Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στην Ελλάδα και παρέθεσε ομιλία στο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «SNF Nostos Conference» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Μ.Ομπάμα αναφέρθηκε και στην τεχνητή νοημοσύνη, τονίζοντας ότι θα χαθούν θέσεις εργασίας εξαιτίας της.
«Έρχεται ταχύτατα. Δεν πιστεύω πως κυβερνήσεις και θεσμοί είναι έτοιμοι να αδράξουν τα οφέλη και να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα κατάσταση», είπε αρχικά ο Μ.Ομπάμα για την τεχνητή νοημοσύνη και πρόσθεσε:
«Η τεχνολογία απογειώθηκε στη διάρκεια της θητείας μου. Βάσει της τεχνητής νοημοσύνης θα αλλάξει ταχύτητα και η Ιατρική, η επαφή με τους δικηγόρους. Ωστόσο, θα χαθούν και θέσεις εργασίας. Πρέπει να σκεφτούμε πως θα εκπαιδεύσουμε τους νέους γι’ αυτό. Η τεχνητή νοημοσύνη δεν θα υποκαταστήσει τη γνώση. Πρέπει να να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να δούμε πώς θα την αξιοποιήσουμε».
«Φτιάχνει μόνη της κώδικα. Οι περισσότεροι προγραμματιστές θα χάσουν την δουλειά τους», είπε επίσης ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.
Στο ίδιο συνέδριο έδωσε το παρών και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «μετά τις εκλογές, ετοιμάζω μία υψηλού επιπέδου συμβουλευτική επιτροπή για την τεχνητή νοημοσύνη. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, ανθρώπους στο χώρο της τεχνολογίας… είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να ελέγξουν και να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο προς όφελος των πολιτών».
Tι αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) μέχρι το 2027 θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στην εργασία.
Συγκεκριμένα, σε έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα το Φόρουμ τονίζει ότι μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας πρόκειται να αλλάξει μέσα στα πέντε επόμενα χρόνια.
Περίπου 69 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και 83 εκατομμύρια θα καταργηθούν μέχρι το 2027, σύμφωνα με την ίδια πηγή, με αποτέλεσμα μια καθαρή μείωση κατά 2% της τρέχουσας απασχόλησης, σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «The Future of Jobs» («Το μέλλον των θέσεων εργασίας»).
Κάτι που σημαίνει ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς επάγγελμα μέσα στα επόμενα χρόνια!
Η έρευνα βασίζεται σε δεδομένα από περίπου 800 εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 11 εκατομμύρια εργαζομένους και χρησιμοποιεί δεδομένα για 673 εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης.
Η τεχνολογία και η ψηφιοποίηση είναι αυτές που προκαλούν τόσο τη δημιουργία όσο και την κατάργηση θέσεων εργασίας, σύμφωνα με τη σύνοψη της έρευνας. «Η πρόοδος στη χρήση της τεχνολογίας και η αύξηση της ψηφιοποίησης θα προκαλέσουν σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά εργασίας», αναφέρεται ακόμη.
Ταχύτερα θα καταργηθούν οι ρόλοι που μπορούν να αυτοματοποιηθούν, όπως αυτοί των ταμιών τραπεζών και άλλων υπαλλήλων γραφείου, ενώ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση για ειδικούς στην τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.