλείψουν το δολάριο στις μεταξύ τους αγοραπωλησίες σιτηρών και οι συναλλαγές να διενεργούνται με τα εθνικά τους νομίσματα!

Συγκεκριμένα η πανίσχυρη Ρωσικής Ένωσης Εξαγωγέων Σιτηρών (Rusgrain Union) με επιστολή της προς το Υπουργείο Γεωργίας, ζήτησε να εγκαταλειφθεί το δολάριο, μια επιστολή που προώθησε η Μόσχα άμεσα στα άλλα μέλη των BRICS.

Η ένωση θα δημιουργήσει τη δική της πλατφόρμα συναλλαγών και θα εμπορεύεται τα σιτηρά χωρίς να χρησιμοποιεί το δολάριο, εξουδετερώνοντας την νομισματική κυριαρχία των ΗΠΑ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ένωσης Rusgrain, οι πέντε χώρες BRICS στο τέλος του 2023 παρήγαγαν συνολικά 1,17 δισεκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως (42% της παγκόσμιας παραγωγής) και κατανάλωσαν 1,1 δισεκατομμύρια τόνους (40% της παγκόσμιας κατανάλωσης).

Μετά την επέκταση, η παραγωγή σιτηρών του ομίλου θα ανέλθει σε 1,23 δισεκατομμύρια τόνους ετησίως (44% του κόσμου) και η κατανάλωση θα πλησιάσει την παραγωγή, δηλαδή 1,22 δισεκατομμύρια τόνους (επίσης 44%).

«Στατιστικά, το 25% του παγκόσμιο εμπορίου σιταριού είναι… ρωσικό», δήλωσε στο Sputnik ο Vladimir Petrichenko, Διευθύνων Σύμβουλος της αναλυτικής εταιρείας ProZerno.

«Ομοίως, περισσότερο από το 25% του εμπορίου καλαμποκιού είναι βραζιλιάνικο καλαμπόκι. Επιπλέον, αν μιλάμε για σόγια, περίπου το 58% του παγκόσμιου εμπορίου είναι βραζιλιάνικη σόγια.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής καλαμποκιού και σιταριού, η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού, αν και σε μικρότερο βαθμό –  αλλά αγοράζουν σιτάρι με τον ίδιο τρόπο όπως η Κίνα με 12 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Τώρα προστέθηκε η Σαουδική Αραβία, ο κύριος αγοραστής κριθαριού. Ωστόσο, τα βασικά εμπορεύματα είναι το σιτάρι, το καλαμπόκι και η σόγια.

Και για όλα αυτά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη αυτούς που εντάχθηκαν τον Ιανουάριο, αυτή είναι μια τεράστια αγορά».

Τα κράτη μέλη των BRICS αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο μέρος, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς για αυτά τα γεωργικά προϊόντα, επισήμανε ο ειδικός.

Με λίγα λόγια, αυτό το φρούτο είναι ώριμο για να το μαζέψουμε», τόνισε ο Petrichenko.

Στην επιστολή προς το υπουργείο, ο πρόεδρος της Ένωσης Rusgrain, Eduard Zernin, υποστήριξε ότι αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας «ανταλλαγής σιτηρών» για τα κράτη – μέλη των BRICS.

Πιστεύει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να παίξει «το ρόλο του προμηθευτή ύστατης ανάγκης», στον οποίο «μπορεί αργότερα να ενταχθούν και άλλοι καθαροί εξαγωγείς».

«Έχουμε σοβαρές προϋποθέσεις για τη δημιουργία της δικής μας πλατφόρμας συναλλαγών με διακανονισμούς σε οποιοδήποτε από τα νομίσματα των χωρών BRICS και στο μέλλον – σε ειδικό νόμισμα εκκαθάρισης στη Ρωσία ή σε μια από τις χώρες με ισχυρό χρηματοπιστωτικό σύστημα και ελεύθερα μετατρέψιμο νόμισμα εκτός από το δολάριο», υποστήριξε ο Zernin.

Η ομάδα των BRICS – που περιλαμβάνουν τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική – πρόσθεσε στις τάξεις της τους καθαρούς εισαγωγείς σιτηρών Αίγυπτο, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) το 2024, σχεδόν εξισώνοντας την παραγωγή και την κατανάλωση σιτηρών εντός της ομάδας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!



Έχοντας εγκαταλείψει το δολάριο, ο όμιλος θα έπρεπε να επιλέξει ένα κατάλληλο νόμισμα εκκαθάρισης των συναλλαγών, συνέχισε ο ειδικός.