Οι διαβουλεύσεις της Συνόδου Κορυφής, όπου συζητείται η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για το ταμείο Ανάκαμψης, ξεκίνησαν στις 22:30 ενώ ήταν αρχικά προγραμματισμένες για τις 17:00 και αναβάλλονταν συνεχώς, γεγονός ενδεικτικό των διεργασιών που είναι σε εξέλιξη, με μία συμφωνία η οποία θα επιβάλλει νέα μνημόνια στην Ελλάδα να βρίσκεται προ των πυλών.
Νωρίτερα, ο κ. Μισέλ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας. «Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», σημείωσε.
Λίγο πριν οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε τους ηγέτες να καταλήξουν σε λύση.
Ειδικότερα, η Πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «μετά από τρεις ημέρες και τρεις νύχτες μαραθωνίου, τώρα εισερχόμαστε στην κρίσιμη φάση, αλλά έχω την εντύπωση ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματικά θέλουν τη συμφωνία. Έδειξαν βούληση να βρουν λύση και χρειαζόμαστε λύση».
Τα ψήγματα αισιοδοξίας ενισχύει η τοποθέτηση του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν πριν λίγο, όταν μάλιστα ο ίδιος φέρεται να ξεπέρασε τα όρια των αντοχών τους τις περασμένες ημέρες, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.
«Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής», δήλωσε ο κ. Μακρόν και παραδέχτηκε πως «υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τα πράγματα προχώρησαν και ένας συμβιβασμός είναι πιθανός». «Υπάρχουν οι ελπίδες για μία συμβιβαστική λύση, αλλά παραμένω επιφυλακτικός ως προς το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από την επανάληψη των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.
Την ίδια «πρόοδο» κατέγραψε και ο έτερος «πρωταγωνιστής» της Συνόδου, δηλαδή ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.
Για τον Μαρκ Ρούτε, είναι εφικτός ένας συμβιβασμός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις Βρυξέλλες. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος», δήλωσε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες.
«Διαφαίνονται ελπίδες για συμβιβασμό, κάτι που νόμιζα ότι είχε τελειώσει». Σύμφωνα με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, υπάρχουν πολλές προτάσεις για συμβιβασμούς.
«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με τα κείμενα που είναι τώρα διαθέσιμα». Ωστόσο, ο Ρούτε προειδοποίησε ότι δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξος. «Μπορεί κάτι να πάει στραβά», τόνισε.
(Αρχικό κείμενο 22:00) Οι σκληρές διαπραγματεύσεις στην Σύνοδο Κορυφής συνεχίζονται για ακόμα μία ημέρα και πριν από λίγα λεπτά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νέα συμβιβαστική πρόταση.
Ο Σαρλ Μισέλ προβλέπει το ποσό των 390 δισεκατομμυρίων ευρώ για τις επιχειρήσεις και 360 δισεκατομμύρια ευρώ για δάνεια, ενώ το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επίσης αυξάνονται οι επιστροφές εισφορών των χωρών που συνεισφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή των χωρών του Βορρά ενώ ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός παραμένει στα 1,074 τρισ. ευρώ.
Η αναλογία επιχορηγήσεων δανείων είναι ένα από τα βασικά αγκάθια στην διαπραγμάτευση μεταξύ των 27 ηγετών. Η αρχική πρόταση προέβλεπε επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ. Στην πορεία, οι «τσιγκούνηδες» επιχείρησαν με διαρροές να το κατεβάσουν δραματικά, μίλησαν ακόμα και για 155 δισ. ευρώ στους Financial Times, ενώ η «κόκκινη γραμμή» Μέρκελ-Μακρόν ήταν στα 400 δισ. ευρώ.
Ο Μισέλ επιχειρεί ακόμη έναν συμβιβασμό –μένει να διαπιστωθεί ποια θα είναι η αντίδραση των βορείων.
Σύμφωνα με την πρόταση Μισέλ, το Ταμείο θα είναι τριετές. Για το Recovery and Resilience Facility, όπως έχει ονομαστεί το βασικό εργαλείο, αυξάνεται στα 672,5 δισ. ευρώ από 625 στην προηγούμενη πρόταση Μισέλ. Ωστόσο, το React EU μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ. Μεγάλη μείωση καταγράφεται στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από 32,5 σε 10 δισ. ευρώ. Επίσης, μειώνονται περαιτέρω οι πόροι για το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής.
Σχετικά με το άλλο ακανθώδες θέμα της διακυβέρνησης (governance), η πρόταση Μισέλ παραμένει σταθερή στο «χειρόφρενο ανάγκης».
Αρχικά, η Κομισιόν εξετάζει τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης κάθε χώρας για 2 μήνες. Στη συνέχεια, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίζει επί της εισήγησης της Κομισιόν και η απόφαση θα λαμβάνεται με ειδική πλειοψηφία.
Η Κομισιόν θα ελέγξει ξανά σε δύο μήνες. Σε περίπτωση που κάποιο κράτος μέλος διαφωνεί με κάποιο εθνικό πρόγραμμα, θα μπορεί να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο και η εκταμίευση θα «μπλοκάρεται», μέχρι το Συμβούλιο αποφανθεί τελικά, εντός 3 μηνών .
Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-7 παραμένει στα 1,074 τρισ. ευρώ, με 5 δισ. εκτός οροφής για το Αποθεματικό Ταμείο του Brexit. Ωστόσο, οι επιστροφές εισφορών (rebates) για τους «τσιγκούνηδες» αυξάνονται δραματικά. Ενδεικτικά, από 1,576 δισ. σε 1,921 δισ. για την Ολλανδία και από 237 σε 565 εκατ. για την Αυστρία.
Το ποσό για τη Γερμανία μένει το ίδιο – η οποία κατά τρόπον επιχειρεί να εξαγοράσει έτσι τη συναίνεση των μέχρι πρότινος δορυφόρων της στο Βορρά.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.