Αίτηση για κρατική βοήθεια υπέβαλε τελικά η Credit Suisse σύμφωνα με τους Financial Times μετά το κραχ και παρά τις αρχικές δηλώσεις του προέδρου της, σε μια εξέλιξη που τρομάζει με την ΕΚΤ ήδη να έχει ξεκινήσει προσπάθεια ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχει κάποια διάχυση προς το ευρωσύστημα.
Η τράπεζα, κατά τους FT, ζήτησε μια καθησυχαστική δήλωση από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, αλλά και από την Finma, την ελβετική ρυθμιστική αρχή.
Για την ώρα ούτε η μία ούτε η άλλη αρχή έχουν αποφασίσει να παρέμβει υπέρ του αιτήματος της τράπεζας, που είδε την μετοχή της να υποχωρεί ακόμη και κατά 30%. Αργότερα, μέσα στην ημέρα η μετοχή είχε ανακάμψει, αν και σε σχέση με χθες ήταν στο -16%, στα 1,87 ελβετικά φράγκα.
Ως σήμερα, πριν ακόμη κλείσουν τρεις μήνες, η μετοχή έχει χάσει το ένα τρίτο της αξίας που είχε στις αρχές του 2023, ενώ σε τους τελευταίους 12 μήνες έχει χάσει το 70% της αξίας της.
Εν τω μεταξύ το 10ετές ομόλογο της Ελβετίας αυξήθηκε κατά 22 μονάδες βάσης στο 0,97%. Αντίστοιχες αυξήσεις καταγράφηκαν και σε άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα, όπως το γαλλικό, το γερμανικό, το ισπανικό και το πορτογαλικό.
Το αίτημα έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Πρόεδρος της Credit Suisse Group AG Άξελ Λέμαν έλεγε ότι η κρατική βοήθεια «δεν αποτελεί θέμα» καθώς η ελβετική τράπεζα προσπαθεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη μεταξύ πελατών, επενδυτών και ρυθμιστικών αρχών μετά από μια σειρά σφαλμάτων.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μιλώντας στο Συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Τομέα στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, ο Λέμαν έλεγε ότι δεν θα ήταν ακριβές να συγκριθούν τα τρέχοντα προβλήματα της Credit Suisse με την πρόσφατη κατάρρευση της Silicon Valley Bank, ιδιαίτερα επειδή οι τράπεζες ρυθμίζονται διαφορετικά.
«Έχουμε ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, έναν ισχυρό ισολογισμό», είπε ο Λέμαν. «Πήραμε ήδη το φάρμακο», είπε, αναφερόμενος στο εκτεταμένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο.
Με τη σειρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να διασφαλίσει ότι η διαφαινόμενη κρίση δεν θα εξαπλωθεί παρασύροντας και άλλα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Έτσι, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν ήδη επικοινωνήσει με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της κεντρικής τράπεζας ώστε να ενημερωθούν για τυχόν οικονομικά ανοίγματά τους στην Credit Suisse.
Παρ’όλα αυτά ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά σε επικοινωνία που είχε μαζί του η WSJ.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης η προσοχή στρέφεται στην Credit Suisse, η οποία κατρακυλάει στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Μάλιστα, οι χρηματιστηριακές αρχές της Ευρώπης αναγκάστηκαν να αναστείλουν προσωρινά τη διαπραγμάτευση της μετοχής. Αυτήν την στιγμή, η πτώση φθάνει στο -30%.
Η αναταραχή προκλήθηκε μετά την παρέμβαση του μεγαλύτερου μετόχου της Credit Suisse, δηλαδή της Saudi National Bank, η οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο να «ρίξει» περισσότερα χρήματα στην τράπεζα, καθώς δεν επιθυμεί το ποσοστό της να ξεπεράσει το όριο του 10% (σήμερα βρίσκεται στο 9,9%).