Μεγεθύνεται η διατροφική κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης με την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής, καθώς η αξία του ελαιολάδου ξεπέρασε τα 8.900 δολάρια ανά τόνο τον Σεπτέμβριο, λόγω του «εξαιρετικά ξηρού καιρού» στη Μεσόγειο.
Μάλιστα η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου μέσα σε ένα έτος είναι της τάξης του… 130%!
Η μέση τιμή του ελαιόλαδου δεν παρουσιάζει «ενδείξεις αποκλιμάκωσης», ανέφερε το USDA.
Ορισμένοι προτείνουν στους καταναλωτές να φυλάξουν λάδι και για την επόμενη χρονιά επειδή τα πράγματα θα χειροτερέψουν.
Μάλιστα το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται ότι καλύτερο υπάρχει στον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν από βρώση, μέχρι συντήρηση τροφίμων και καθαρισμό πληγών από πολεμικά τραύματα.
Η Ισπανία, ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ελαιολάδου στον κόσμο, πλήττεται από μια έντονη ξηρασία εδώ και μήνες.
Η χώρα κατέγραψε επίσης το τρίτο θερμότερο καλοκαίρι της, με τη μέση καλοκαιρινή θερμοκρασία 1,3°C υψηλότερη από την κανονική, σύμφωνα με την κρατική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.
Σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία πληροφοριών για την αγορά εμπορευμάτων Mintec, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία την πρόσφατη σεζόν μειώθηκε σε περίπου 610.000 τόνους – δηλαδή πτώση άνω του 50% σε σύγκριση με τους συνηθισμένους 1,3 έως 1,5 εκατομμύρια τόνους.
«Στην πολυπλοκότητα της κατάστασης προστίθενται οι ανησυχίες για μειωμένη παραγωγή σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής ελαιολάδου, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ελλάδας, όπου επικρατούν συνθήκες ξηρασίας», δήλωσε στο CNBC ο αναλυτής ελαιούχων σπόρων και φυτικών ελαίων της Mintec, Kyle Holland.
Η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί ελαιολάδου, σύμφωνα με το International Olive Council, έναν διακυβερνητικό οργανισμό που αποτελείται από μέλη που έχουν περισσότερο από το 98% της παραγωγής ελαιολάδου παγκοσμίως.
Οι τιμές του ελαιολάδου στην ισπανική Ανδαλουσία εκτοξεύτηκαν στα 8,45 ευρώ ανά κιλό τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το δείκτη αναφοράς της Mintec.
Σηματοδοτεί την «υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ για το ισπανικό ελαιόλαδο» με βάση τα στοιχεία της εταιρείας που εκτείνονται σε διάστημα 20 έως 30 ετών και αντιπροσωπεύει ένα άλμα 111% σε ετήσια βάση.
Οι αυξανόμενες τιμές, σε αυτό που μερικές φορές αναφέρεται ως «υγρός χρυσός», έχουν οδηγήσει ορισμένους να τον κλέψουν.
Περίπου 50.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε ένα από τα ελαιοτριβεία της Ισπανίας, το Marin Serrano El Lagar, κλάπηκαν τα ξημερώματα της 30ης Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ.
Αυτό είναι πάνω από 420.000 ευρώ, ή περίπου 450.000 δολάρια, ελαιόλαδο που έχασε η οικογενειακή επιχείρηση.
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Λίγο πριν από αυτό, οι κλέφτες ξέφυγαν με 6.000 λίτρα έξτρα παρθένου ελαιόλαδου αξίας 50.000 ευρώ από το ελαιουργείο Terraverne, ανέφερε η ισπανική εφημερίδα El Munco.
Η Mintec’s Holland προειδοποίησε ότι εάν τα αποθέματα ελαιολάδου συνεχίσουν να εξαντλούνται από την ξηρασία, τότε θα μπορούσαν να εξαντληθούν πριν από τον Οκτώβριο, όπου συνήθως φτάνουν οι φρέσκες σοδειές.
«Η κατάσταση γίνεται περαιτέρω πολύπλοκη από την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου», είπε ο αναλυτής.
«Η αναστολή έχει επιδεινώσει τους ήδη περιορισμένους όγκους στην Ισπανία».
Η Τουρκία, η οποία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός ελαιολάδου, ανέστειλε τις εξαγωγές χύδην μέχρι την 1η Νοεμβρίου, μια κίνηση που οφείλεται στην παγκόσμια άνοδο των τιμών.