ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Λίγες ημέρες πριν η Fed ανοίξει τον δικό της κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής

Η ΕΚΤ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αύριο Πέμπτη (12/9) λίγες ημέρες δηλαδή πριν η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ανοίξει τον δικό της κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, αναμένεται να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

«Η μείωση των επιτοκίων αυτή την Πέμπτη πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό αδιαμφισβήτητη», δήλωσε στο CNBC ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

«Σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ στις πρόσφατες δηλώσεις τους έχουν επιβεβαιώσει ότι θα ήθελαν να μειώσουν τα επιτόκια. Ακόμα και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιόαχιμ Νάγκελ, που συνήθως θεωρείται από τα “γεράκια” στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, έχει δηλώσει ότι θα υποστήριζε μια μείωση, εκτός εάν τα στοιχεία ευθυγραμμίζονται εναντίον της» πρόσθεσε ο Schmieding.

Τον Ιούλιο, η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα σε ομόφωνη ψηφοφορία μετά τη μείωση ορόσημο του Ιουνίου. Τότε περιέγραψε το ενδεχόμενο μείωσης του Σεπτεμβρίου ως «ορθάνοιχτο».

Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στο 3,75% μετά από χρόνια επιθετικών αυξήσεων.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει έκτοτε μειωθεί περαιτέρω. Τα γενικά στοιχεία έφτασαν σε χαμηλό τριών ετών τον Αύγουστο, στο 2,2%, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού εξακολουθεί να είναι αυξημένος, στο 2,8%.

Η ΕΚΤ θα εκδώσει επίσης την Πέμπτη νέες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης. Δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αναθεώρηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό ή την ανάπτυξη, αν και ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι νέες προοπτικές ανάπτυξης θα είναι πιο δυσοίωνες από ό,τι ήταν τον Ιούλιο.

Το βασικό ερώτημα είναι, φυσικά, τι θα ακολουθήσει;

Η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει ότι η ΕΚΤ θα κάνει παύση τον Οκτώβριο, όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συνεδριάσουν στη Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εντούτοις υπάρχει μια μικρή πιθανότητα η Τράπεζα να μην καθυστερήσει και να κινηθεί γρήγορα, καθώς η διατήρηση των επιτοκίων σε πολύ υψηλά επίπεδα ενέχει κινδύνους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.