ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

H Wall Street σε πτώση λόγω κρίσης ΗΠΑ-Σ.Αραβίας: Δεν μπορούν να αγγίξουν το Ριάντ χωρίς να καταστραφεί το… δολάριο

H Wall Street σε πτώση λόγω κρίσης ΗΠΑ-Σ.Αραβίας: Δεν μπορούν να αγγίξουν το Ριάντ χωρίς να καταστραφεί το… δολάριο

Oι επενδυτές για πρώτη φορά στην σύγχρονη Ιστορία φοβούνται για την τύχη του ίδιου του αμερικανικού δολαρίου καθώς διαδραματίζεται μια τριπλή συγκυρία η οποία μπορεί να το «ανατινάξει» εκ θεμελίων με αποκορύφωμα την κρίση μεταξύ ΗΠΑ-Σ.Αραβίας λόγω της φρικτής δολοφονίας Τ.Κασόγκι.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκλεισε με σημαντική πτώση, καθώς στις ανησυχίες των επενδυτών για την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ προστέθηκαν οι φόβοι για τον ιταλικό προϋπολογισμό και τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τη Σαουδική Αραβία, με αφορμή την υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 25.379,45 μονάδες, με πτώση -1,27%. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχώρησε κατά -2,06% και έκλεισε στις 7.485,14 μονάδες Ο δείκτης Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.768,78 μονάδες, με πτώση -1,44%.

Τι συμβαίνει στις ΗΠΑ; Η αύξηση στα επιτόκια και οι δασμοί του Ν.Τραμπ σε οτιδήποτε κινείται στο πλανήτη σημαίνουν ένα πράγμα: Τέρμα στο ασύστολο τύπωμα δολαρίου. Ο πλανήτης έχει «στουμπώσει» και πρόκειται να συμβεί «σκάσιμο» δολαριακής φούσκας που μπορεί να προκαλέσει μια κρίση πολύ μεγαλύτερη από αυτή του 2008 και κυρίως ανεπανόρθωτη.

Ο Ν.Τραμπ θέλει να σταματήσει η προσφορά φθηνού χρήματος και ο Αμερικανός να μάθει να ζει με ότι παράγουν οι ΗΠΑ.

Όμως γιατί το Ριάντ είναι τόσο σημαντικό για τις ΗΠΑ; Γιατί η Σ.Αραβία αγοράζει από υποχρέωση κάθε χρόνο μέρος του αμερικανικού χρέους και επί της ουσίας στηρίζει το αμερικανικό δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα καθώς έχει συμφωνήσει από το 1973 να πουλάει το πετρέλαιό της αποκλειστικά σε δολάρια, έτσι το δολάριο έχει συνδεθεί αντί με τον χρυσό, με τον «μαύρο χρυσό» και αποκτάει αδιαμφισβήτητη αξία, διότι αντίθετα με ότι πιστεύει ο κόσμος το χρήμα δεν είναι ανταλλακτικό μέσο, αλλά προϊόν και το δολάριο αποτελεί το status των ΗΠΑ.

Ακολουθεί μια ανάλυση που εξηγεί την σχέση Ριάντ-δολαρίου και εξηγεί γιατί οι ΗΠΑ ποτέ δεν μπορούν να κάνουν κάτι στην Σ.Αραβία διαχρονικά, ή στον πρίγκιπα Σαλμάν τουλάχιστον προσωρινά και έτσι οι μόνοι που απομένουν για να την «πληρώσουν» είναι οι 15 εκτελεστές.

Σημειώνεται ότι ο πρώτος ήδη σκοτώθηκε σε «τροχαίο»

Η ανάλυση είχε δημοσιευθεί στο energia.gr και έχει την υπογραφή kassandros

Ο Πρόεδρος Ντε Γκωλ ήταν από τους πρώτους που αμφισβήτησαν το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα όταν εζήτησε όλα τα κράτη να επιστρέψουν στον Χρυσό αντί του δολαρίου το 1965. Αργότερα επέκτεινε την θέση αυτή ζητώντας να ανταλλαγούν τα δολάρια της Τραπέζης της Γαλλίας με το ισοδύναμο σε χρυσό από τις ΗΠΑ ,οι οποίες είχαν υποσχεθεί να δίνουν μια ουγγιά χρυσό για κάθε 35 δολάρια, περίπου ένα γραμμάριο χρυσού για κάθε δολάριο

Κατόπιν συνέβησαν στη Γαλλία οι ταραχές του Μαΐου του ΄68, η Γαλλική Οικονομία διαλύθηκε και ο Βαλερύ Ζισκάρ Ντ’Εσταιν τότε Υπουργός Οικονομίας ζήτησε την στήριξη των ΗΠΑ σε δανεικά δολάρια η οποία αμέσως του εδόθη και το θέμα Χρυσού ως παγκόσμιου αποθεματικού δεν ανακινήθηκε πλέον από τη Γαλλία.

