ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Μεγαλομέτοχος Τράπεζας Πειραιώς Τ.Πόλσον: «Δίχως αμφιβολία έρχεται συντριβή για τις παγκόσμιες αγορές αν εκλεγεί η Καμάλα Χάρις»

Oι αγορές θα καταρρεύσουν αν εκλεγεί η υποψήφια των Δημοκρατικών

Μεγαλομέτοχος Τράπεζας Πειραιώς Τ.Πόλσον: «Δίχως αμφιβολία έρχεται συντριβή για τις παγκόσμιες αγορές αν εκλεγεί η Καμάλα Χάρις»

Ηχηρή προειδοποίηση για κατάρρευση στις αμερικανικές μετοχές και, στη συνέχεια στα παγκόσμια χρηματιστήρια, απηύθυνε ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς (και κάτοχος ποσοστού της Alpha Bank), Τζον Πόλσον, σε περίπτωση που εκλεγεί η Καμάλα Χάρις ως πρόεδρος των ΗΠΑ!

Σύμφωνα με τον Τζον Πόλσον, που απέκτησε μεγάλο πλούτο κατά τη διάρκεια της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 «σορτάροντας» assets που συνδέονταν με τη «φουσκωμένη» αγορά ακινήτων, αρνητικό καταλύτη εξελίξεων θα μπορούσε να αποτελέσει εκλογή της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις στον προεδρικό θώκο μετά τις επερχόμενες εκλογές της 5ης Νοεμβρίου – οι αγορές εξαρτώνται από το ποιος θα εκλεγεί.

Όπως είπε, «θέλουν να αυξήσουν τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από 21 σε 28%, θέλουν να αυξήσουν τον φόρο επί των κεφαλαιουχικών κερδών από 20% σε 39% και, στη συνέχεια, θέλουν να προσθέσουν έναν φόρο στα μη πραγματοποιηθέντα κεφαλαιουχικά κέρδη 25%.

Πιστεύω ότι αν εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές, θα δούμε συντριβή στις αγορές, χωρίς αμφιβολία».

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία πρότεινε φόρο 28% στα μακροπρόθεσμα κέρδη κεφαλαίου για κάθε νοικοκυριό με ετήσιο εισόδημα 1 εκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο, χαμηλότερο από το ποσοστό 39,6% που όρισε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στον προϋπολογισμό του για το οικονομικό έτος 2025.

Ύφεση

Ο 68χρονος επενδυτής πιστεύει ότι, εάν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο για τη φορολόγηση των μη πραγματοποιηθέντων κερδών, η οικονομία θα μπορούσε να οδηγηθεί σε ύφεση.

«Εάν όντως επικρατήσει η Χάρις και εφαρμόσει την πλατφόρμα της, που είναι ένας φόρος στα μη πραγματοποιηθέντα κέρδη, θα προκληθούν μαζικές πωλήσεις σπιτιών, μετοχών, εταιρειών, έργων τέχνης.

Και αυτό θα μπορούσε να μας βάλει σε ύφεση, οπότε ελπίζουμε ότι, αν εκλεγούν, δεν θα το επιδιώξουν» είπε.

Από την άλλη, ο επενδυτής είπε ότι οι χαμηλότεροι φόροι θα πυροδοτήσουν οικονομικά κέρδη που θα συμβάλουν στην αύξηση των κρατικών εσόδων και στην κάλυψη του ελλείμματος.

«Το εθνικό χρέος θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές (αύξηση στις αποδόσεις αμερικανικών ομολόγων).

Είχαμε μια φούσκα στο δημόσιο χρέος (χρόνοι αρνητικών επιτοκίων), αλλά δεν τη βλέπουμε πια.

Αλλά εάν συνεχίσουμε να έχουμε υψηλά ελλείμματα και αν αυξήσουμε τους φόρους, θα βλάψουμε την οικονομία» υποστήριξε.

Επίσης, σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Fed θα έπρεπε στην επόμενη συνεδρίασή της να χαμηλώσει τον πήχη των επιτοκίων κατά 50 μ.β., στο εύρος 4,5% – 5%.

Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, «η καλύτερη εκτίμησή μου θα ήταν περίπου 3%, ίσως 2,5%» (από εύρος 5,25% – 5,50% αυτή τη στιγμή) για το επιτόκιο πολιτικής», σημείωσε.

Υπέρ της δημιουργίας κρατικού fund στις ΗΠΑ

Σε προηγούμενες δηλώσεις του ο Τζον Πόλσον είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης για δημιουργία ενός κρατικού αμερικανικού fund, ως αντίπαλου δέους στο νορβηγικό (assets υπό διαχείριση ύψους 1,7 τρισ. δολαρίων).

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής, υποστηρικτής του Τραμπ εξέφρασε δε την αισιοδοξία του ένα κρατικού fund των ΗΠΑ να γίνει το μεγαλύτερο στον κόσμο.

«Θα ήταν υπέροχο να δούμε την Αμερική αντί να έχει χρέος, να έχει αποταμιεύσεις», είπε ο κ. Τζον Πόλσον.

«Θα ήταν, με την πάροδο του χρόνου, μεγαλύτερο από οποιοδήποτε από τα υπάρχοντα funds».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία συνήθως χρησιμοποιούνται από χώρες με σημαντικές εξαγωγές εμπορευμάτων και πλεονάσματα προϋπολογισμού -κάτι που δεν συμβαίνει στις ΗΠΑ, με δημόσιο χρέος 35 τρισ. δολαρίων και «μαύρες τρύπες» στον προϋπολογισμό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.