Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, μετά από δικαστική απόφαση που διαπίστωσε ότι η Google μονοπωλεί την αγορά διαδικτυακής αναζήτησης, εξετάζει την διάσπαση της εταιρείας.

Μία παρόμοια κίνηση, θα ήταν η πρώτη απόπειρα της Ουάσινγκτον να διασπάσει μια εταιρεία για παράνομες μονοπωλιακές πρακτικές μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες διάλυσης της Microsoft πριν από δύο δεκαετίες.

Οι λιγότερο σοβαρές επιλογές περιλαμβάνουν τον εξαναγκασμό της Google να μοιράζεται περισσότερα δεδομένα με τους ανταγωνιστές της και μέτρα για να την εμποδίσουν να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Ανεξάρτητα από αυτό, η αμερικανική κυβέρνηση πιθανότατα θα επιδιώξει την απαγόρευση των αποκλειστικών συμβάσεων που βρίσκονταν στο επίκεντρο της υπόθεσής της κατά της Google.

Εάν το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθήσει τελικά ένα σχέδιο διάσπασης, οι πιο πιθανές μονάδες να βρεθούν στο στόχαστρο είναι το λειτουργικό σύστημα Android και το πρόγραμμα περιήγησης Chrome, δήλωσαν οι πηγές του Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να προσπαθήσουν να επιβάλουν μια πιθανή πώληση του AdWords, της πλατφόρμας που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την πώληση διαφημίσεων κειμένου, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους.

Οι συζητήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν ενταθεί μετά την απόφαση του δικαστή Amit Mehta, στις 5 Αυγούστου, σύμφωνα με την οποία η Google μονοπωλεί παράνομα τις αγορές της διαδικτυακής αναζήτησης και των διαφημίσεων κειμένου αναζήτησης.

Η Google έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή, αλλά ο Mehta διέταξε τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν τα σχέδια για τη δεύτερη φάση της υπόθεσης.

Η οποία θα περιλαμβάνει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού αιτήματος διάσπασης.

Εκπρόσωπος της Google, όπως και μία εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τυχόν αναγκαστική διάσπαση της Google θα ήταν η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ από τη διάσπαση της AT&T τη δεκαετία του 1980.