Τα μέλη του ομίλου BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) αναμένεται να ξεπεράσουν τους -υπό την ηγεσία των ΗΠΑ- G7 όσον αφορά τη συμβολή τους στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, από φέτος, προειδοποίησε το Bloomberg.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του πρακτορείου – με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΔΝΤ – οι χώρες των BRICS θα συμβάλουν στο 32,1% της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε σύγκριση με το 29,9% των G7.
Η Ομάδα των Επτά Εθνών (G7) – που αποτελείται από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία – θεωρείται εδώ και καιρό το πιο προηγμένο οικονομικό μπλοκ χωρών στον πλανήτη. Η Ρωσία ήταν μέλος, μέχρι το 2014, όταν εκδιώχθηκε λόγω των επιπτώσεων από το πραξικόπημα του Μαϊντάν στην Ουκρανία που υποστηρίχθηκε από τη Δύση.
Η έκθεση ανέφερε ότι το 2020, οι συνεισφορές των χωρών του BRICS και της G7 στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη ήταν ίσες. Από τότε οι επιδόσεις του δυτικού μπλοκ μειώνονται. Μέχρι το 2028, η συνεισφορά της G7 στην παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να μειωθεί στο 27,8%, ενώ οι BRICS θα αντιστοιχούν στο 35%.
Οι υπολογισμοί του Bloomberg δείχνουν ότι η Κίνα θα είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής στην παγκόσμια ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια, με το μερίδιό της να είναι διπλάσιο από αυτό των ΗΠΑ.
Το μερίδιο της Κίνας στην επέκταση του παγκόσμιου ΑΕΠ αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 22,6% της συνολικής παγκόσμιας ανάπτυξης έως το 2028, έγραψε η εφημερίδα. Η Ινδία προβλέπεται να συνεισφέρει το 12,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
«Συνολικά, το 75% της παγκόσμιας ανάπτυξης αναμένεται να συγκεντρωθεί σε 20 χώρες και πάνω από τις μισές στις τέσσερις πρώτες: Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ και Ινδονησία. Ενώ οι χώρες της Ομάδας των Επτά θα αποτελούν μικρότερο μερίδιο, η Γερμανία, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία φαίνονται μεταξύ των 10 κορυφαίων συνεισφερόντων», έγραψε το Bloomberg.
Πρόσφατη μελέτη από μια εταιρεία ερευνών μακροοικονομίας με έδρα την Βρετανία διαπίστωσε επίσης ότι το χάσμα μεταξύ των δύο οικονομικών συμμαχιών όσον αφορά το παγκόσμιο οικονομικό αποτύπωμα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται.
Οι αναλυτές σημείωσαν ότι η Κίνα και η Ινδία έχουν την πιο ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και περισσότερες χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στους BRICS.
Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «περισσότερες από δώδεκα» χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στους BRICS, όπως η Αλγερία, η Αργεντινή, το Μπαχρέιν, το Μπαγκλαντές, η Ινδονησία, το Ιράν, η Αίγυπτος, το Μεξικό, η Νιγηρία, το Πακιστάν, το Σουδάν, η Συρία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Βενεζουέλα.
Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και το Μπαγκλαντές έχουν αποκτήσει μετοχές στη New Development Bank, τον οργανισμό χρηματοδότησης των BRICS.
Πέρυσι, οι χώρες BRICS πρότειναν τη δημιουργία του δικού τους νομίσματος προκειμένου να απομακρυνθούν από το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ στις αμοιβαίες συναλλαγές.
For the first time, the BRICS countries have a larger share of the world gross product than the G-7
— S p r i n t e r F a c t o r y (@Sprinterfactory) April 19, 2023
#Bloomberg calculated that the BRICS "left the West behind" in economic growth.
According to the agency's calculations, based on IMF data, by 2028 the BRICS countries will have a share in world economic growth of more than 33%, and the G7 countries – less than 28%. pic.twitter.com/rUFY9TOc9v
— Russian Embassy in Kenya/Посольство России в Кении (@russembkenya) April 19, 2023