ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πορδοσάλτε...
prodeals

Financial Times: Το Ελ Νίνιο «απειλεί» με νέες ανατιμήσεις τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων

Η έλλειψη έστω ενός είδους μαζικής κατανάλωσης, όπως το σιτάρι, μπορεί να προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων στο ρύζι

Financial Times: Το Ελ Νίνιο «απειλεί» με νέες ανατιμήσεις τις παγκόσμιες αγορές τροφίμων

Οι Financial Times, αναφέρουν σε άρθρο τους πως η εκδήλωση του περιοδικού φαινομένου Ελ Νίνιο στον Ειρηνικό Ωκεανό, αναμένεται να προκαλέσει νέες αυξητικές πιέσεις στις τιμές των τροφίμων τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μετεωρολογικό φαινόμενο αναμένεται ότι θα αυξήσει απότομα τη θερμοκρασία σε παραγωγικές ζώνες της Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής το επόμενο διάστημα και θα προκαλέσει έντονες βροχοπτώσεις σε περιοχές της Νότιας Αμερικής.

Προηγούμενες εκφάνσεις του Ελ Νίνιο, ειδικά τις διετίες 2009-10 και 2015-16, έχουν προκαλέσει παρατεταμένους καύσωνες, ξηρασίες και περιστασιακές πλημμύρες.

Όλα αυτά είχαν ως συνέπεια να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες και τις σοδειές, με επακόλουθες ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

«Απειλή» για τα πορτοφόλια των νοικοκυριών

Ενδεικτικό της επίδρασης του Ελ Νίνιο είναι ότι, σύμφωνα με αναλύσεις παλαιότερων επεισοδίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αύξηση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου οδηγεί σε αύξηση των παγκόσμιων τιμών τροφίμων κατά περισσότερο από 6% έναν χρόνο μετά την έναρξη του φαινομένου.

Η «απειλή» του Ελ Νίνιο για τα πορτοφόλια των νοικοκυριών ανά τον κόσμο έρχεται να προστεθεί σε ένα πλέγμα κινδύνων που ήδη ασκούν έντονες πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος των τροφίμων.

Οι δύο κυριότεροι παράγοντες πίσω από την παγκόσμια επισιτιστική ανασφάλεια, πέραν του Ελ Νίνιο, είναι η κατάρρευση της συμφωνίας για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών δια της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο -με τη Ρωσία μάλιστα να βομβαρδίζει στη συνέχεια σιταποθήκες, λιμάνια και πορθμεία στη Μαύρη Θάλασσα και στον Δούναβη- και η σχεδόν ταυτόχρονη απόφαση της Ινδίας να απαγορεύσει ή να περιορίσει δραστικά τις εξαγωγές κάθε ποικιλίας ρυζιού, προκειμένου να αποτρέψει τις ανατιμήσεις στην εγχώρια αγορά.

Ανησυχία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και μεταφοράς

Με δεδομένο ότι η Ρωσία, η Ουκρανία και η Ινδία είναι ιστορικά τρεις από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιτηρών, καλαμποκιού, ελαίων και ρυζιού παγκοσμίως, οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει έντονες ανησυχίες σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και μεταφοράς.

Βετεράνοι της αγοράς σημειώνουν μάλιστα ότι υπάρχει και ο κίνδυνος των συγκοινωνούντων δοχείων, που σημαίνει ότι η έλλειψη έστω ενός είδους μαζικής κατανάλωσης, όπως το σιτάρι, μπορεί να προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων στο ρύζι, με δεδομένο ότι είναι η πιο εύκολη εναλλακτική λύση για πάρα πολλούς καταναλωτές, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Επιπρόσθετη ανησυχία προκαλεί το ενδεχόμενο περιορισμού και των ινδικών εξαγωγών ζάχαρης, ως συνέπεια της λειψυδρίας που παρατηρείται σε παραγωγικές περιοχές τους τελευταίους μήνες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Παγκόσμιος Δείκτης Τροφίμων του ΟΗΕ, ο οποίος υποχωρούσε σχεδόν αδιάλειπτα από το περσινό καλοκαίρι, αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδες μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.