ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Κ.Καραμανλής και Α.Σαμαράς μιλάνε», λέει. Και;

ΕΕ: Υπέγραψε οικονομική συμφωνία 40 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αίγυπτο

Σε μορφή επενδύσεων από ευρωπαϊκές εταιρείες με δραστηριότητα στη χώρα

ΕΕ: Υπέγραψε οικονομική συμφωνία 40 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αίγυπτο

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρευρέθηκε σε επενδυτικό συνέδριο στο Κάιρο σήμερα, στο πλαίσιο των προσπαθειών για ενίσχυση της οικονομίας της Αιγύπτου.

Η ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την υπογραφή περισσότερων από 20 νέων συμφωνιών ή μνημονίων συνεργασίας ακολουθεί ένα πακέτο χρηματοδότησης 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ σε μια αναβάθμιση των σχέσεων Βρυξελλών – Καΐρου, καθώς η Αίγυπτος προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση των πολέμων στη Γάζα και στο Σουδάν και τα ευρωπαϊκά κράτη πιέζουν για την αποτροπή μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έγειραν ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση της Αιγύπτου, όπου ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι από την αρχή της ηγεσίας του έχει εξαπολύσει μια μαζική καταστολή κάθε αντίθετης πολιτικής φωνής για περισσότερο από μια δεκαετία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι θέλουν να βοηθήσουν την αιγυπτιακή οικονομία να γίνει πιο ανθεκτική ενισχύοντας τις επενδύσεις και στον ιδιωτικό τομέα, μετά από επανειλημμένα σοκ, όπως οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία της Covid-19, που εξέθεσαν τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές αδυναμίες της αραβικής χώρας.

«Η σταθερότητά σας και η ευημερία σας είναι απαραίτητες για μια ολόκληρη περιοχή» τόνισε η φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της κατά την έναρξη του διήμερου επενδυτικό συνέδριο Αιγύπτου-ΕΕ.

Ο Σίσι δήλωσε ότι η διάσκεψη γίνεται σε μια κρίσιμη στιγμή υπό το φως διαδοχικών διεθνών και περιφερειακών κρίσεων που, όπως είπε, απαιτούν τον συντονισμό Ευρώπης και Αιγύπτου.

Ομιλητές στο συνέδριο επικεντρώθηκαν στη στρατηγική θέση της Αιγύπτου μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής και τις δυνατότητές της να εξάγει καθαρή ενέργεια και να παρέχει φθηνό ειδικευμένο εργατικό δυναμικό για ευρωπαϊκές εταιρείες.

Σχεδόν οι μισές από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν αφορούν τον ενεργειακό τομέα, δήλωσε η Ντίτε Γιουλ Γιόργκενσεν, γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Αίγυπτος έχει λάβει ξένη χρηματοδότηση φέτος από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα καθώς και την ΕΕ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.