Σχετική ήταν και η δήλωση του τότε Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Κόνναλυ προς τους Υπουργούς της Ευρώπης:

«Το δολάριο είναι το νόμισμα μας και το πρόβλημα σας».

Την ίδια περίοδο 1971-1973 ο Πρόεδρος Νίξον μονομερώς ακύρωσε οριστικά την μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό και την εξ αυτού προκύπτουσα υποχρέωση των ΗΠΑ ,και άφησε ελεύθερο τον χρυσό στην χρηματιστηριακή αγορά, ο οποίος σε λίγο έφτασε τα 800 δολάρια η ουγγιά από 35 που προέβλεπε η παγκόσμια συμφωνία του Bretton Woods του 1944.

Οι Αμερικανοί αντελήφθησαν ότι η απομάκρυνση τους από τον χρυσό κινδύνευε να τους αφαιρέσει το «Υπέρογκο προνόμιο», όπως το αποκάλεσε ο Ντ’Εσταιν, του παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος, με συνέπεια την δημιουργία τέτοιας ύφεσης στην Οικονομία τους ώστε να κινδυνεύσει δραματικά το επίπεδο ευημερίας τους.

Ένα νόμισμα είναι αποθεματικό νόμισμα όταν είναι ισχυρό, άφθονο και κυρίως σταθερό και στηρίζεται πάνω σε κάποια αδιαμφισβήτητη πραγματική αξία, όπως για παράδειγμα ο Χρυσός.

Έπρεπε λοιπόν να βρεθεί μια νέα σύνδεση του δολαρίου μετά την κατάργηση του χρυσού, που να επιτρέπει την συνέχιση της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου και κατά συνέπεια της Αμερικανικής Ευημερίας η οποία προέρχεται κατά το σημαντικότερο μέρος της από την παγκόσμια οικονομική Ηγεμονία των ΗΠΑ .

Η πετρελαϊκή κρίση του 1973 είχε αναδείξει τον αντικαταστάτη του χρυσού, τον μαύρο χρυσό, το πετρέλαιο.

Η σύνδεση δολαρίου – πετρελαίου θα συντηρούσε την παγκόσμια ζήτηση σε δολάρια και συνεπώς την Παγκόσμια Οικονομική Ηγεμονία των ΗΠΑ .

Το έργο ανέλαβε να υλοποιήσει ο τότε Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρυ Κίσσινγκερ.

Μετά από σειρά συναντήσεων με τη Βασιλική Οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, που τότε ήταν ακόμη σημαντικότερη από σήμερα στην παραγωγή πετρελαίου, ο Κίσσινγκερ επέτυχε την ακόλουθη συμφωνία.

Οι ΗΠΑ ανέλαβαν να προστατεύσουν στρατιωτικά έναντι οιουδήποτε εχθρού, και να εφοδιάζουν στρατιωτικά με όσο αμυντικό υλικό εχρειάζετο την Σαουδική Αραβία. Τότε ο φόβος των Σαουδαράβων ήτο το Ισραήλ αφ’ ενός και το Ιράν αφ’ έτερου που είχαν τότε μεταξύ τους συνεργασία.

Σε αντάλλαγμα η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε :

1. Να αποτιμώνται όλες οι πωλήσεις πετρελαίου μόνο σε δολάρια και να πληρώνεται μόνο σε αυτό το νόμισμα.

2. Να αγοράζουν με το πλεόνασμα που θα έχουν Αμερικάνικα Κρατικά Ομόλογα και άλλες Αμερικανικές αξίες. Όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ ακολούθησαν όπως ανεμένετο την Σαουδική Αραβία προσδοκώντας Αμερικανική προστασία και οπλισμό.
Το δολάριο πλέον ανέβηκε στη στρατόσφαιρα εν σχέσει με τα άλλα νομίσματα, στηριζόμενος και στη διεθνή συνεχή άνοδο της ζήτησης του πετρελαίου.

Έτσι γεννήθηκε το Πετροδολαριο.

