Οι αναλυτές πιστεύουν ότι ταυτόχρονη κρίση φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα γίνει πολύ πιο σοβαρή από ό,τι ήταν τη δεκαετία του ’70. Επίσης, μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.
Για επανάληψη της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970 κάνουν λόγο κορυφαία στελέχη του ενεργειακού κλάδου, επισημαίνοντας μάλιστα πως ο κόσμος δεν είναι ακόμη έτοιμος για την «τέλεια καταιγίδα».
Πρώην και νυν στελέχη της ενέργειας μιλώντας στο CNN, τονίζουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, έπειτα από χρόνια χαμηλών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, θα μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο σε μια κρίση αντίστοιχη ή και χειρότερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980.
Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα είναι εν προκειμένω δυσκολότερα αφού η παρούσα κατάσταση δεν περιορίζεται στο πετρέλαιο.
«Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα. Αυτή η ενεργειακή κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Και πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του Διεθνούς Οργανισμού (IEA) Ενέργειας, στο Der Spiegel σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, το οποίο νομίζω ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μόλις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται. Είναι μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε στο CNN ο Τζο ΜακΜόνιγκλ, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ.
«Είναι μια κρίση για την οποία ο κόσμος είναι απογοητευτικά απροετοίμαστος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρόμπερτ ΜακΝάλι, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος σύμβουλος ενέργειας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.
Στα τέλη Μαρτίου, ο πρώην σύμβουλος ενέργειας του Ομπάμα, Τζέισον Μπόρντοφ, και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μέγκαν Ο’ Σάλιβαν, έγραψαν άρθρο στον Economist, στο οποίο και επεσήμαναν ότι ο κόσμος βρισκόταν στο κατώφλι «αυτού που μπορεί να γίνει η χειρότερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970».
«Από τότε που το γράψαμε, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν», είπε στο CNN ο Μπόρντοφ, συνιδρυτής της Σχολής Κλίματος της Κολούμπια. Φυσικά, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ του σήμερα και της δεκαετίας του 1970. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί σχεδόν τόσο πολύ όσο τότε και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν καταφύγει σε ακραία βήματα όπως οι έλεγχοι των τιμών. «Αν καταφύγουμε σε ελέγχους τιμών και πλαφόν τιμών, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε ελλείψεις», είπε ο ΜακΝάλι.