ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στη Γαλλία το εντυπωσιακό δεν είναι το 34% της Λεπέν αλλά το 28% Αριστεράς και ακροαριστερών!

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Βαρείς δασμούς εισαγωγής ανακοίνωσε ο Τζ.Μπάιντεν σε όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα

Πανάκριβα γίνονται τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κινεζικής κατασκευής

Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας: Βαρείς δασμούς εισαγωγής ανακοίνωσε ο Τζ.Μπάιντεν σε όλα τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εκτόξευσε τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα σε ηλεκτρικά οχήματα, ημιαγωγούς, μπαταρίες ηλιακές κυψέλες, κρίσιμων ορυκτών, γερανούς για λιμάνια και ιατρικά προϊόντα, εκτός από τις αυξήσεις που έχουν ανακοινωθεί σε χάλυβα, αλουμίνιο και ηλεκτρικά οχήματα, 18 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιων εισαγωγών σε τρέχουσες τιμές, όπως δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Αν σκεφθούμε και την απόφαση για το δημοφιλές social media Tik-Tok, ουσιαστικά πρόκειται για κήρυξη εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ κατά της Κίνας.

Οι πρόσθετοι δασμοί βέβαια θα αυξήσουν τις τιμές για τους καταναλωτές που ήδη πλήττονται από τον πληθωρισμό και να προκαλέσουν την οργή της Κίνας, η οποία σίγουρα θα προβεί σε αντίποινα.

Οι αλλαγές είναι κλιμακωτές ώστε να τεθούν σε ισχύ από το 2024 έως το 2026.

Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τον δασμολογικό συντελεστή να τετραπλασιάζεται, ενώ σε άλλες εισαγωγές διπλασιάζονται ή να επιβάλλονται για πρώτη φορά.

Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει επίσημα τα μέτρα σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο σήμερα Τρίτη.

Ο δασμολογικός συντελεστής για τους ημιαγωγούς θα διπλασιαστεί από 25% σε 50% έως το 2025, στοχεύοντας σε έναν κλάδο που ο Μπάιντεν έχει καταστήσει κεντρικό σημείο της ατζέντας του μέσω επιδοτήσεων δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση της παραγωγής στις ΗΠΑ.

Σε ορισμένα κρίσιμα ορυκτά θα επιβληθεί δασμός ύψους 25% φέτος, ενώ ο φυσικός γραφίτης και οι μόνιμοι μαγνήτες θα έχουν τον ίδιο συντελεστή από το 2026, ενώ κατά 25% θα επιβαρυνθούν οι γερανοί για μεταφορά από πλοίο σε ξηρά από φέτος.

Ο δασμός για τα ηλεκτρικά οχήματα θα τεθεί σε ισχύ φέτος, με τελικό δασμολογικό συντελεστή 102,5%, από 27,5% που είναι τώρα. Και οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο από την Κίνα -που σήμερα αντιμετωπίζουν δασμούς 0% ή 7,5%- θα αυξηθούν στο 25% φέτος.

Οι δασμοί στις μπαταρίες ιόντων λιθίου για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και στα εξαρτήματα των μπαταριών, θα εκτοξευθούν στο 25% από 7,5% φέτος, ενώ οι μπαταρίες ιόντων λιθίου για μη ηλεκτρικά οχήματα θα φορολογηθούν με τον ίδιο συντελεστή από το 2026. Οι δασμοί για τις ηλιακές κυψέλες θα αυξηθούν από 25% σε 50% φέτος.

Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επίσης δασμό 50% στις σύριγγες και βελόνες φέτος, ενώ οι δασμοί στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας, όπως οι αναπνευστήρες και οι μάσκες προσώπου, αυξάνονται στο 25% από 0% ή 7,5% αντίστοιχα. Οι δασμοί στα ιατρικά και χειρουργικά γάντια από καουτσούκ θα ανέβουν στο 25% από 7,5% από το 2026.

Οι δασμολογικές αλλαγές δεν περιλαμβάνουν αντισταθμιστικές μειώσεις. 

Η κινεζική αντίδραση

«Η Κίνα αντιδρά στη μονομερή επιβολή δασμών που αντιβαίνουν στους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προασπίσει τα νόμιμα δικαιώματά της», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γουάνγκ Γουενμπίν, στους δημοσιογράφους πριν την προγραμματισμένη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

Το Κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι η χώρα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της και κάλεσε την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να «αναθεωρήσει την προσέγγισή της».

Σε ξεχωριστή ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο Γουάνγκ Γουενμπίν επισήμανε ότι η ανάπτυξη της Κινεζικής βιομηχανίας – περιλαμβάνοντας τα ηλεκτρικά οχήματα, τις μπαταρίες λιθίου και τα φωτοβολταϊκά προϊόντα – στηρίζεται στην «αδιάκοπη τεχνολογική καινοτομία, τις ολοκληρωμένες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες και τον ελεύθερο ανταγωνισμό της αγοράς».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, τόνισε: «Το προβάδισμά μας οφείλεται στο συγκριτικό μας πλεονέκτημα και την αρχή της αγοράς, όχι σε επιδοτήσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.