Το Πετροδολάριο είχε τρία άμεσα οφέλη για τις ΗΠΑ:

• Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης δολαρίων

• Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για Αμερικάνικα Κρατικά Ομόλογα

• Την δυνατότητα των ΗΠΑ να αγοράζουν πετρέλαιο με ένα νόμισμα το οποίο μπορούν να τυπώνουν όσο θέλουν.
Μέχρις εδώ το σύστημα λειτούργησε καλά για τις ΗΠΑ ,με ορισμένες παραφωνίες όπως ο Σαντάμ Χουσεΐν που ζήτησε να πληρώνεται σε Ευρώ. Αυτό αποδείχθηκε κακή ιδέα για τον ίδιο.


• Το ευρώ ήταν μια νέα παράμετρος για το δολάριο. Η διακύμανση του από 0,80 εώς 1,40 του δολαρίου δείχνει ποιος επηρεάζει περισσότερο την παγκόσμια Οικονομία. Όμως το ευρώ ήρθε σε μια περίοδο όπου όλα τα κράτη αύξαναν τα αποθέματα τους όπως το ανωτέρω σχήμα δείχνει. Έτσι δεν επηρέασε πολύ την ηγεμονία του δολαρίου. Επίσης η Ευρώπη δεν εγκατέλειψε τα δολαριακά της αποθέματα και συνέχισε να αγοράζει το πετρέλαιο σε δολάρια, αλλάζοντας γι’ αυτό τα ευρώ.

Σταδιακά Και άλλα κράτη έβαλαν και ευρώ στα νομισματικά τους αποθέματα όπως έβαλαν και λίγη Στερλίνα και λίγο Γιεν. Ούτε αυτό επηρέασε σημαντικά την Ηγεμονία του δολαρίου γιατί όλα αυτά τα κράτη, δυτικής καπιταλιστικής νοοτροπίας δεν προετιθεντο να αμφισβητήσουν το δολάριο. Έτσι μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί μια σχεδόν σταθερή νομισματική ισορροπία με αποδέκτες διακυμάνσεις. Το κατωτέρω γράφημα δείχνει την διαχρονική εξέλιξη της αναλογίας νομισμάτων στα παγκόσμια αποθέματα.

Τώρα όμως τα πράγματα αλλάζουν διότι νέοι παίκτες ανατρέπουν την ισορροπία. Στην συνέχεια της εκδίωξης του Γιανουκόβιτς από την Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014, η Ρωσία έβαλε σε ενέργεια ένα σχέδιο «ευρώ για πετρέλαιο»που είχε επεξεργασθεί από καιρό αλλά δίσταζε να ενεργοποιήσει λόγω του κλονισμού της αξιοπιστίας πολλών Χωρών της Ευρωζώνης.

Η Gazprom, η Rosneft, κι άλλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρίες, ρωσικές εταιρίες Αμυντικού Υλικού, ακόμη και Τράπεζες δήλωσαν έτοιμες να μποϋκοτάρουν το δολάριο,… προτείνοντας πράξεις σε Ρούβλια, αλλά επειδή το Ρούβλι πέφτει, επί το συμφερότερον σε ευρώ.

Το μεγάλο βήμα έγινε όταν Κίνα και Ρωσία συμφώνησαν ότι το μέγα-συμβόλαιο των 200 δις δολαρίων σε αέριο και πετρέλαιο θα εκτελεστεί σε δικά τους νομίσματα. Και ενώ το Ρούβλι δεν έχει μεγάλη πιθανότητα να υιοθετηθεί ως αποθεματικό νόμισμα γιατί η Ρωσική Οικονομία είναι πολύ μικρή εν σχέσει με την Αμερικανική, το κινέζικο Γουάν έχει αυτή τη δυνατότητα διότι η κινέζικη Οικονομία είναι ισοδύναμη με αυτή των ΗΠΑ .

Η διεθνοποίηση του Γουάν είναι προτεραιότης της Κινεζικής Ηγεσίας. Ήδη έχουν αρχίσει συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων ( currency swaps) με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους όπως η Γαλλία, η Βραζιλία, και η Αυστραλία.

Ακόμη πιο εντυπωσιακές ήταν οι συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων ύψους αρχικά 21 δις λιρών Αγγλίας με την Μεγάλη Βρετανία ,με δυνατότητα συνέχισης επί τριετία και ομοίως αυτή της ΕΚΤ με την Κίνα ύψους 57 δις δολαρίων.

Μην χρησιμοποιώντας δολάρια οι Χώρες αυτές, μειώνεται η σημασία του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος. Είναι προφανές ότι στο μέτρο που το εγχείρημα των BRICS πετύχει θα δημιουργήσουν κοινό νόμισμα όπως το ευρώ το οποίο και αυτό θα διεκδικήσει θέση αποθεματικού νομίσματος.

