Από την αρχή της επιβολής των lockdown και των μέτρων για τον κορωνοϊό πολλοί ήταν αυτοί που υποστήριζαν πως η επαναφορά της οικονομίας δεν θα έπαιρνε πολλά χρόνια, αλλά μερικούς μήνες, καθώς υποστήριζαν πως τα χαρακτηριστικά των υγειονομικών κρίσεων είναι ότι κάνουν τον κύκλο τους σύντομα.
Η ιδέα της ανάκαμψης σε σχήμα V, όπου μια οικονομία μετά από μια ραγδαία ύφεση «αναπηδά» κι επιστρέφει στην πορεία της πριν από την κρίση, είναι ενσωματωμένη στα μοντέλα των κεντρικών τραπεζών και είναι εδραιωμένη στη σκέψη των επενδυτών.
Δυστυχώς, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Μια ανάλυση του Bloomberg Economics επί 36 υφέσεων από το 1965 μέχρι σήμερα σε όλες τις χώρες του ομίλου των επτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G7 ) καταλήγει σε ζοφερά συμπεράσματα:
Υποδηλώνει ότι μια ανάκαμψη σε σχήμα L είναι πιο πιθανή από μια V.
Με τον πλανήτη να αντιμετωπίζει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων Covid αυτόν τον χειμώνα, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικά πιο μακροπρόθεσμες ζημίες από ό, τι εκτιμούσαν οι πρώτες αλλά και πρόσφατες αναλύσεις και προβλέψεις.
Οι πρώτες ανοιξιάτικες εκτιμήσεις που περιέγραφαν ένα τέταρτο τρίμηνο στο οποίο οι συνέπειες θα είχαν σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί είναι πλέον παρωχημένες.
Επιπλέον λόγω της φύσης των επιπτώσεων του κορωνοϊού -τα λοκντάουν, τη μαζική συντονισμένη στροφή της κατανάλωσης στο ηλεκτρονικό εμπόριο και την αντίστοιχα συντονισμένη μετατόπιση από τα επαγγελματικά ταξίδια στις τηλεδιασκέψεις – η οικονομία έχει αλλάξει ανεπιστρεπτί.
Η αναπροσαρμογή των αλυσίδων εφοδιασμού, η μετατόπιση του βάρους σε κλάδους με τεράστια συγκέντρωση εταιριών διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στο οποίο οι προηγούμενες προβλέψεις για την οικονομική δραστηριότητα είναι πλέον άκυρες, ο κόσμος κινείται σε ένα νέο σημείο ισορροπίας.
Η ίδια η επιστροφή «στο σημείο πριν την κρίση» ανεξαρτήτως χρόνου τίθεται σε αμφισβήτιση.
Σε αυτό το πλαίσιο ακόμα και οι τρέχουσες προβολές για την οικονομική δραστηριότητα – η κίτρινη γραμμή στο παρακάτω διάγραμμα, είναι βέβαιο ότι θα διαψευστούν.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.