«Ο ΟΠΕΚ δεν βρίσκεται πίσω από αυτή την αύξηση των τιμών», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ Γκάις στο CNBC, τονίζοντας ότι «υπάρχουν άλλοι παράγοντες πέρα από τον ΟΠΕΚ που βρίσκονται πραγματικά πίσω από την άνοδο που έχουμε δει στο φυσικό αέριο [και] στο πετρέλαιο».
«Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να αντιληφθεί ο κόσμος και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής. Μόλις γίνει αυτό, νομίζω ότι τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μια λύση. Και η λύση είναι πολύ ξεκάθαρη. Ο ΟΠΕΚ έχει τη λύση: επενδύστε, επενδύστε, επενδύστε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Αλ Γκάις από το Κουβέιτ ανέλαβε τα ηνία του πετρελαϊκού καρτέλ, για μία τριετή θητεία, διαδεχόμενος τον Νιγηριανό βετεράνο της βιομηχανίας πετρελαίου Μοχάμεντ Μπαρκίντο, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 63 ετών τον περασμένο μήνα , λίγες μέρες πριν αποχωρήσει από τον οργανισμό.
Ο ΟΠΕΚ κάνει το καθήκον του
Ερωτηθείς εάν ο ΟΠΕΚ, ο οποίος παράγει περίπου το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, θα έπρεπε να επωμιστεί την ευθύνη για την άνοδο των τιμών της ενέργειας που αυξάνει τον πληθωρισμό, ο Αλ Γκάις απάντησε: «Όχι, απολύτως όχι. Εννοώ ότι είναι όλα σχετικά κι αυτό είναι το νούμερο ένα».
«Το νούμερο δύο είναι ότι ο ΟΠΕΚ κάνει το καθήκον του. Αυξάνουμε την παραγωγή σύμφωνα με αυτό που βλέπουμε σε έναν σταδιακό μηχανισμό που είναι πολύ διαφανής… Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να επαναφέρουμε την αγορά σε ισορροπία, αλλά υπάρχουν οικονομικοί παράγοντες που είναι πραγματικά πέρα από τον έλεγχο του ΟΠΕΚ», πρόσθεσε.
Η σχέση του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία είναι «στερεή»
Σχετικά με τους δεσμούς της ενεργειακής συμμαχίας με τη Ρωσία, ο Αλ Γκάις είπε ότι η ομάδα έχει μια «στερεή» σχέση με τη Μόσχα και επιδιώκει πάντα να διαχωρίζει την πολιτική από τους στόχους της για τη σταθεροποίηση της αγοράς.
«Πρώτα από όλα, αν κοιτάξετε την ιστορία, αν μου επιτρέπεται, τέτοιες προκλήσεις δεν είναι καινούριες για τον ΟΠΕΚ και την ιστορία του ΟΠΕΚ», είπε ο Αλ Γκάις, αναφερόμενος στον πόλεμο Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 1980 και την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990.
«Προσπαθούμε πάντα στις συναντήσεις μας να διαχωρίζουμε την πολιτική και τις πολιτικές πτυχές από αυτό που κάνουμε όσον αφορά τη διαχείριση της ισορροπίας της αγοράς και όσον αφορά το τι κάνουμε ως ΟΠΕΚ+, νομίζω ότι η μεθοδολογία είναι ξεκάθαρη», ξεκαθάρισε.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι η θέση της Ρωσίας ως προς τη συνεργασία στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ είναι ξεκάθαρη από το 2017, ενώ ερωτηθείς αν εμπιστεύεται τη Μόσχα, ο Αλ Γκάις απάντησε: «Ναι».