Από όλα τα ανωτέρω αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η στάση των Άγγλων. Όταν η Μεγάλη Βρετανία εξέδωσε το πρώτο Κρατικό Ομόλογό της σε Γουάν ,ο Υπουργός Οικονομικών Όσμπορν ως νέος Βρούτος δήλωσε: «Είμαι σαφής, όπως η Κίνα γίνεται όλο και μεγαλύτερο μέρος της Παγκόσμιας Οικονομίας, το νόμισμα της θα χρησιμοποιείται σε όλο τον Κόσμο. Εμείς στη Μεγάλη Βρετανία το καταλαβαίνουμε και θέλουμε να είμαστε η πρώτη χώρα της Δύσης που θα αδράξει τις ευκαιρίες που αυτό θα φέρει».

Πού είναι η ειδική σχέση με τις ΗΠΑ τώρα ;

Είναι προφανές ότι η πρόκληση έχει δοθεί. Δεν προβλέπονται άμεσες δραματικές συνέπειες, διότι ακόμη η διείσδυση του Γουάν είναι μικρή . Αναμένονται όμως αναταράξεις στο μέλλον και αυτό φαίνεται από την συσσώρευση χρυσού που κάνουν και η Ρωσία και η Κίνα όπως φαίνεται στα κατωτέρω διαγράμματα . Προφανώς προετοιμάζονται για την μεγάλη νομισματική αναταραχή, όταν αυτή έρθει.

ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ

Η Ρωσία δια στόματος του Πρωθυπουργού Μεντβέντεβ δήλωσε την πρόθεση της να συναλλάσσεται στα εθνικά νομίσματα με τις Χώρες BRICS, χωρίς να χρησιμοποιούν το δολάριο ως ενδιάμεση ισοτιμία. Ο Υπουργός Οικονομικών Σιλουάνωφ δήλωσε ότι η Ρωσία διαφοροποιεί το ομολογιακό της χαρτοφυλάκιο, απομακρυνόμενη από τα Ομόλογα των Κρατών που της επιβάλουν Κυρώσεις και τοποθετούμενη σε ομόλογα των εταίρων της των BRICS.

• Η Κίνα έκανε δυο σαφέστερα βήματα. Το πρώτο είναι ότι το Χρηματιστήριο της Σαγκάης θα δέχεται πράξεις μελλοντικών συμβολαίων πετρελαίου σε Γουαν.

• Το δεύτερο βήμα είναι σημαντικά δραματικότερο: Η Κίνα έστειλε για πρώτη φορά δυο πολεμικά πλοία της στο Ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς ,στα στενά του Χορμούζ ,απέναντι από τις αμερικανικές βάσεις των Ηνωμένων Εμιράτων και του Μπαχρέϊν σε κοινά γυμνάσια με τους Ιρανούς. Το Πέτρο – Γουάν έχει στόλο πίσω του.

• Η αυλαία έχει ανοίξει.

• Αν η διαδικασία είναι μακροχρόνια ,τότε το Γουάν θα πάρει και αυτό την θέση του σταδιακά στο καλάθι των αποθεματικών νομισμάτων. Αν η διαδικασία πιεσθεί για να γίνει γρήγορα σαν αποτέλεσμα πολιτικών προστριβών όπως βλέπουμε να εξελίσσεται ,τότε θα δούμε ένα νομισματικό πόλεμο που δεν έχουμε δει παρόμοιο του.

• Δεν υπάρχει δράση πιο καταστροφική για τις ΗΠΑ από την αντικατάσταση του δολαρίου ως παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος, διότι ταυτόχρονα απειλείται η Παγκόσμια Κυριαρχία τους και η Οικονομική τους υπόσταση.

• Η αμφισβήτηση του δολαρίου έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα ανθυγιεινή δραστηριότητα για όποιον το προσπάθησε. Οι Αμερικανοί κάθε φορά που συνέβη αυτό στο παρελθόν ,αιφνιδίασαν ,δρώντας δυναμικά εκτός πλαισίου ,και προς το συμφέρον τους. Ποτέ όμως δεν είχαν αντίπαλο του μεγέθους της Κίνας ,υποστηριζόμενης μάλιστα από τη Ρωσία και τα αλλά BRICS.

• Η αμοιβαία αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας είναι περίπλοκη διότι ταυτόχρονα υπάρχει η αμοιβαία εξάρτηση της Κίνας για εξαγωγές στις ΗΠΑ και των ΗΠΑ για αγορά των Κρατικών τους Ομολόγων από την Κίνα. Η τυχόν σύγκρουση τους στο θέμα του δολαρίου θα αναταράξει την Υδρόγειο.

