ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Η Σουηδία κόβει φόρους για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών

Παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2025

Η Σουηδία κόβει φόρους για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών

Το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 παρουσίασε σήμερα η σουηδική κυβέρνηση και περιλαμβάνονται μειώσεις φόρων προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η μεγέθυνση της οικονομίας σε βάρος του κλίματος και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, όπως καταγγέλλουν οι επικριτές του.

Η Σουηδία είχε αναιμική ανάπτυξη τα τελευταία δύο χρόνια, με το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί μάλιστα κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, αλλά κατάφερε να νικήσει τον πληθωρισμό που έπεσε κάτω από το 2% (στο 1% τον Ιούνιο).

«Πρωταρχική υποχρέωση η μάχη κατά του πληθωρισμού»

Από την άνοδο στην εξουσία το 2022 της δεξιάς κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από το σκληρό δεξιό κόμμα Δημοκράτες της Σουηδίας (SD), «πρωταρχική υποχρέωση της οικονομικής πολιτικής ήταν η μάχη κατά του πληθωρισμού», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Ελιζαμπέτ Σβάντεσον σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτή η μάχη έχει πλέον κερδηθεί».

«Η υποχρέωση που μας περιμένει τώρα είναι να φροντίσουμε ώστε να μην επανέλθει ο υψηλός πληθωρισμός και, ταυτόχρονα, να θέσουμε σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που θα επιστρέψουν να οικοδομήσουμε μια πιο πλούσια και πιο ασφαλή Σουηδία για τις μελλοντικές γενιές», είπε.

Το σχέδιο προϋπολογισμού 2025 προβλέπει νέα μέτρα ύψους 60 δισ. κορονών (5,3 δισ. ευρώ) εκτός αμυντικών δαπανών. Πάνω από το μισό αυτών θα αφορά μειώσεις φόρων προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

«Η φορολογική πίεση αναμένεται να φθάσει στο πιο χαμηλό επίπεδο από το 1980», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών.

Ο φόρος στη βενζίνη και στο ντίζελ θα μειωθεί επίσης, ενώ θα καταργηθεί ο φόρος σε λογαριασμούς επενδύσεων, αναφέρει σε σημείωμά της η τράπεζα SEB.

«Ο προϋπολογισμός αυτός σηματοδοτεί το πέρασμα από μια συνετή δημοσιονομική πολιτική που αποσκοπούσε στην καταπολέμηση του πληθωρισμού σε μια πιο επεκτατική πολιτική σκοπός της οποίας είναι να δημιουργήσει μεγέθυνση και ανταγωνιστικότητα μακροπρόθεσμα», σύμφωνα με τη SEB.

Η Σουηδία είναι μία από τις χώρες με το πιο χαμηλό δημόσιο χρέος στην Ευρώπη. Αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά για να φθάσει το 33% το 2025.

Η κατάργηση του φόρου στις αεροπορικές μεταφορές, μαζί με τις μειώσεις φόρων στη βενζίνη και στο πετρέλαιο, ωστόσο, θα «αυξήσουν τις εκπομπές» αερίων του θερμοκηπίου, σημείωσε η Swedbank στην ανάλυσή της για τον προϋπολογισμό, κάτι που «ευνοεί την ανάπτυξη αλλά βλάπτει το κλίμα».

Κριτική από την αντιπολίτευση

Για την αντιπολίτευση, οι κερδισμένοι από αυτή τη δημοσιονομική πολιτική είναι «οι πιο πλούσιοι».

«Οι ανάγκες των σχολείων και του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αγνοήθηκαν», δήλωσε στο πρακτορείο TT η Κάριν Βάνγκραντ, στέλεχος των σοσιαλδημοκρατών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση υπολογίζει να δαπανήσει 7,5 δισ. κορόνες για την υγεία, την παιδεία και άλλες κοινωνικές παροχές, ποσό που δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των τομέων αυτών, σύμφωνα με την αντιπολίτευση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.