ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας της Ουκρανίας και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Όλοι οι βασικοί κλάδοι κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής, των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών να καταγράφουν ισχυρές απώλειες

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εξαιτίας της Ουκρανίας και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Συνεχίζονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς όλοι οι βασικοί κλάδοι κινούνται σε αρνητικό έδαφος στις ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας της Ουκρανίας και του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες 3,29% και να βρίσκεται στις 939,10 μονάδες.

Οι επενδυτές από την αρχή της ημέρας ακολουθώντας το διεθνές κλίμα προχωρούν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις μειώνοντας το μετοχικό τους ρίσκο και αναμένοντας τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση η οποία με τη σειρά της επιτείνει την ενεργειακή κρίση και τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αν και οι διπλωματικές διεργασίες για την επίλυση της κρίσης συνεχίζονται, τα τύμπανα του πολέμου ηχούν, ωθώντας τις μετοχές σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα με το Χρηματιστήριο Αθηνών να ακολουθεί τις διεθνείς αγορές στις οποίες επικρατεί Sell-off καθώς ο δείκτης DAX υποχωρεί άνω του 3,5% με ανάλογες πιέσεις και στις άλλες αγορές της Ευρώπης.

Ενδεικτική της εικόνας της συνεδρίασης, η διακύμανση για τον Γενικό Δείκτη, με πρώτες εντολές από τις 959,67 μονάδες, με ευρύ πτωτικό χάσμα, με εσπευσμένες πωλήσεις στις 939,59 μονάδες στα πρώτα 15′ χαμηλά ημέρας και με τον Τραπεζικό κλάδο να είναι στο επίκεντρο των πωλήσεων μιας και είναι ο κλάδος με τα μεγαλύτερα κέρδη φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι όποιες εντολές αγοράς γίνονται κοντά στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά, εύλογα καθώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία δεν παραπέμπουν σε άμεση/δραστική αποκλιμάκωση, τουλάχιστον για αύριο.

Σε αυτό το περιβάλλον, οι πωλητές έχουν συντριπτικό προβάδισμα στο χρηματιστήριο μας, με τις ρευστοποιήσεις σταθερές αλλά με βραδύτερο ρυθμό μετά το αρχικό “ξεπούλημα” με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές και δευτερευόντως σε blue chips.

Τεχνικά και μετά το σημερινό άνοιγμα αν ο Γενικός Δείκτης αν χαθεί η στήριξη στις 936, με “φίλτρο” δύο συνεδριάσεων, οι αμέσως επόμενες εντοπίζονται στις 931 (ημερήσιο “stop long”), 917 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και η ζώνη 900 – 885 την οποία υπερασπίζονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών.

Για τον δείκτη Υψηλής έχει χαθεί η ενδιάμεση στήριξη στις 2300 με τις 2280 μονάδες να είναι το επόμενο επίπεδο (ημερήσιο “stop long”) το οποίο όσο ανθίστανται, οι “buyers” έχουν ελπίδες για αναρρίχηση προς τις 2390 μονάδες.

Αντίθετα κλείσιμο χαμηλότερα των 2200, μπορεί να βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις και 2175 – 2135 (σπεύδουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών). Στο ταμπλό τώρα και στον δείκτη Υψηλής Κεφαλαιοποίησης η Ελλάκτωρ με 0,7% είναι η μόνη μετοχή με θετικό πρόσημο με την Πειραιώς με 6,63% και Alpha Bank με 5,04% να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Jumbo, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Aegean, Coca Cola, Εθνική υποχωρούν σε ποσοστό άνω του 4%, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ καταγράφουν πτώση άνω του 3%, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Quest, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Τιτάνας καταγράφουν πτώση άνω του 2% και Τιτάνας ΟΛΠ, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή καταγράφουν πτώση άνω του 1%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ημερών, με τις μετοχές εταιρειών ταξιδίων, τραπεζών και αυτοκινητοβιομηχανιών να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση σήμερα, ενώ οι επενδυτές ανησυχούν για γεωπολιτικούς κινδύνους ύστερα από τις προειδοποιήσεις ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 2,62% λίγο πριν τις 11:00 ώρα Ελλάδας –στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 25 Ιανουαρίου.

Στο ταμπλό ο γερμανικός δείκτης DAX καταγράφει απώλειες 3,14% στις 14.922 μονάδες. Ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί 1,92%. Στο «κόκκινο» και ο γαλλικός δείκτης υποχωρεί 3,57% ενώ απώλειες καταγράφει και το Χρηματιστήριο του Μιλάνο 3.57%.

Όλοι οι βασικοί κλάδοι κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με τις μετοχές των εταιριών ταξιδίων και αναψυχής, των τραπεζών και των αυτοκινητοβιομηχανιών να καταγράφουν ισχυρές απώλειες.

Οι εντάσεις σχετικά με τη στρατιωτική ενίσχυση της Ρωσίας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας εισέρχονται σε μια δυνητικά αποφασιστική εβδομάδα, με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν ότι μπορεί να επίκειται εισβολή και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος την Παρασκευή αναφέρθηκε στον κίνδυνο η Ρωσία να επιτεθεί ή να προσπαθήσει να πυροδοτήσει σύγκρουση εντός της Ουκρανίας αυτή την εβδομάδα, δήλωσε στο CNN την Κυριακή ότι υπάρχει «μια σαφής πιθανότητα να υπάρξει σημαντική στρατιωτική δράση πολύ σύντομα».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο μεταξύ, η άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνεχίστηκε δυναμικά δίνοντας νέα ώθηση στις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί να υιοθετήσει μια επιθετικότερη προσέγγιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τους επόμενους μήνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.