Οι αγορές πλέον τροφοδοτούν με ελπίδες για αποκλιμάκωση της ρωσοουκρανικής κρίσης και διπλωματική λύση με απευθείας συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά από δημοσιεύματα ισραηλινών ΜΜΕ που υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές «δεν είναι πλέον πολύ μακριά».
Τα χρηματιστήρια υπεραντέδρασαν, μετά από ένα πτωτικό σερί αρκετών συνεδριάσεων, ενώ οι τιμές της ενέργειας αποκλιμακώθηκαν από τα ιστορικά υψηλά που είχαν φτάσει, παρότι παρέμειναν σε ιδιαίτερα ακριβά επίπεδα.
Οι αγορές επενδύουν στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αττάλεια της Τουρκίας, ενώ υπάρχει και η γνωστή δήλωση Ζελένσκι ότι η χώρα του δεν ενδιαφέρεται πια για ένταξη στο ΝΑΤΟ – κάτι που είχε δώσει στη Ρωσία την «κύρια» δικαιολογία για την επέμβαση στην Ουκρανία.
Παράλληλα, την Τετάρτη η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία θα προτιμούσε να επιτύχει τη διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος στην Ουκρανία διά μέσου των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι στους στόχους της Μόσχας δεν περιλαμβάνεται η ανατροπή της κυβέρνησης του Κιέβου, εντείνοντας έτσι την αίσθηση των επενδυτών ότι μετά από 14 ημέρες σύρραξης, πλησιάζει η στιγμή της διαπραγμάτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρυσός, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης, κατέγραψε μείωση κατά 3%.
Πέφτουν πολύ, αλλά παραμένουν πολύ ψηλά οι τιμές στην ενέργεια
Στις 19.30 ώρα Ελλάδας, το πετρέλαιο τύπου Brent είχε πτώση 13%, στα 111 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό κατέγραφε πτώση 11.3% , στο επίπεδο των 109 δολαρίων ανά βαρέλι. Το φυσικό αέριο κατέγραψε μείωση τιμής κατά 30% – παρότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα 149,5 δολάρια.
Υπεραντίδραση στα χρηματιστήρια , 1000 μονάδες επάνω το γερμανικό
Στις 20.00 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης Dow Jones του αμερικανικού χρηματιστηρίου εμφάνιζε άνοδο 2,3% , ανεβασμένος κατά 748 μονάδες, ενώ ανάλογη ήταν η άνοδος και στους υπόλοιπους δείκτες του.
Νωρίτερα, ο δείκτης DAX του γερμανικού χρηματιστηρίου κατέγραψε άνοδο – ρεκόρ κατά 7,92% , ανεβασμένος κατά 1016 ,42 μονάδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γερμανία είναι η χώρα που έχει την μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία – και οι επενδυτές προεξόφλησαν ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση. Άνοδο 424 μονάδων – 7,13% – σημείωσε και ο γαλλικός δείκτης CAC.
Στο ίδιο κλίμα και η συνεδρίαση στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με άνοδο 4,22% , στις 822,97 μονάδες και τζίρο 111,66 εκατομμυρίων ευρώ.