Ο κορωνοϊός συνεχίζει να φέρνει στα όρια του το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο ποτέ ουσιαστικά δεν ανέκαμψε πλήρως από την μεγάλη κρίση του 2008, με αποτέλεσμα τώρα να κινδυνεύει με νέο «κραχ» κάτι που θα οδηγήσει σε κατάρρευση την παγκόσμια οικονομία.
Το ένα χρηματιστήριο μετά το άλλο χτυπάει «κόκκινο» εν μέσω επιδημίας κορωνοϊού, με την πλειοψηφία των δεικτών να καταγράφουν διευρυμένες απώλειες, οι οποίες αγγίζουν διψήφια ποσοστά.
Τεράστιες απώλειες στην Wall Street τη Δευτέρα παρά την μεγάλη μείωση των επιτοκίων που εξαπέλυσε η Fed για να περιορίσει τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών σημειώνουν απώλειες από 14 έως 16%
Αναστολή λειτουργίας για 15 λεπτά αποφασίστηκε στη Wall Street μετά και την πτώση περίπου 10% στον Dow Jones.
Η διαπραγμάτευση μετοχών ανεστάλη αυτόματα για 15 λεπτά μετά από τη βύθιση του Dow Jones και το Nasdaq κατά το «άνοιγμα» εν μέσω φόβων για επικείμενη ύφεση.
Ο Dow έχανε σχεδόν 10% όταν «πάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις στις 20.935 μονάδες. Ο δείκτης επιχειρήσεων τεχνολογίας Nasdaq κατέγραφε πτώση 6,1% στις 7.393 μονάδες.
Την ίδια ώρα, το πρωί της Δευτέρας, το Χρηματιστήριο του Τόκιο υποχώρησε κατά 2,46% στις 17.002 μονάδες, ενώ στο Χρηματιστήριο της Σαγκάη ο γενικός δείκτης διολίσθησε κατά 3,40% στις 2.789 μονάδες.
O S&P 500 ξεκίνησε τη συνεδρίαση με πτώση 8,14%, πάνω από το όριο του -7%, οδηγώντας σε αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών για 15 λεπτά. Ο Dow Jones άνοιξε με απώλειες 9,7% και ο Nasdaq με 6,1%.
Από το Φεβρουάριο του 2013, οι κανόνες που ισχύουν για την κανονική συνεδρίαση στην Wall Street (όχι στα furure) είναι οι εξής:
Επίπεδο 1: Αν ο S&P 500 υποχωρήσει κατά 7%, η διαπραγμάτευση θα διακοπεί για 15 λεπτά.
Επίπεδο 2: Αν σημειωθεί πτώση του S&P 500 κατά 13%, η διαπραγμάτευση θα διακοπεί και πάλι για 15 λεπτά, εάν η πτώση λάβει χώρα πριν από τις 3:25 μ.μ. Δεν θα σταματήσει εάν η πτώση γίνει μετά. (Αυτό θα συμβεί αν ο S&P πέσει 386 μονάδες).
Επίπεδο 3: Εάν ο S&P 500 υποχωρήσει κατά 20%, η διαπραγμάτευση θα σταματήσει για το υπόλοιπο της ημέρας. (Αν ο S&P πέσει 594 μονάδες).
Aυτή τη στιγμή ο S&P 500 διολισθαίνει 9,33% στις 2.456 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 9,32% χαμηλότερα στις 7.131 μονάδες, ενώ ο Dow Jones βουτάει 10,23% στις 20.809 μονάδες.
Η Fed μείωσε την Κυριακή τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στο 0% με 0,25%, ενώ παράλληλα λάνσαρε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μεγέθους 700 δισ. δολαρίων.
Μολονότι η κίνηση της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να προσφέρει στήριξη στην πιο ομαλή λειτουργία των αγορών, πολλοί επενδυτές ανέφεραν ότι θέλουν πρώτα να δουν τα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ να αρχίσουν να υποχωρούν προτού αναλάβουν το ρίσκο για νέες αγορές μετοχών.
«Αυτό, σε συνδυασμό με ένα σημαντικό δημοσιονομικό πακέτο, θα βοηθήσει στον περιορισμό της οικονομικής κατρακύλας από τον αντίκτυπο του ιού στην οικονομική δραστηριότητα» δήλωσε στο CNBC αναλυτής της Prudential Financial. «Είναι κάτι θετικό, αλλά η αγορά βρίσκεται στο έλεος του ιού και στο έλεος του αν θα λειτουργήσουν οι πολιτικές ανάσχεσης» πρόσθεσε.
Η Fed είχε πραγματοποιήσει και άλλη αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων νωρίτερα τον Μάρτιο, ενώ την Πέμπτη είχε ρίξει «σωσίβιο» ρευστότητας 1,5 τρισ. δολαρίων εν μέσω πτώσης του Dow κατά 9%.
Ωστόσο, τα νέα για την εξάπλωση του κορωνοϊού δεν βοηθούν το επενδυτικό κλίμα. Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3.774 σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ενώ 69 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους.
«Το βασικό πρόβλημα αυτή τη φορά σε σχέση με προηγούμενες αναταραχές στην αγορά είναι η βίαιη παύση της οικονομικής δραστηριότητας. Η ταχύτητα του αντίκτυπου στην Αμερική, πόσο μάλλον στην παγκόσμια κοινότητα δεν έχει προηγούμενο» ανέφερε αναλυτής στο CNBC.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple πραγματοποιεί βουτιά πάνω από 11%, μετά την επιβολή προστίμου 1,2 δισ. δολαρίων από τις γαλλικές αρχές.
Στο «κόκκινο» συνεχίζουν να κινούνται οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Oι μετοχές της Delta και της United βουλιάζουν 15%, ενώ η μετοχή της American Airlines κατρακυλάει 20%.
Ισχυρό χτύπημα δέχονται και οι τραπεζικές μετοχές. Η Bank of America και η JP Morgan υποχωρούν 16,6% και 15,8% αντίστοιχα, ενώ η Goldman Sachs και Citigroup βουτάνε 14%.