O Bill Gates εκτός από ιδρυτής της Microsoft και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, έχει ασχοληθεί πολύ με φιλανθρωπικές εκστρατείες για την εξάλειψη ασθενειών όπως η πολιομυελίτιδα και την ελονοσία.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν και είναι πολύ ευαισθητοποιημένος γύρω από αυτά τα ζητήματα, κάτι που έδειξε με έναν ελαφρώς παράξενο τρόπο σε μια ομιλία του σε ένα συνέδριο της TED το 2009.

Ενώ μιλούσε για τη ελονοσία, άνοιξε ένα βάζο με κουνούπια και εκείνα ξεχύθηκαν στην αίθουσα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος μόνο οι φτωχοί άνθρωποι να έχουν αυτή την εμπειρία, είπε ο δισεκατομμυριούχος. Βέβαια με την επόμενη του κουβέντα προσπάθησε να καθησυχάσει το κοινό, λέοντας πως αυτά τα κουνούπια δεν μεταδίδουν την ασθένεια.

Μπορεί ο τρόπος που το έκανε να ήταν παράξενος αλλά ήταν επιδραστικός. Ήθελε να δείξει ότι παρόλο ένα θέμα όπως η ελονοσία δεν μας επηρεάζει άμεσα, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει.

Πριν ανοίξει το βάζο άλλωστε έδωσε ένα παράδειγμα που αποδεικνύει ότι ενδιαφερόμαστε μόνο για πράγματα που μας επηρεάζουν άμεσα, αφού περισσότερη ερεύνα λαμβάνει χώρα ώστε να βρεθεί φάρμακο για τη φαλάκρα, παρά για την ελονοσία, γιατί, όταν πρόκειται για φαλάκρα, «οι πλούσιοι ταλαιπωρούνται κι αυτοί».

">

Η ελονοσία από την άλλη είναι παρούσα σε πιο φτωχές τροπικές περιοχές του πλανήτη. Με αυτή την αξιομνημόνευτη κίνησή του, ο Gates κατάφερε τότε να κερδίσει το κοινό, χρησιμοποιώντας μερικές αποτελεσματικές τακτικές παρουσίασης, συμπεριλαμβανομένου ενός οπτικού βοηθήματος, άμεσης αλληλεπίδρασης με το κοινό και φυσικά, χιούμορ. «Η φαλάκρα είναι τρομερό πράγμα», αστειεύτηκε αμέσως μόλις την ανέφερε.

Την επόμενη χρονιά έδωσε ξανά μια ομιλία στο TED μιλώντας για το μέλλον της ενέργειας. Αρχικά, θυμήθηκε πόσο καλά είχε αντιδράσει το κοινό την προηγούμενη χρονιά, και επανέλαβε το πείραμα, έχοντας αυτή τη φορά μαζί του ένα βάζο με πυγολαμπίδες, ως ένα παράδειγμα μια «τεχνητής λύσης» για την ενεργειακή κρίση. Η πρώτη αντίδραση του κοινού ήταν να γελάσει, αλλά αμέσως τον καταχειροκρότησε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από το 2009, το ίδρυμα Bill & Melinda Gates έκανε μεγάλη πρόοδο στη μάχη κατά της ελονοσίας. Το 2016, ο Gates έγραψε σε άρθρο του ότι όπως ανέφερε το «The New England Journal of Medicine», το ποσοστό θανάτου από ελονοσία στην υποσαχάρια Αφρική είχε μειωθεί κατά 57% από το 2000. Παρολ’ αυτά το 2020, 627 χιλιάδες άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από ελονοσία, ενώ συνολικά 241 εκατομμύρια προσβλήθηκαν από την ασθένεια. Ο αριθμός είναι μεγάλος και η ευαισθητοποίηση, ακόμα κι αν το 95% των περιπτώσεων είναι στην Αφρική και δεν μας επηρεάζει άμεσα όπως είπε και ο Gates, θα πρέπει να είναι συνεχής και αδιάλειπτη.