Η Ουγγαρία λέει ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο δεν παρέχουν εγγυήσεις για την ενεργειακή της ασφάλεια.
Την Τετάρτη, αφού ο επικεφαλής της ΕΕ ζήτησε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Zoltan Kovacs δήλωσε ότι η χώρα του δεν βλέπει κανένα σχέδιο σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί μια μετάβαση.
“Δεν βλέπουμε σχέδια ή εγγυήσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να διαχειριστεί η μετάβαση με βάση τις τρέχουσες προτάσεις και πώς θα διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας“, δήλωσε ο Kovacs στα πρακτορεία ειδήσεων Reuters και AFP.
Ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι η Ουγγαρία απέρριψε ευθέως την πρόταση της ΕΕ, το γραφείο Τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης δεν απάντησε αμέσως.
Σε έγγραφο που είδε το AFP, η πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen πρότεινε να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΕΕ για την εφαρμογή της απαγόρευσης.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν – ο οποίος έχει καλλιεργήσει στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τα τελευταία χρόνια – δήλωσε ότι η χώρα της κεντρικής Ευρώπης εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Ο υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto επανέλαβε την Τρίτη ότι “επί του παρόντος είναι φυσικά αδύνατο να λειτουργήσει η Ουγγαρία ή η ουγγρική οικονομία χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο“.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ουγγρικής κυβέρνησης Kovacs, το 65% του πετρελαίου της Ουγγαρίας και το 85% των προμηθειών φυσικού αερίου προέρχονται από τη Ρωσία.
Παρά τις διαφωνίες μεταξύ των μελών της ΕΕ σχετικά με τις νέες ενεργειακές κυρώσεις, την Τρίτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δεσμεύτηκε να “σπάσει τη ρωσική πολεμική μηχανή“, κατευθύνοντας τις χώρες της ηπείρου μακριά από τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας.
Το μπλοκ αγωνίζεται να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες στη ρωσική ενέργεια, δίνοντας προτεραιότητα στις παγκόσμιες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από χώρες που περιλαμβάνουν μεγάλους παραγωγούς όπως η Αλγερία, το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.