Διεθνής Οικονομία

Κίνα: Επιδιώκει με τα μέτρα χαλάρωσης να αναζωογονήσει την οικονομία

Τα διλήμματα πίσω από τη νέα μείωση των επιτοκίων

Σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού καθώς και του επιτοκίου αναφοράς για ορισμένα ενυπόθηκα δάνεια προχώρησε τη Δευτέρα η Κίνα, καθώς το Πεκίνο επιδιώκει με τα μέτρα χαλάρωσης να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας που έχει παραλύσει από την κρίση στην αγορά ακινήτων και την αναζωπύρωση της πανδημίας του κορωονοϊού.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί στις προσπάθειές της να αναζωογονήσει την ανάπτυξη. Η προσφορά υπερβολικών κινήτρων θα μπορούσε να εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να προκαλέσει κίνδυνο φυγής κεφαλαίων, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες οικονομίες αυξάνουν επιθετικά τα επιτόκια.

Ωστόσο, η αδύναμη ζήτηση αναγκάζει την PBOC να δράσει, καθώς προσπαθεί να διατηρήσει την οικονομία της Κίνας σε ομαλή πορεία.

Το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR) μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης (bps) στο 3,65% τη Δευτέρα, ενώ το πενταετές LPR μειώθηκε κατά 15 bps στο 4,30%.

Το ετήσιο LPR μειώθηκε για τελευταία φορά τον Ιανουάριο. Το επιτόκιο πενταετούς διάρκειας, που μειώθηκε τελευταία φορά τον Μάιο, επηρεάζει την τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων.

Χαλάρωση

«Συνολικά, η εντύπωση που λαμβάνουμε από όλες τις πρόσφατες ανακοινώσεις της PBOC είναι ότι η πολιτική χαλαρώνει αλλά όχι δραματικά», δήλωσε η Sheana Yue, οικονομολόγος της Capital Economics για την Κίνα.

«Αναμένουμε δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων πολιτικής της PBOC κατά 10 μονάδες βάσης για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και συνεχίζουμε να προβλέπουμε μείωση του συντελεστή υποχρεωτικών αποθεματικών (RRR) το επόμενο τρίμηνο».

Οι περικοπές του LPR έρχονται μετά την έκπληξη που προκάλεσε η PBOC στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας το επιτόκιο της μεσοπρόθεσμης πιστωτικής διευκόλυνσης (MLF) και ένα άλλο βραχυπρόθεσμο εργαλείο ρευστότητας, καθώς μια σειρά από πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία χάνει τη δυναμική της εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και αύξησης του κόστους δανεισμού σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, οι ανησυχίες για τη διεύρυνση της απόκλισης πολιτικής μεταξύ του Πεκίνου και άλλων μεγάλων οικονομικών παρέσυραν το κινεζικό γουάν σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών, καθώς διαπραγματευόταν στα 6,8258 ανά δολάριο.

Exit mobile version