Οι αντι-ρωσικές κυρώσεις και η αντι-ρωσική πολιτική της κυβέρνησης Όλαφ Σολτς οδηγούν την Γερμανία και τους Γερμανούς στην οικονομική καταστροφή.
O πόλεμος στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές τάσεις στην οικονομία, αλλά και τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας έχουν επιπτώσεις πλέον στον καθημερινό, οικονομικό σχεδιασμό των Γερμανών αφού ένας στους τρεις δεν μπορεί να αντπαεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις.
Αν αυτό συμβαίνει στην πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, τότε στην Ελλάδα τι αναμένεται να συμβεί;
Τα πράγματα δείχνουν πως περιμένει την ελληνική κοινωνία μία πολύ άσχημη περίοδος κατά την οποία οι Έλληνες θα έχουν προβλήματα επιβίωσης.
Θυμίζει πάρα πολύ μία από τις πιο γνωστές προρρήσεις του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού «οι πλούσιοι θα γίνουν φτωχοί και οι φτωχοί θα πεθάνουν».
Το 38% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου ο ένας στους τρεις Γερμανούς, δηλώνει ότι δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις, σύμφωνα με έρευνα του ιδιωτικού ιδρύματος ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας Schufa που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Welt am Sonntag. Σύμφωνα με την έρευνα η ανησυχία των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση έχει ενταθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
Τον Ιανουάριο, ένα μήνα πριν από τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, αντίστοιχες ανησυχίες είχε ένας στους τέσσερις Γερμανούς. Ενδιαφέρον όμως έχουν και τα στοιχεία που αφορούν τα τραπεζικά δάνεια. Ένας στους επτά θεωρεί πολύ πιθανή τη λήψη δανείου προκειμένου να φέρει εις πέρας τις καθημερινές υποχρεώσεις, ενώ πολλοί καταφεύγουν σε δανεικά από συγγενείς και φίλους. Σχεδόν το ένα τέταρτο των 1.000 ερωτηθέντων αναγκάζεται να κάνει υπερανάληψη από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Σύμφωνα με την Welt am Sonntag το υπουργείο Προστασίας του Καταναλωτή προτίθεται να παρουσιάσει οδηγίες προς του καταναλωτές για τη διαχείριση οφειλών και την αποφυγή της αφερεγγυότητας.
Την ίδια ώρα έντονη είναι η συζήτηση στη Γερμανία σχετικά με την επιμήκυνση των χρόνων εργασίας και την αύξηση κατά συνέπεια της ηλικίας συνταξιοδότησης. Η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία αυξάνεται σταδιακά και αναμένεται το 2029 να φτάσει τα 67 έτη.
O υπ. Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ από τους Σοσιαλδημοκράτες απορρίπτει κατηγορηματικά όμως ένα σενάριο για σύνταξη μελλοντικά στα 70 έτη. «Την ιδέα ότι μπορεί κανείς να εργάζεται σε χαλυβουργείο, στο ταμείο του σούπερ μάρκετ, ως αστυνομικός ή νοσοκόμα μέχρι τα 70, μπορεί να έχουν μόνο άνθρωποι που ζουν σε έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στις εφημερίδες του ομίλου Funke.
Για τον Γερμανό υπουργό τέτοιες προτάσεις είναι ασυμβίβαστες με την καθημερινότητα των απλών εργαζομένων. Προς το παρόν πάντως τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης- Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι- φαίνεται να συμφωνούν στη μη αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης πέραν των 67 ετών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.