ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου διηπειρωτικού βλήματος της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Έλον Μασκ: Οι αναρτήσεις του στα ελληνικά και η σημασία τους

Από το «ωμέγα» στη «διαλεκτική»

Έλον Μασκ: Οι αναρτήσεις του στα ελληνικά και η σημασία τους

Ο μεγιστάνας της Tesla και του Χ, Έλον Μασκ χρησιμοποιεί αρκετά συχνά ελληνικές λέξεις ή γράμματα για να δημοσιεύει στο X (παλαιότερα γνωστό ως Twitter) κάνοντας τα εκατομμύρια των ακολούθων του να προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν το κρυφό τους νόημα.

Τον Ιανουάριο του 2023 έκανε tweet το Omega (Ω), το τελευταίο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, και η ανάρτησή του έγινε viral, με 7,3 εκατομμύρια προβολές μέσα σε λίγες ώρες. Οι ακόλουθοί του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το μήνυμα που ήθελε να περάσει. Μερικοί από αυτούς που γνώριζαν ότι το ωμέγα είναι το τελευταίο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, υπέθεσαν αρχικά ότι ο επιχειρηματίας ήταν έτοιμος να τελειώσει κάτι.

Κάποιοι υποστήριξαν ότι η ανάρτησή του συμβόλιζε την τελευταία θέση σε μια ομάδα αντικειμένων, ενώ άλλοι έγραψαν ότι ήταν μια προσπάθεια του Νοτιοαφρικανού δισεκατομμυριούχου να δείξει ότι «Είμαι το Άλφα και το Ωμέγα, η αρχή και το τέλος». Ορισμένοι αστειεύτηκαν ότι αναφερόταν στην εταιρεία ρολογιών, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι συμβόλιζε το τέλος του Twitter ή έφτασαν στο σημείο να μεταφράσουν τη δημοσίευση ως «το τέλος του κορωνοϊού».

Ο ίδιος ο Μασκ εξήγησε λίγο αργότερα ότι χρησιμοποίησε το γράμμα «Ωμέγα» όπως χρησιμοποιείται στη φυσική: Η μονάδα μέτρησης της ηλεκτρικής αντίστασης στο Διεθνές σύστημα μονάδων (SI) είναι το Ωμ (στα Αγγλικά Ohm), το οποίο συμβολίζεται ως (Ω) και πήρε την ονομασία αυτή από τον Γερμανό φυσικό Γκέοργκ Ωμ και ορίζεται ως 1Ω=1V/1A. Η αντίσταση είναι εξ ορισμού αντίθετη έννοια της αγωγιμότητας.

Το γράμμα Ωμέγα (Ω) χρησιμοποιείται ως σύμβολο στη βιολογία, τη βιοχημεία και τη χημεία, τη φυσική, την επιστήμη των υπολογιστών και τα μαθηματικά. Στην κοινωνιολογία, χρησιμοποιείται ως αναφορά στο πιο χαμηλόβαθμο μέλος μιας ομάδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επιχειρηματίας και επενδυτής ανέβασε στο Twitter κάτι που έκανε τους οπαδούς του να αναρωτιούνται. Τον Οκτώβριο του 2022 έγραψε στο Twitter μόνο μια λέξη στα ελληνικά: «διαλεκτική» και έκανε εκατομμύρια ακολούθους του να αναζητήσουν τα λεξικά τους.

Η μυστηριώδης ανάρτηση προκάλεσε περισσότερα από επτά χιλιάδες μηνύματα μέχρι το επόμενο πρωί στο επίσημο προφίλ του καθώς, όπως φαίνεται, υπήρχαν πολλά ερωτήματα για το νόημα που κρυβόταν πίσω από την επιλογή της συγκεκριμένης λέξης από τον Μασκ.

Η διαλεκτική, γνωστή και ως διαλεκτική μέθοδος, είναι μια συζήτηση μεταξύ δύο ή περισσότερων ανθρώπων που έχουν διαφορετικές απόψεις για ένα θέμα, αλλά επιθυμούν να αποδείξουν την αλήθεια μέσω αιτιολογημένης επιχειρηματολογίας. Στην κλασική ελληνική φιλοσοφία, η διαλεκτική είναι μια μορφή συλλογισμού που βασίζεται σε διάλογο επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων, υποστηρίζοντας προτάσεις (θέσεις) και αντιπροτάσεις (αντιθέσεις).

Το 2021 ο Έλον Μασκ δημοσίευσε μια απάντηση στο Twitter γράφοντας στα αρχαία ελληνικά: «εἰδέναι μὲν μηδὲν πλὴν αὐτὸ τοῦτο εἰδέναι» Αυτό μεταφράζεται ως: «δεν ήξερε τίποτα παρά μόνο ένα πράγμα, ότι δεν ήξερε τίποτα». Είναι μια παράφραση από την αφήγηση του Πλάτωνα για τον Έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, «Ένα ξέρω ότι δεν ξέρω τίποτα».

Ένα άλλο πρόσφατο tweet του Έλον Μασκ αναστάτωσε τους Τούρκους χρήστες της πλατφόρμας. Ο ιδρυτής της Tesla ανέβασε στο Twitter το meme ενός Βυζαντινού στρατιώτη που βρίσκεται στο κρεβάτι και σκέφτεται μόνος του αν «κλείδωσε την πύλη» και κάτω από την εικόνα: 1453, Κωνσταντινούπολη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανάρτησή του είχε προβληματίσει πολλούς με τους Τούρκους χρήστες να αναρωτιούνται αν ήταν θετική ή αρνητική. Ή γιατί ο Μασκ αναφέρθηκε στην ημερομηνία που έπεσε η Πόλη αλλά και γιατί την ονόμασε Κωνσταντινούπολη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.