Το συγκεκριμένο χρώμα έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, με τα μετρητά. Αλλά όπως ξέρουμε τα περισσότερα χαρτονομίσματα έχουν διάφορα χρώματα, που κάνουν τα δολάρια να μοιάζουν λίγο, άσχημα, τουλάχιστον στην όψη. Γιατί τα δολάρια είναι πράσινα;
Τα πρώτα πράσινα δολάρια εμφανίστηκαν το 1861. Πριν από αυτό, το Κογκρέσο πειραματίστηκε τυπώνοντας διάφορα χρώματα ώστε να χρηματοδοτήσει την επανάσταση, αλλά τύπωσε τόσα πολλά που κάποια στιγμή έχασαν την αξία τους. Τα νέα πράσινα δολάρια τυπώθηκαν από την Ένωση των βόρειων πολιτειών για τον ίδιο σκοπό, ώστε να χρηματοδοτήσουν τον Εμφύλιο Πόλεμο.
Οι ιδιωτικές, κρατικά ναυλωμένες τράπεζες, μοίραζαν τα δικά τους χαρτονομίσματα για δεκαετίες, γεγονός που οδήγησε σε έλλειψη συνοχής όσον αφορά τις ονομαστικές αξίες και τα σχέδια που κυκλοφορούσαν. Για να αποφευχθεί η πλαστογραφία μέσω της φωτογράφησης, τα νέα χαρτονομίσματα τυπώθηκαν στην πίσω πλευρά με πράσινο μελάνι, το οποίο λέγεται ότι προέρχεται από μελάνι φοίνικα. Οι κάμερες της εποχής, φωτογράφιζαν μόνο ασπρόμαυρα, οπότε αυτό έκανε τη διαφορά. Επειδή λοιπόν η πίσω πλευρά ήταν πράσινη, αυτό τους έδωσε το παρατσούκλι greenbacks, και έκανε άμεσα αναγνωρίσιμο το δολάριο των ΗΠΑ.
Ο πράσινος χρωματισμός παρέμεινε μέχρι το 1929, όταν η κυβέρνηση άρχισε να καθιερώνει τυπικά σχήματα και σχέδια για το νόμισμα. Το μέγεθος των χαρτονομισμάτων μειώθηκε για να μειωθεί το κόστος κατασκευής και όταν αποφάσισαν για ομοιόμορφα σχέδια για καθεμία από τις ονομαστικές αξίες, παρέμειναν με την κλασική πράσινη απόχρωση.
Η απόφαση να παραμείνει το αυθεντικό χρώμα ήταν κυρίως για πρακτικούς λόγους. Το μελάνι ήταν άφθονο και πολύ ανθεκτικό στις χημικές και φυσικές αλλαγές και το ίδιο το χρώμα ταίριαζε έξυπνα γιατί συμβόλιζε τη σταθερότητα. Το πράσινο σημαίνει επίσης ζωή και ανάπτυξη, δύο ιδιότητες που ένα έθνος θα ήθελε να συσχετιστούν με την οικονομία του.