ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Μονοκούκι» Διαμαντοπούλου ψήφισαν στο ΠΑΣΟΚ οι… νεοδημοκράτες!

Πορτογαλία: Φοροαπαλλαγές για τα άτομα κάτω των 35 ετών προκειμένου να ανακοπεί η μετανάστευση από τη χώρα

Το σχέδιο θα αφορά μία δεκαετία φορολογικών ελαφρύνσεων

Πορτογαλία: Φοροαπαλλαγές για τα άτομα κάτω των 35 ετών προκειμένου να ανακοπεί η μετανάστευση από τη χώρα

Δραστικές φοροαπαλλαγές για τα άτομα κάτω των 35 ετών σχεδιάζει να εισάγει η Πορτογαλία, με στόχο να μπορέσει να ανακόψει το κύμα μετανάστευσης νέων ανθρώπων από τη χώρα.

Το σχέδιο αφορά μία δεκαετία φορολογικών ελαφρύνσεων για τους νέους, οι οποίοι μάλιστα κατά τον πρώτο χρόνο εργασίας τους δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο.

Η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας του Λ.Μοντενέγκρο, όπως αναφέρει ο Guardian, εγκατέλειψε το προτεινόμενο ανώτατο όριο 15% στον φόρο εισοδήματος για πολίτες 18-35 ετών και το αντικατέστησε με ένα προοδευτικό σύστημα παρόμοιο με αυτό που υποστηρίζουν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές.

Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του 2025 προβλέπει ότι οι νέοι που κερδίζουν έως 28.000 ευρώ τον χρόνο θα έχουν 100% φοροαπαλλαγή κατά τον πρώτο χρόνο εργασίας, η οποία θα πέσει στο 75% από το δεύτερο έως το πέμπτο έτος, στο 50% μεταξύ του έκτου και του ένατου έτους και στο 25% κατά το δέκατο έτος.

Ο μέσος ετήσιος μισθός στην Πορτογαλία είναι περίπου 20.000 ευρώ και οι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος κυμαίνονται από 13 ως 48%. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύστημα θα κοστίσει 645 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ το ανώτατο όριο θα κόστιζε 1 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, η κυβέρνηση σχεδιάζει να διευκολύνει τους νέους να αγοράσουν την πρώτη τους κατοικία, απαλλάσσοντάς τους από ορισμένους δημοτικούς φόρους, τέλη χαρτοσήμου και άλλα τέλη. Τα εμπόδια για την αγορά πρώτης κατοικίας είναι εξάλλου στην Πορτογαλία κοινά με άλλες χώρες: πανάκριβα ενοίκια και πανάκριβα ακίνητα, βραχυχρόνια μίσθωση και golden visa.

Οι σχεδιασμοί γίνονται για την αποτροπή της μετανάστευσης των νέων από τη χώρα. Τα στατιστικά από το Παρατηρητήριο Μετανάστευσης δείχνουν ότι περίπου 850.000 νέοι, δηλαδή το 30% των ατόμων ηλικίας 15 έως 39 ετών, έχουν φύγει κάποια στιγμή και ζουν στο εξωτερικό λόγω των χαμηλών μισθών και των κακών συνθηκών εργασίας στην Πορτογαλία.

Ο πληθυσμός της Πορτογαλίας είναι 10,4 εκατομμύρια άτομα, δηλαδή σχεδόν ίδιος με αυτόν της Ελλάδας.

Η ανεργία στην Πορτογαλία μειώθηκε στο 6,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, αλλά μεταξύ των νέων ήταν στο 22%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Λ.Μοντενέγκρο είπε πως η Πορτογαλία πρέπει να διασφαλίσει ότι οι νέοι της «μπορούν να βρουν μια ευκαιρία εδώ», ώστε να μη χρειάζεται να εγκαταλείψουν τις οικογένειες και τους φίλους τους για να αναζητήσουν οικονομικές ευκαιρίες στο εξωτερικό. «Αξίζει να πιστεύουμε στην Πορτογαλία», είχε δηλώσει τον Αύγουστο. «Είμαστε ικανοί να κάνουμε στην Πορτογαλία αυτό που συχνά είμαστε ικανοί να κάνουμε στο εξωτερικό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.