Η Ελβετία, η χώρα των παρθένων ορεινών τοπίων και της ποιμενικής ευδαιμονίας κινδυνεύει να «γεννήσει» την επόμενη οικονομική κρίση αναφέρει το Politico και αυτό γιατί η λύση που επέλεξε για να σώσει την Credit Suissse βάζει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα των ομολόγων.

Η ελβετική κυβέρνηση μετέφερε τις ζημιές στους κατόχους ομολόγων πρώτα και όχι στους μετόχους (αλλιώς πως θα εξαγόραζε η UBS) και αυτό μπορεί να προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης σε όλη την παγκόσμια αγορά ομολόγων και οι επενδυτές να αρχίσουν να πουλάνε αδιακρίτως με κατακλυσμικές συνέπειες για τράπεζες και οικονομίες.

«Στην Ελβετία, αυτή την όμορφη χώρα της οικονομικής σταθερότητας και της αξιοπιστίας, όλα είναι λίγο βαρετά. Οχι πια. Καθώς η Credit Suisse, ο 19ος μεγαλύτερος δανειστής της Ευρώπης, καταρρέει, καθιστώντας το πιο δραματικό τραπεζικό θύμα από την οικονομική κρίση του 2008, η ανησυχία τώρα είναι ότι αποδεικνύεται ότι θα γίνει το επόμενο ντόμινο σε μια αλυσίδα που απλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Άλλωστε, έχουμε ξαναπάει σε αυτό το σημείο και δεν ήταν όμορφα. Και αν η βαρετή, ασφαλής Ελβετία δεν μπορεί να σώσει τις τράπεζές της, τότε, λοιπόν, ποιος στο καλό μπορεί; Για να καταλάβετε τι συνέβη, σκεφτείτε έναν γάμο υπό την απειλή όπλου. 

Την Κυριακή, ο πληγωμένος δανειστής με έδρα τη Ζυρίχη αναγκάστηκε από τις ελβετικές αρχές να καταλήξει στο κρεβάτι με την μακροχρόνια εγχώρια αντίπαλό του UBS. Ήταν ιστορικό. Μια συμφωνία 3 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που – για λίγες ώρες τουλάχιστον – επέτρεψε σε όλους να αναπνεύσουν ανακούφιση.

 Στόχος ήταν η προστασία των επενδυτών και των καταθετών και η αναχαίτιση μιας πλήρους τραπεζικής κρίσης. Προσωρινά τουλάχιστον, αυτό επιτεύχθηκε. Αλλά ως συνήθως, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Καθώς οι αγορές μάζεψαν το πτώμα της Credit Suisse, ο κώδωνας του κινδύνου άρχισε να χτυπάει.

">

Ο τρόπος με τον οποίο οι Ελβετοί χειρίστηκαν τη διάσωση μπορεί να έκανε τα πράγματα χειρότερα. Από την κρίση πριν από μιάμιση δεκαετία, οι ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να αποτρέψουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που βρίσκονται σε κίνδυνο να μολύνουν το ένα το άλλο με τα προβλήματά τους επιβάλλοντας ζημίες στους κατόχους ομολόγων (και όχι στους καταθέτες και τελικά στον φορολογούμενο).

Αλλά ακόμη και εκείνοι που κατείχαν τον πιο επικίνδυνο τύπο ομολόγων ήταν σίγουροι ότι δεν θα επηρεάζονταν μέχρι να πληρώσουν πρώτοι οι μέτοχοι. Στην περίπτωση της Credit Suisse, οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές ανέτρεψαν αυτόν τον κανονικό τρόπο να γίνονται τα πράγματα, εξαλείφοντας πρώτα τους κατόχους ομολόγων – και αυτό έχει προκαλέσει οικονομικό πανικό σε ολόκληρο το σύστημα.

«Λίγοι που είχαν γραμμές στις ρυθμιστικές αρχές προσπάθησαν να τους σταματήσουν να κάνουν αυτό το πράγμα, ακριβώς για αυτόν τον λόγο», δήλωσε στο POLITICO ένας ειδικός σε θέματα τραπεζικής ρευστότητας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Είναι το κλασικό παράδειγμα του πώς η μετάδοση μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το σύστημα. Εάν ξαφνικά οι επενδυτές πιστεύουν ότι τα ομόλογά τους είναι πιο επικίνδυνα από πριν, μπορεί να οδηγήσει σε ξεπούλημα, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω και υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη σε ολόκληρο το σύστημα.

Εάν η απροσδόκητη εξάλειψη αυτών των κατόχων ομολόγων οδηγήσει σε ευρεία ανατίμησή τους, οι τράπεζες θα μπορούσαν να δουν το κόστος της χρηματοδότησής τους να αυξάνεται σημαντικά, επιτείνοντας τα προβλήματά τους, προειδοποίησαν τραπεζικοί αναλυτές της JP Morgan.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τα νεύρα μετά την ελβετική απόφαση, μια τριάδα ευρωπαϊκών εποπτικών οργάνων —το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και ο εποπτικός βραχίονας της ΕΚΤ— εξέδωσε κοινή δήλωση για να καθησυχάσει τους επενδυτές ότι σε περίπτωση κατάρρευσης τράπεζας στην Ε.Ε. , οι μέτοχοι θα υπέφεραν πρώτοι.