Και ενώ η Αθήνα περιμένει τις δεύτερες σκέψεις και αντιδράσεις του Πεκίνου στον περιορισμό της επέκτασης της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ύστερα από το απαγορευτικό φιρμάνι του ΚΑΣ, (με την Ιταλία να έχει ανοίξει όλα τα λιμάνια της στους Κινέζους με τη εντυπωσιακή προχώρηση της Ρώμης στον επενδυτικό δρόμο του μεταξιού του 21ου αιώνα (ΟΒΟR) πριν από λίγες ημέρες), η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα ολοκλήρωσαν την Τρίτη 9 Απριλίου στις Βρυξέλλες τη Σύνοδο Κορυφής τους.
Ολα αυτά κάτω από το άγρυπνο μάτι των ΗΠΑ, που δεν επιθυμεί την περαιτέρω προσέγγιση των δύο πλευρών, ιδιαίτερα στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στις τηλεπικοινωνίες.
Οι εκπρόσωποι της ΕΕ (Πρόεδρος του Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής, Ντ. Τουσκ και Ζαν Κλωντ Γιουνκερ) μαζί με το πρωθυπουργό της Κίνας, Λι Κεκιανγκ, ύστερα από τρίωρη συνεδρίαση κατέληξαν σε 7σελιδη συμφωνία για την πορεία των εμπορικών σχέσεων τους, που θα βασίζεται «στην αμοιβαιότητα», δηλαδή στην ίση μεταχείριση των κινεζικών εταιρειών που δρουν στην Ευρώπη και των ευρωπαϊκών που θέλουν να επενδύσουν στην Κίνα.
Η ΕΕ και η Κίνα δεσμεύθηκαν να οικοδομήσουν την οικονομική σχέση τους στον υγιή ανταγωνισμό, την ειλικρίνεια, τη μη διάκριση των επιχειρήσεων, δηλαδή να διευκολύνουν την πρόσβαση στις αγορές εν προκειμένω των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν στην Κίνα χωρίς τον φόβο και τη δέσμευση ότι θα μοιράζονται αναγκαστικά τις ευρωπαϊκές τεχνολογίες με το Πεκίνο, το οποίο τις επιστρέφει στην Ευρώπη με «κινεζική πατέντα» και άκρως ανταγωνιστικές τιμές.
Επιπροσθέτως, η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να ενισχύσουν τις συνέργειες μεταξύ της ισχυρής παγκόσμιας κινεζικής οικονομικής και επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας «Μια Ζώνη Ένας δρόμος» (OBOR) και της επιχειρούμενης από πλευράς Ευρωπαίων «Σύνδεσης Ευρώπης- Ασίας».
Η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη και η Κίνα είναι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι, με διακινούμενα προϊόντα που αγγίζουν τα 1δις ευρώ ημερησίως. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της Παγκόσμιας Τράπεζας:
*Οι εξαγωγές των ΗΠΑ στην ΕΕ αγγίζουν τα 256,2 δις ευρώ
*Οι εξαγωγές της Κίνας στην ΕΕ αγγίζουν τα 375 δις ευρώ
* Η ΕΕ εξάγει στις ΗΠΑ 375,5 δις ευρώ
* Η ΕΕ εξάγει στην Κίνα 198 δις ευρώ
Το Νο1 ευρωπαϊκό προϊόν εξαγωγής στην Κίνα είναι αυτοκίνητα
Το Νο1 κινεζικό προϊόν εξαγωγής στην ΕΕ είναι προϊόντα τηλεπικοινωνίας.
Είναι προφανές ότι η ΕΕ σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να χάσει αυτόν τον κορυφαίο εμπορικό εταίρο της, αλλά από την άλλη επιθυμεί να «συμμαζέψει» και να ορίσει «κανόνες» μέσα από την αναθεώρηση των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Το Πεκίνο εμφανίστηκε διαλλακτικό σε αυτές τις δεσμεύσεις, που θα πάρουν πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν, θέλοντας να δείξει ότι στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας που μαίνεται, η αδιάλλακτη πλευρά δεν είναι η Κίνα.
Το πρόβλημα των Ευρωπαίων εταίρων προς την Κίνα όμως βρίσκεται και… ανάμεσα τους, καθώς κάθε μια χώρα της ΕΕ και της ευρωζώνης ακολουθεί τη δική της λίγο- πολύ οικονομική πολιτική με την Κίνα, που είναι πρόθυμη να διαθέσει κεφάλαια να κάνει επενδύσεις κυρίως σε υποδομές και τομείς υψηλής τεχνολογίας στις χώρες αυτές, που δεν μπορούν μόνες τους λόγω οικονομικής κρίσης αλλά και περιορισμών στον κοινοτικό προϋπολογισμό να υλοποιήσουν τα σχέδια αυτά.
Τρανό παράδειγμα η Ιταλία, η οποία αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο υπέγραψε με την Κίνα την προσχώρηση της στο κινεζικό OBOR- ευθεία απειλή για την επέκταση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Η Κίνα επιπροσθέτως, έχει ήδη μεγάλες επενδύσεις στις ανατολικές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ συνεχίζει την επέλαση της στα Βαλκάνια (σς η Σερβία έχει ήδη απομακρυνθεί από τον οικονομικό εναγκαλισμό της Ρωσίας και έχει περίπου παραδοθεί στο Πεκίνο, που αναλαμβάνει τα μεγάλα έργα σε υποδομές στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα.)
