O ιδρυτής της Bridgewater Associates (αμερικανική εταιρεία διαχείρισης επενδύσεων που ιδρύθηκε το 1975) , Ray Dalio, αναφερόμενος στην αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους που αποφασίστηκε χθες είπε ότι «είναι σαν τους αλκοολικούς που αλλάζουν τα όρια του αλκοόλ για να συνεχίσουν να πίνουν»!
Η συμφωνία για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους εγκρίθηκε οριστικά σήμερα και από την Γερουσία με άνετη πλειοψηφία (63 ψήφοι υπέρ, 36 κατά).
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με άνετη πλειοψηφία (314-149) το νομοσχέδιο προχθές Τετάρτη.
Όπως είπε ο Ray Dalio, το μείζον θέμα είναι το διογκωμένο χρέος, το οποίο ως πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται, με την υπερχρεωμένη κυβέρνηση των ΗΠΑ να συνεχίζει να δανείζεται ολοένα και περισσότερα χρήματα.
Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Twitter, ο Dalio είπε πως η συμφωνία του προέδρου Joe Biden και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy ήταν «η καλύτερη που θα μπορούσε κανείς να περιμένει, αν και όχι αρκετά καλή».
«Αντιμετώπιση του προβλήματος για τον υπερβολικό όγκο χρέους, που είναι ήδη πολύ μεγάλο: Βαθμός Δ», πρόσθεσε.
Ο Biden και ο McCarthy δήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου ότι συμφώνησαν να αναστείλουν το ανώτατο όριο του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, περιορίζοντας παράλληλα τις δαπάνες στους προϋπολογισμούς του 2024 και του 2025.
Η συμφωνία τους υποτίθεται πως θα αποτρέψει μια καταστροφική χρεοκοπία για την οποία η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen είχε προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές Ιουνίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, οι βουλευτές έχουν ψηφίσει 78 διαφορετικές φορές για να αυξήσουν ή να επεκτείνουν τα όρια δανεισμού από το 1960 – και αυτό έκανε τον Dalio να στραφεί κατά της ίδιας της έννοιας του ανώτατου ορίου χρέους στο παρελθόν.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει πραγματικό όριο χρέους γιατί αυτό που ονομάζεται όριο χρέους δεν περιορίζει ποτέ στην πραγματικότητα το χρέος», είχε πει τον Ιανουάριο.
«Είναι μια φάρσα που λειτουργεί ως εξής: ένα σωρό αλκοολικοί γράφουν νόμους για να επιβάλουν τα όρια κατανάλωσης στο αλκοόλ.
Όταν φτάσουν στο όριο, κάνουν μια φαρσοκωμωδία διαπραγμάτευσης που εξαλείφει προσωρινά το όριο το οποίο τους επιτρέπει να έχουν το επόμενο άφθονο ποτό, μέχρι να φτάσουν στο επόμενο όριο, οπότε περνούν ξανά σε διαπραγμάτευση-φάρσα, και έτσι συνεχίζουν να πίνουν» είπε.
Ο Dalio, ωστόσο, ήταν πιο ευγενικός για τον Biden και τον McCarthy, επαινώντας την ικανότητά τους να βρουν κοινό έδαφος για μια συμφωνία, παρά τις αντιρρήσεις των κομμάτων τους.
«Οι μεσαίοι συγκρατήθηκαν ενάντια στους εξτρεμιστές στα κόμματά τους», έγραψε. «Αυτό είναι μεγάλο πράγμα».
Ο διάσημος επενδυτής πρόσθεσε ότι η διετής παράταση του ορίου δανεισμού ήταν μια «λογική» πολιτική, γιατί θα αποτρέψει την εκ νέου ανάφλεξη μιας συζήτησης για το ανώτατο όριο του χρέους κατά τον εκλογικό κύκλο του 2024.
Με λίγα λόγια επρόκειτο για μία συμφωνία που θα αποτρέψει «προεκλογικά προβλήματα».
Το πρόβλημα του χρέους στην πραγματικότητα είναι πρόβλημα του αμερικανικού δολαρίου. Αύξηση του χρέους σημαίνει επιπλέον τύπωμα. Επιπλέον, τύπωμα σημαίνει πως το «περίσσευμα» θα πρέπει να καταναλωθεί από άλλες χώρες.
Πώς θα γίνει όμως αυτό όταν σειρά χωρών έχει ξεκινήσει την αποδολαριοποίησή τους;
Ο Bruno Venditti του Visual Capitalist προχώρησε σε μία εκτενή ανάλυση για το ποια έθνη αυτή την στιγμή αποδολαριοποιούν τις οικονομίες τους ή βρίσκονται καθοδόν για να το πράξουν καθώς θέλουν να διακόψουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να μην είναι ικανοί οι Αμερικανοί να επιβάλουν κυρώσεις όποτε ασκείται πολιτική που δεν είναι της αρεσκείας τους, δηλαδή αντίκειται στα αμερικανικά συμφέροντα.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το έναυσμα για να επιταχυνθεί η αποδολαριοποίηση από πολλές μεγάλες οικονομίες, το έδωσαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία.
Το δολάριο των ΗΠΑ έχει κυριαρχήσει στο παγκόσμιο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ανησυχώντας για την κυριαρχία της Αμερικής στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα της χώρας να το «οπλίσει» , άλλα έθνη δοκιμάζουν εναλλακτικές λύσεις για να μειώσουν την ηγεμονία του δολαρίου.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλα δυτικά κράτη επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην επέμβασή της στην Ουκρανία , η Μόσχα και η κινεζική κυβέρνηση συνεργάζονται για να μειώσουν την εξάρτηση από το δολάριο και να δημιουργήσουν μία συνεργασία μεταξύ των χρηματοπιστωτικών τους συστημάτων.
Από την επέμβαση το 2022, το εμπόριο ρουβλίου-γουάν έχει αυξηθεί ογδόντα φορές.
Η Ρωσία και το Ιράν συνεργάζονται επίσης για την κυκλοφορία ενός κρυπτονομίσματος που υποστηρίζεται από χρυσό, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Vedmosti.
Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες (ιδίως της Ρωσίας και της Κίνας) αγόρασαν χρυσό με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1967, καθώς οι χώρες κινούνται για να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους μακριά από το δολάριο.
Η αποδολαριοποίηση είναι θέμα σε άλλα μέρη του κόσμου:
Τους τελευταίους μήνες, η Βραζιλία και η Αργεντινή επιχειρούν να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός κοινού νομίσματος το οποίο επί της ουσίας θα ενώσει τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Νότιας Αμερικής.
Σε μια διάσκεψη στη Σιγκαπούρη τον Ιανουάριο, πολλοί πρώην αξιωματούχοι της Νοτιοανατολικής Ασίας μίλησαν για προσπάθειες αποδολαριοποίησης που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία βρίσκονται σε συνομιλίες για τη χρήση ρουπίων για το εμπόριο μη πετρελαϊκών εμπορευμάτων σε μια προσπάθεια φυγής από το δολάριο, σύμφωνα με το Reuters.
Για πρώτη φορά μετά από 48 χρόνια, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα είναι ανοιχτή στις συναλλαγές σε νομίσματα εκτός του αμερικανικού δολαρίου.