Η πρόθεση της Washington να ξαναεπιβάλει τις σκληρότερες κυρώσεις στο Ιράν φαίνεται πως ενισχύει το «πετρογουάν» και αποδυναμώνει το «πετροδολάριο» ενισχύοντας έτσι την τάση για αποδολαριοποίηση του πλανήτη που έχουν ξεκινήσει με μεθοδικό σχέδιο Πεκίνο και Μόσχα ενώ στην προσπάθειά τους εντάσσεται πλέον και η Τουρκία.
Οι συναλλαγές του αργού πετρελαίου στην Shanghai χτύπησαν ρεκόρ αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ν.Τραμπ για μονομερή αποχώρηση από την συμφωνία με το Ιράν μετατρέποντας έτσι την αμερικανική κίνηση σε «μπούμερανγκ» κατά των ΗΠΑ και του δολαρίου αφού έστειλε στα ύψη το «πετρογουάν».
Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο την Τετάρτη τα μελλοντικά συμβόλαια που κλείστηκαν σε Γουάν ξεπέρασαν τα 250.000. Την προηγούμενη ημέρα ο αριθμός των συμβολαίων ήταν ο μισός!
Τα futures για το κινεζικό πετρέλαιο υπολογίζονται στο 8% του συνόλου της παγκόσμιας αγοράς και αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των ΗΠΑ από την συμφωνία σκαρφάλωσαν στο 12%
Ο Stephen Innes, επικεφαλής των συναλλαγών για την Asia/Pacific στα futures στην OANDA στην Singapore, ε[ιπε στο Reuters ότι το συμβόλαιο petro-yuan “μπαίνει σε δράση αστραπιαία” και έχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ανταγωνιστεί διεθνώς το πετροδολάριο
Η Κίνα είναι γνωστό ότι είναι πολύ ενεργοβόρα και πρόκειται για τον μεγαλύτερο καταναλωτή ιρανικού πετρελαίου καθώς είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Ένα συντριπτικό κτύπημα στο δολάριο ως παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο η Κίνα η οποία θα εισάγει πετρέλαιο από Ρωσία και Ιράν πληρώνοντας σε κινεζικά Γουάν τα οποία αργότερα θα μπορούν να τα ανταλλάσσουν με χρυσό!
Είναι μια εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση την καταχρεωμένη αμερικανική οικονομία ακόμα και σε έναν… παγκόσμιο πόλεμο
Σε συνδυασμό όμως με το διαγαλαξιακό πλέον αμερικανικό χρέος των 20 τρισ. δολαρίων δημιουργεί ραγδαίες εξελίξεις στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό και μετατόπιση ισχύος σε άλλες χώρες.
H Kίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και εξαπολύει μια «βροχή» από futures contract για αγορά αργού «μαύρου χρυσού» με την χρήση του κινεζικού yuan μετατρέψιμο σε χρυσό επιτρέποντας έτσι σε εξαγωγείς υδρογονανθράκων να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις
Έτσι το μεγαλύτερο όπλο των Αμερικανών, η επιβολή κυρώσεων, καθίσταται ανενεργό, ενώ η ίδια η αμερικανική οικονομία θα αρχίσει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Το κινεζικό yuan θα είναι εντελώς ανταλλάξιμο σε χρυσό στις χρηματαγορές της Shanghai και του Hong Kong.
Σημειώνεται ότι Κίνα και Ρωσία είναι πλέον και οι μεγαλύτερες παραγωγές χώρες σε χρυσό και επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα το οποίο θα έχει ως βάση του τον υπαρκτό και… αιώνιο χρυσό και όχι το λογιστικό «αεροχρήμα» των δολαρίων
Στις ΗΠΑ ανησυχούν ήδη
«Οι κανόνες του παγκόσμιου παιχνιδιού πετρελαίου μπορεί να αλλάξουν απίστευτα» είπε ο Luke Gromen, ιδρυτής του εδραζόμενου στις ΗΠΑ μακροοικονομικού κέντρου ερευνών FFTT, είπε στην Nikkei Asia Review.
Το σχέδιο του yuan ήταν στα «σκαριά» εδώ και αρκετά χρόνια και φαίνεται πως ήρθε η ώρα για να εφαρμοστεί
Ο χρυσός επί της ουσίας θα είναι ελκυστικός για όποιον θέλει να πουλάει και να αποφεύγει έτσι της αμερικανικές κυρώσεις
«Είναι ένας μηχανισμός που θα επιτρέψει στους παραγωγούς πετρελαίου να αποφύγουν τη χρήση δολαρίου και δεν είναι έτοιμοι να πλρώνονται σε θεωρώντας ότι δεν είναι καλή ιδέα ούτε αυτή» είπε ο Alasdair Macleod, επικεφαλής της Goldmoney
Kίνα και Ρωσία γίνονται οι μεγαλύτεροι παραγωγοί χρυσού στον πλανήτη και αυτό θα τις βοηθήσει να καταστούν στο μέλλον οι μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις και να πετύχουν να αποδολαριοποιήσουν εντελώς τις συναλλαγές τους.