Την ώρα που ήδη ζούμε τις τραγικές επιπτώσεις του πρώτου κλεισίματος της αγοράς, οι διεθνείς αναλυτές φαίνεται πως πήραν το «μάθημα» τους και υποστηρίζουν πως ακόμη και αν αυξηθούν ξανά τα κρούσματα του κορωνοϊού, δεν θα επιβληθούν ξανά γενικευμένα locdown.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, το sell-off που έγινε τον Μάρτιο δεν οφείλεται στην ανησυχία για τον ιό, αλλά για τα lockdown που επιβλήθηκαν.
«Μάλλον απίθανο» θεωρούν αναλυτές μεγάλων τραπεζών να επιβληθούν ξανά γενικευμένα lockdown σε περίπτωση ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού. Και επιμένουν στην άποψή τους παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μια ραγδαία αύξηση μολύνσεων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ισπανία κλπ.
Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι το δεύτερο κύμα κορωνοϊού πλέον δεν αναμένεται από τον Σεπτέμβριο , αλλά ίσως ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.
Συνολικά σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins τα κρούσματα είναι πάνω από 9,6 εκατ., ενώ οι θάνατοι ανέρχονται σε 489.556.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατάσταση από εδώ και πέρα δεν αναμένεται να είναι μια επανάληψη των όσων είδαμε να συμβαίνουν τον περασμένο Μάρτιο, όταν άρχισε η έκρηξη κρουσμάτων σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αυτό αναφέρει στο CNBC, ο Σουρές Τάντια, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της Credit Suisse.
«Αυτό το δεύτερο κύμα αποτελεί μεν ανησυχία για τους επενδυτές, θεωρώ όμως ότι η ειδοποιός διαφορά είναι ότι, σε αντίθεση με τον Μάρτιο, δεν πρόκειται να δούμε πλήρες κλείσιμο της παγκόσμιας οικονομίας», αναφέρει.
«Αν κοιτάξετε το selloff του Μαρτίου, ο λόγος που οι αγορές έκαναν sell off δεν ήταν λόγω των ανησυχιών για τον κορωνοϊό, αλλά κυρίως εξαιτίας του κλεισίματος των οικονομιών», σημειώνει ο Τάντια.
«Αποτελεί ανησυχία για τις αγορές, αλλά όσο δεν βλέπουμε επανάληψη του Μαρτίου… νομίζω ότι οι αγορές θα το δουν αυτό και θα επικεντρωθούν περισσότερο στην ανάκαμψη για τα επόμενα τρίμηνα».
Από την πλευρά του ο Χάρτμουτ Ισέλ της UBS Global Wealth Management, αναφέρει ότι τα κράτη είναι πολύ απίθανο να ξαναπάνε σε καθολικό lockdown.
«Το να κλειδώνεις μια ολόκληρη χώρα, κοστίζει περί το 3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση, οπότε ακόμα και τα πιο πλούσια κράτη του πλανήτη δεν μπορούν να υπομείνουν άλλους δύο ή τρεις μήνες ολοκληρωτικού lockdown», σημειώνει.
Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ μείωσε τις οικονομικές του προβλέψεις για ακόμα μια φορά την Τετάρτη, προειδοποιώντας ότι τα οικονομικά των χωρών θα επιδεινωθούν σημαντικά, καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.
Στις νέες προβλέψεις κάνει λόγο για συρρίκνωση 4,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2020, από 3% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο.
Το ΔΝΤ εξήγησε ότι οι αναθεωρημένες προβλέψεις οφείλονται στα μέτρα κοινωνικής απόστασης που πιθανόν να παραμείνουν σε ισχύ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με την παραγωγικές και εφοδιαστικές αλυσίδες να πλήττονται σημαντικά.
Σε χώρες που εξακολουθούν να είναι αντιμέτωπες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης, το ΔΝΤ αναμένει ότι τα μεγαλύτερα lockdown θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.