Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυξάνουν τις επενδύσεις στην Κίνα και μεταφέρουν τις αλυσίδες παραγωγής στη χώρα, μετά από τη γρήγορη ανάκαμψή της από την πανδημία.
Περίπου το 60% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα αυξήσουν τις δραστηριότητές τους στην Κίνα το 2021, αυξημένο ποσοστό κατά 51% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα του European Chamber of Commerce. Περίπου το ήμισυ των 585 ερωτηθέντων ανέφεραν μεγαλύτερα κέρδη στην Κίνα σε σχέση με το παγκόσμιο μέσο όρο τους.
Το 73% των ερωτηθέντων ανέφεραν κέρδη πέρυσι, με το 14% να έχουν εξισορροπήσει τους ισολογισμούς τους. Τα ποσοστά αυτά έμοιαζαν με αυτά προ πανδημίας, επιδεικνύοντας την γρήγορη ανάκαμψη της εγχώριας αγοράς. Το 68% των ερωτηθέντων έχουν οπτιμιστικές βλέψεις για την επιχείρησή τους τα επόμενα δύο χρόνια, σε σχέση με 48% πέρυσι.
Οι επιχειρήσεις επεκτείνονται στην Κίνα για να ποικιλλοποιήσουν, επιπλέον, τις δραστηριότητές τους και να αποφύγουν προβλήματα στην παραγωγή λόγω γεωπολιτικών πιέσεων και αναταραχών.
Το ¼ των επιχειρήσεων μεταφέρουν τις γραμμές παραγωγής στην Κίνα ή αλλάζουν σε εγχώριους παρόχους. Μόνο το 9% των ερωτηθέντων ανέφεραν πως θα προχωρήσουν σε αντίστροφη μετακίνηση των γραμμών παραγωγής.
Οι απειλές
Οι επιχειρήσεις, πάντως, θα βρεθούν αντιμέτωπες με την απειλή τυχόν απαγκίστρωσης της οικονομίας της χώρας από τις υπόλοιπες, ενώ πολλές βασίζονται στην εισαγωγή σημαντικών βασικών αγαθών η οποία μπορεί να επηρεαστεί από τυχόν κυρώσεις προς τη χώρα. Το ⅓ των επιχειρήσεων ανέφερε πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές ως προς την εισαγωγή συγκεκριμένων αγαθών στην Κίνα. Αλλο ένα 40% ανέφερε πως η εναλλακτική λύση θα ήταν πιο ακριβή ή θα ήταν χαμηλότερης ποιότητας.
Η πολιτική σκηνή για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη το 2021, με μποϊκοτάρισμα των αγαθών από καταναλωτές και το “πινγκ-πονγκ” κυρώσεων μεταξύ του Βερολίνου και του Πεκίνου λόγω της κατάστασης με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των μουσουλμάνων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.
Ανησυχίες για την τεχνολογία
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις επίσης φαίνεται πως δέχονται πιέσεις για τη μεταφορά τεχνολογίας (tech transfer) προς την Κίνα έτσι ώστε να κρατήσουν το μερίδιο αγοράς τους στη χώρα, από τις αρχές. Οι ερωτηθέντες επίσης ανησυχούν πως η προσπάθεια της Κίνας για τεχνολογική ανεξαρτησία μπορεί να πλήξει τις επιχειρήσεις τους, ενώ οι Κινέζοι πολίτες μπορεί να αλλάξουν και να αρχίσουν να αγοράζουν αποκλειστικά από κινεζικές εταιρείες εάν συμβεί κάτι τέτοιο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.