Η Ουάσιγκτον έχει υπονομεύσει πλήρως την εμπιστοσύνη στο δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα με την επιβολή κυρώσεων κατά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ρωσίας.

">

Οι κυρώσεις αυτές δεν επιτυγχάνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα οδηγούν στη μείωση της χρήσης του δολαρίου στις διεθνείς συναλλαγές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τον Μάρτιο του 2022, το μερίδιο των «μη φιλικών» νομισμάτων στις ρωσικές συναλλαγές έφτασε το 84,7%, ενώ σήμερα έχει μειωθεί σχεδόν 5 φορές, στο 17,8%.

Αντίθετα, οι διακανονισμοί σε ρούβλια αυξήθηκαν 3,5 φορές και σε φιλικά νομίσματα σχεδόν 15 φορές.

Στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, πάνω από το 90% των πληρωμών πραγματοποιούνται σε εθνικά νομίσματα, ενώ στο εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Κίνας, το 95% όλων των συναλλαγών πραγματοποιείται σε ρούβλια και γιουάν.

Οι περιορισμοί στις πληρωμές και η κατάσχεση των ρωσικών αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος έχουν οδηγήσει πολλές χώρες να αμφισβητούν την αξιοπιστία του δολαρίου.

Οι χώρες BRICS, ειδικότερα, αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, και η αποδολαριοποίηση του κόσμου φαίνεται πλέον αναπόφευκτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει να χρησιμοποιούν το δολάριο ως μέσο πολιτικής πίεσης και αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει πολλές χώρες να απομακρύνονται από το αμερικανικό νόμισμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτό το φαινόμενο ενισχύει την αίσθηση ότι το δολάριο χάνει την ηγεμονία του, και ότι η παγκόσμια οικονομία κατευθύνεται προς μια νέα πολυπολικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.