Μέσα σε χρόνο-ρεκόρ μετά την ανακοίνωση πρόθεσης «μετάγγισης» στην τουρκική οικονομία 15 δισ. δολ. από το Κατάρ, οι κεντρικές τράπεζες των δύο χωρών συνήψαν συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος και το τεράστιο κεφάλαιο ήδη μεταφέρθηκε στη Τουρκία στηρίζοντάς την!
Το Κατάρ έδωσε 15 δισ. δολ. στη Τουρκία και πήρε το ισόποσο σε τουρκικές λίρες με την ισοτιμία που είχε την Παρασκευή το βράδυ η τουρκική λίρα!
Ούτε «δάνειο», ούτε «μεταρρυθμίσεις», ούτε «στήριξη», ούτε «μνημόνια», ούτε τίποτα! Δεκαπέντε δισ. δολ. μετρητά!
Η επιχείρηση ρευστότητας και υποστήριξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητα στην Τουρκία, την οποία ανακοίνωσε πριν λίγο το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Εμιράτου, θα συνεχιστεί προκειμένου να συγκεντρωθούν επιπλέον 30 δισ. δολ. για την στήριξη της τουρκικής λίρας, από χώρες, όπως η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και ίσως το Κουβέϊτ.
Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν οι διοικητές των δύο κεντρικών τραπεζών την Παρασκευή, αφορά μια «αμφίδρομη γραμμή ανταλλαγής συναλλάγματος», αναφέρει το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Κατάρ σε ανακοίνωσή του. Ηδη η τουρκική λίρα σταμάτησε να πέφτει και τις επόμενες ημέρες θα δούμε την έκταση της επίδρασης της «ένεσης» του Κατάρ!
Αν αρκεί σε αυτή την φάση ή αν χρειάζεται κάτι περαιτέρω.
Κατ’αυτό τον τρόπο, το Κατάρ εξοφλεί ένα μέρος από την στήριξη που του έδωσε η Τουρκία όταν ενεργοποίησε σε χρόνο ρεκόρ την στρατιωτική της βάση στο βασίλειο του Κόλπου (ήδη αριθμεί 5.000 άτομα προσωπικό) και δήλωσε προς την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας ότι «επίθεση στο Κατάρ είναι σαν να κάνετε επίθεση στη Τουρκία και θα απαντηθεί αναλόγως»!
Τον Ιούνιο του 2017, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έκοψαν τους διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ και εφάρμοσαν ένα οικονομικό και εμπορικό εμπάργκο που έκλεισε τα μοναδικά χερσαία σύνορα του Κατάρ και περιόρισε σημαντικά τον ανοικτό θαλάσσιο και εναέριο χώρο για τις συγκοινωνίες του Κατάρ, λόγω της προσέγγισης του βασιλείου με το Ιράν.
Μόνο η αερογέφυρα που δημιούργησε η Τουρκία, κατ’αρχήν και η Ρωσία κατά δεύτερό λόγο διέσωσε το Κατάρ από τον οικονομικό στραγγαλισμό και βέβαια ένα Τάγμα ειδικών δυνάμεων που ανέπτυξε στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία κατά τους μήνες της κρίσης.
Πριν λίγο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε τα εξής: «Η επίθεση στην τουρκική οικονομία δεν διαφέρει από μια επίθεση στην τουρκική σημαία, από μια επίθεση στο κάλεσμα για προσευχή».
«Ο στόχος είναι να γονατίσει η Τουρκία και ο λαός της. Η Τουρκία έχει τη δύναμη και την ικανότητα να τα ξεπεράσει όλα αυτά», προσθέτοντας πως «αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να αναγκάσουν την Τουρκία να παραδοθεί μέσω της συναλλαγματικής ισοτιμίας, σύντομα θα δουν πως κάνουν λάθος».