Ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε πως όταν γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, θα επιβάλει υψηλούς δασμούς στα προϊόντα της Κίνας. Πρώην κορυφαία εμπορική αξιωματούχος των ΗΠΑ υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο θα ήταν θετικό για την ΕΕ.

">

Η πρώην υφυπουργός Βιομηχανίας και Ανάλυσης στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ σε συνέντευξή της στο Euractiv, δήλωσε πως τα μέτρα κατά της Κίνας, θα παρέχουν διπλωματική κάλυψη στην ΕΕ για τη θέσπιση παρόμοιων εμπορικών μέτρων άμυνας.

Την ίδια στιγμή υποβάθμισε τους φόβους ότι η πρόταση του Τραμπ να επιβληθούν δασμοί τουλάχιστον 60% στις κινεζικές εισαγωγές και 10% σε όλες τις άλλες δικαιοδοσίες θα μπορούσε να βλάψει την ευρωπαϊκή οικονομία, προκαλώντας την ανακατεύθυνση τεράστιων όγκων κινεζικών προϊόντων και την «απόρριψη» τους στην Ευρώπη.

Αντίθετα, υποστήριξε, θα θέσουν τις βάσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να θεσπίσουν παρόμοια μέτρα για την προστασία της παραπαίουσας βιομηχανικής βάσης του Ένωσης.

«Η επιβολή αυτών των μέτρων δίνει στους συμμάχους μας κορυφαία κάλυψη για να επιδιώξουν τους δικούς τους εμπορικούς φραγμούς», είπε.

«Πάντα περιμένουν να κινηθούν πρώτες οι Ηνωμένες Πολιτείες. Πάντα μας έλεγαν ότι περιμένουν τις ΗΠΑ να προχωρήσουν πρώτες, για να τους δώσουν κάλυψη».

Η Νικαχτάρ, η οποία υπηρέτησε στο Υπουργείο Εμπορίου κατά το δεύτερο μισό της προεδρίας του Τραμπ από το 2018 έως το 2021, δήλωσε επίσης ότι οι εν λόγω δασμοί θα παρέχουν παρόμοια «κάλυψη» σε επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ που φοβούνται πολύ τα κινεζικά αντίποινα για να ξεκινήσουν επίσημη καταγγελία κατά του Πεκίνου.

«Ο αμερικανικός τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο τομέας των ημιαγωγών, ο τομέας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών: όλοι τους έχουν κάποιου είδους διασύνδεση με τις κινεζικές αλυσίδες εφοδιασμού», πρόσθεσε.

«Εάν ασκήσουν αγωγές κατά της Κίνας, θα εξαλειφθούν από τα κινεζικά αντίποινα».

Η Νικαχτάρ υπογράμμισε ότι τα αμυντικά εμπορικά μέτρα είναι επίσης καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της πώλησης ηλεκτρικών οχημάτων από άλλες δικαιοδοσίες (όπως η Ευρώπη και η Νότια Κορέα) στην αγορά των ΗΠΑ.

Αυτό γίνεται γιατί οι οικονομίες αυτές δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τους Κινέζους στο εσωτερικό τους και, ως εκ τούτου, στρέφονται στους αγοραστές των ΗΠΑ.

Τα σχόλια της έρχονται εν μέσω αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών πρωτευουσών και του Πεκίνου, καθώς και αυξανόμενης οργής στις ΗΠΑ και της ΕΕ για τους όλο και πιο στενούς οικονομικούς δεσμούς της Κίνας με τη Μόσχα μετά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ακολουθούν επίσης την επιβολή, νωρίτερα αυτό το μήνα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσωρινών δασμών ύψους έως και 37,6% στα ηλεκτροκίνητα οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η απόφαση αυτή, η οποία ακολούθησε την ανακοίνωση των ΗΠΑ για ακόμη πιο αυστηρούς δασμούς σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων τον Μάιο, ώθησε το Πεκίνο να ανακοινώσει σχεδόν αμέσως έρευνα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χοιρινού κρέατος, θέτοντας τις βάσεις για έναν ευρύτερο εμπορικό πόλεμο.