Τις επόμενες εβδομάδες, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωζώνης θα κυκλοφορήσουν νέα ομόλογα για να καλύψουν το έλλειμμά τους και μαζί με την Ιαπωνία, θα αιτηθούν $2,1 τρισ. για να χρηματοδοτήσουν τα σχέδια δαπανών τους για το 2024!
Αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με πέρυσι, όπως αναφέρει το Bloomberg Intelligence.Με τις περισσότερες κεντρικές τράπεζες να μην απορροφούν, πλέον, ομόλογα για να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη, οι κυβερνήσεις πρέπει πια να προσελκύσουν περισσότερες εντολές αγοράς από επενδυτές.
Για να το επιτύχουν, θα πρέπει να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.Η νευρικότητα η οποία προκλήθηκε από την πρόσφατη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Fitch Ratings μπορεί, μεν, να έχει εξασθενήσει τελευταία, αλλά πολλοί αναλυτές της αγοράς ομολόγων υποστηρίζουν πως δεδομένης της τρέχουσας δυναμικής της προσφοράς και της ζήτησης, είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι να αυξηθεί η νευρικότητα.
Πράγματι, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν ήδη κινηθεί υψηλότερα, φέτος, με την απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου να κυμαίνεται πια στο 4%.
«Αυτή τη στιγμή, η αγορά έχει απλώς εμμονή με τις κινήσεις της Fed», ανέφερε το στέλεχος της ING Financial Markets, Παντρέγκ Γκάρβι, προσθέτοντας πως «μόλις περιοριστεί ο ενθουσιασμός, θα αρχίσουμε να ανησυχούμε περισσότερο για το έλλειμμα».
Το δημόσιο χρέος σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες έχει εκτιναχθεί πάνω από το 112% του ΑΕΠ, σε σχέση με το 75% πριν από είκοσι χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, καθώς οι κυβερνήσεις αύξησαν τον δανεισμό για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων τόνωσης της οικονομίας, την ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης, τα συνταξιοδοτικά προγράμματα και την πράσινη μετάβαση.
Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο αυτό το αυξημένο χρέος έχει αυξήσει τον κόστος δανεισμού. Ερευνητές της Τράπεζας της Αγγλίας και του Πανεπιστημίου του Harvard κατέληξαν στο συμπέρασμα πως κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ μιας χώρας αυξάνει τα επιτόκια κατά 0,35%.