Αρκετά είναι τα δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο τα οποία σχολιάζουν το πώς τα ιταλικά εστιατόρια μπορούν να έχουν κέρδος μέχρι και 15.000 ευρώ σερβίροντας νερό βρύσης.

Πολλές φορές δε θα προσέξουμε στον λογαριασμό του εστιατορίου τι έχει χρεωθεί σαν κουβέρ ανά άτομο και πόση θα είναι η τιμή του νερού.

Πλέον, ακόμα και το φιλτραρισμένο νερό βρύσης χρεώνεται σε ορισμένα ιταλικά εστιατόρια, γεγονός που έκανε την Ιταλική ανεξάρτητη διαδικτυακή εφημερίδα il fatto alimentare να ρίξει φως στην υπόθεση υπερκοστολόγησης ενός δημόσιου αγαθού και τι κέρδη αποφέρει στις επιχειρήσεις.

Το φιλτραρισμένο νερό της βρύσης είναι μια καινοτομία των τελευταίων ετών που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής μεταξύ των εστιατορίων.

Πολλά εστιατόρια, ιδίως στη Βόρεια Ιταλία, έχουν εγκαταλείψει τα μεταλλικά μπουκάλια και σερβίρουν μπουκάλια ή κανάτες γεμάτες με νερό βρύσης που λαμβάνεται από μονάδα φιλτραρίσματος. Το σύστημα επιτρέπει να εξαλειφθεί κάθε οσμή και γεύση χλωρίου, καθώς και να προστεθούν φυσαλίδες ή κατεψυγμένο νερό, αλλά δεν βελτιώνει την ασφάλειά του.

Η επιλογή του συστήματος είναι ενδιαφέρουσα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η λειτουργία γίνεται ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες των εστιατορίων να κάνουν τους πελάτες να πληρώνουν για το νερό της βρύσης σαν να ήταν εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό.

Κι όμως, ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας (PPWR), που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2024, καλεί τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν τα εστιατόρια, τις καντίνες, τα μπαρ, τις καφετέριες και τις υπηρεσίες τροφοδοσίας να σερβίρουν νερό βρύσης, δωρεάν ή σε ελάχιστη τιμή, σε επαναχρησιμοποιήσιμα δοχεία.

Το νομοσχέδιο

Η χρήση φιλτραρισμένου νερού είναι σίγουρα μια ασφαλής επιλογή σε περιβαλλοντικό επίπεδο, επειδή αποφεύγεται η χρήση, η διακίνηση και η αποθήκευση εκατομμυρίων πλαστικών ή γυάλινων μπουκαλιών μεταλλικού νερού, αλλά τελικά αποδεικνύεται επίσης μια εξαιρετική συμφωνία για τον εστιάτορα. Όχι όμως και για τους πελάτες.

Το σύστημα περιλαμβάνει μια χρέωση 50-60 ευρώ το μήνα για τη συντήρηση και καμία αρχική επένδυση. Στο κόστος της υπηρεσίας περιλαμβάνεται και η προμήθεια των φιαλών.

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι ένα εστιατόριο με 50 επισκέπτες την ημέρα που προσφέρει ένα μπουκάλι επεξεργασμένου νερού στην τιμή των 2 ευρώ καλύπτει το ετήσιο κόστος του συστήματος σε δύο εβδομάδες.

Τις υπόλοιπες 300 ημέρες του έτους (λαμβάνοντας υπόψη τις κλειστές) εισπράττει 15.000 ευρώ από την πώληση του φιλτραρισμένου νερού.

Το περιθώριο κέρδους που έχουν οι εστιάτορες πουλώντας φιλτραρισμένο νερό βρύσης είναι πολύ υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο προϊόν σερβίρεται στο τραπέζι.

Το ψήφισμα

Στις 13 Οκτωβρίου του περασμένου έτους ξεκίνησε ένα ψήφισμα στο Change.org, καλώντας τα εστιατόρια να σερβίρουν μια καράφα ή ένα μπουκάλι νερό βρύσης δωρεάν στο τραπέζι, όπως συμβαίνει τακτικά στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τη Μαδρίτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 29.000 υπογραφές μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά δεν ήρθε καμία απάντηση από τους εστιάτορες, ο οποίοι προφανώς, δεν είναι διατεθειμένοι να παραιτηθούν από τις 15.000 ευρώ το χρόνο πουλώντας απλώς φιλτραρισμένο νερό βρύσης.