Ούτε είναι τυχαίο ότι ο Κινέζος πρωθυπουργός αμέσως μετά τις Βρυξέλλες βρίσκεται στην Κροατία «για δουλειές». Και μπορεί ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ε. Μακρόν να κουνάει το δάκτυλο στους εταίρους να μην παραδώσουν τομείς ιδιαίτερης ευαισθησίας , όπως λιμάνια και υψηλή τεχνολογία στην Κίνα , ο ίδιος όμως πριν από δυο εβδομάδες υπέγραψε με την Κίνα ένα τεράστιο συμβόλαιο πώλησης AIRBUS στο Πεκίνο..
Το ΝΑΤΟ
Οι ευρω-κινεζικές σχέσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Ουάσινγκτον εδώ και πολύ καιρό καθώς η κυβέρνηση Τραμπ παίζει το σκληρό χαρτί του προστατευτισμού με σκληρούς δασμούς στα κινεζικά προϊόντα.
Ένας τομέας που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ανησυχία στην Ουάσινγκτον είναι η «επέλαση» στην Ευρώπη της υψηλής κινεζικής τεχνολογίας στις τηλεπικοινωνίες. Είναι πολλοί οι αναλυτές στις ΗΠΑ που επιμένουν ότι «η κούρσα των εξοπλισμών» στον 21ο αιώνα θα είναι ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΚΙΝΑ στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της ΑΙ τεχνητής νοημοσύνης).
Ήδη στις ΗΠΑ εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον, στη MOTHER AIR FORCE BASE στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια εξετάζονται όλοι οι τρόπο και τα μέσα για την αντιμετώπισης κυβερνοεπίθεσης (cyber attack) από την Κίνα.
Στόχος των ΗΠΑ είναι να απομακρύνουν όσο το δυνατόν ταχύτερα τους Ευρωπαίους συμμάχους τους από την πλήρη εξάρτηση τους από την υψηλή κινεζική τεχνολογία κυρίως στις τηλεπικοινωνίες.
Πίσω από τις κλειστές πόρτες των επιμέρους συναντήσεων στην πανηγυρική – προς τα έξω -Σύνοδο γενεθλίων του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, ένα από τα κεντρικά θέματα των Αμερικανών προς τους Ευρωπαίους συμμάχους ήταν η ευρωπαϊκή απομάκρυνση από τα 5G της καλπάζουσας κινεζικής εταιρείας HUAWEI.
Αν και το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να παρέμβει στις διμερείς πολιτικές, οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των Ευρωπαίων συμμάχων με τη Κίνα, εν τούτοις έχει ήδη βρει την.. βασιλική οδό παρέμβασης του , που με δυο λόγια λέγεται κυβερνο- απειλή (cyber threats).
Τα μισόλογα του Γερμανού ΥΠΕΞ κ Μάας στην ομιλία του στην Ουάσινγκτον είναι ενδεικτικά «Η Κίνα θα αποτελέσει το βασικό θέμα του 21ου αιώνα και για τις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Η Κίνα αποτελεί πρόκληση σε όλα σχεδόν τα θέματα αιχμής. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τι συνεπάγεται αυτό για το ΝΑΤΟ..»
Οι Αμερικανοί προσπαθούν εντέχνως και πιεστικά να εγείρουν το θέμα της HUAWEI και 5G στην Ευρώπη.
Επιμένουν ότι μια υψηλή και εκτεταμένη κινεζικής κατασκευής υποδομή στις τηλεπικοινωνίες θα καταστήσει τις ευρωπαϊκές χώρες «τρωτές» στην κινεζική κατασκοπεία, στις κυβερνοεπιθέσεις μέσω των δικτύων υποδομής και σε απειλές εναντίον της εθνικής ασφάλειας. Τα θέματα αυτά θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο ΝΑΤΟ σε ευαίσθητους τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, αλλά και η «ενδοεπικοινωνία» μεταξύ νατοϊκών δυνάμεων.
Οι αμερικανικές πιέσεις πάνω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , με στόχο «τη απαγόρευση» της HUAWEI και ΖΤΕ στην Ευρώπη δεν είναι πλέον μυστικό. Ήδη το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ΕΕ-Κίνα μια στρατηγική επισκόπηση 2019» αναφέρει ρητά ότι η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει μια κοινή θέση για την ασφάλεια στα δίκτυα 5G.
Η θέση αυτή συμπίπτει με την έναρξη πλειστηριασμών για τις ζώνες φάσματος για δίκτυα 5G σε 11 ευρωπαϊκές χώρες μέσα στο 2019 και άλλες έξι για το 2020.
*Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της Παγκόσμιας Τράπεζας
** Η Κύρα Αδάμ είναι πρώην διευθύντρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» και επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ στο pronews.gr.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σ.Κασσελάκης: «Είμαστε η Κεντροαριστερά του 21ου αιώνα που στη χώρα μας άργησε 24 χρόνια»
- Fodor’s: Αυτοί είναι οι 15 δημοφιλείς προορισμοί του κόσμου που πρέπει να αποφύγετε το 2025
- H ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε sold out για το παιχνίδι με την ΑΕΚ
- Telegram Community: Ένας ακόμη τρόπος για να μαθαίνεις πρώτος τα τελευταία νέα από το Pronews.gr
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.