Οπότε γίνεται κατανοητό το γιατί οι ΗΠΑ δεν έχουν δράσει κατά του Ριάντ, διότι απλούστατα θα είναι σα να πυροβολήσουν τα πόδια τους.

‘Οπως ήδη είχε εκτιμήσει το pronews.gr επειδή οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αγγίξουν την Σ.Αραβία, λόγω πετροδολαρίου και φυσικά ούτε τον πρίγκιπα Σαλμάν, το μόνο που απέμενε ήταν να τεθούν στο «στόχαστρο» οι 15 εκτελεστές και ήδη ο πρώτος εξ’αυτών είχε ένα βολικότατο τροχαίο «ατύχημα» στο οποίο και σκοτώθηκε

Έτσι λοιπόν χθες πρωί πριν γίνει γνωστό το ατύχημα γράψαμε:

Εκτίμησή μας είναι η εξής: Το Ριάντ είναι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ για τις ΗΠΑ για να τιμωρηθεί, ο Σαλμάν είναι ο επόμενος βασιλιάς επίσης πολύ δύσκολο να ανατραπεί, τι μένει επομένως;

Να τιμωρηθούν οι 15 εκτελεστές. Θα πει κάποιος «μα ποιος τους έβαλε;». Θα εφευρεθεί μια ιστορία ότι έδρασαν μόνοι τους, είχαν άλλες εντολές και άλλα παρόμοια…

Εκτίμησή μας είναι ότι πολλά θα συμβούν τις επόμενες ημέρες και στους υπόλοιπους διότι απλούστατα είναι «expendables» δηλαδή αναλώσιμοι και αυτή την στιγμή δεν βολεύουν ούτε το Ριάντ ούτε την Ουάσιγκτον.

Ο Μεσάλ Σαάντ Μ. Αλμποστάνι, ένας από τους 15 Σαουδάραβες που βρίσκονταν στο προξενείο της χώρας τους στην Κωνσταντινούπολη τη μέρα που φέρεται να δολοφονήθηκε στυγνά σε αυτή ο δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι με τον πλέον φρικιαστικό τρόπο, σκοτώθηκε σε «ύποπτο» τροχαίο.

Για να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες ότι το pronews.gr εδώ και πολλά χρόνια έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για μια επερχόμενη δολαριακή κρίση σας παρουσιάζουμε την «προφητική» δήλωση του Ν.Τραμπ ένα χρόνο πριν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ και την έκανε στην εκπομπή του Fox News’ “On the Record with Greta Van Susteren.”

Χαρακτηριστικά είπε οτι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν πλέον μια πλούσια χώρα.

“Έχουμε ένα χρέος 16 τρισ.δολαρίων και μόλις φτάσει (που θα φτάσει) τα 21-22 τρισ.δολάρια θα αναγκαστουμε εκ των πραγμάτων να το αναδιαρθρώσουμε”

“Η πραγματική ανεργία στη χώρα είναι της τάξης του 15-16% και κάποιοι πιστεύουν ότι είναι 21%! Αυτή τη στιγμή η χώρα δεν πάει καλά και ο όρος ύφεση είναι απλά μια ωραία λέξη για να το περιγράψει”

Σημειώνεται ότι το χρέος των ΗΠΑ αποτελεί το 1/4 του πλανητικού χρέους και έχει ξεφύγει τελείως από οποιοδήποτε ανθρώπινο όριο. Πιθανότατα να χρωστάνε και στους Κλίγκον του…Σταρ Τρεκ. Αυτά επειδή πολλά εγχώρια ειδησεογραφικά παίζουν με την νοημοσύνη μας.

Το ζήτημα είναι ότι το χρέος των ΗΠΑ ήδη έχει φτάσει επί προεδρίας Τραμπ τα 21 τρισ.δολάρια!

Εάν για κάποιο λόγο το Ριάντ αποσυρθεί από την συμφωνία να πουλάει το πετρέλαιό του σε δολάρια, τότε το δολάριο αυτομάτως θα έχει καταστεί σε… toilet paper.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Aυτό οι Αμερικανοί δεν μπορούν να το επιτρέψουν ακόμα κι αν δολοφονηθούν ένα εκατομμύριο Κασόγκι με ακόμα πιο φρικτές μεθόδους, ωστόσο κάποιος πρέπει να την πληρώσει και σε αυτή την περίπτωση πάντα είναι οι «αναλώσιμοι» (expendables) τι πιο απλό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.