Για άλλη μια φορά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποδειχθεί ότι η μεγάλη δύναμη του Κυριάκου είναι η αδυναμία των αντιπάλων του...

«Ράλι» δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης: Ποια προϊόντα θα βρεθούν στο στόχαστρο – Γιατί μοιάζει να χάνει η ΕΕ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε τους δασμούς του Τραμπ «μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία»

«Ράλι» δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης: Ποια προϊόντα θα βρεθούν στο στόχαστρο – Γιατί μοιάζει να χάνει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εγκρίνει τις πρώτες εμπορικές κυρώσεις εις βάρος των Ηνωμένων Πολιτειών μέσα στις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ωστόσο αυτό δεν θα είναι αρκετό για να απαντήσει στους δασμούς που θα θέσει σε εφαρμογή η νέα αμερικανική κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις, συνολικής αξίας έως και 28 δισεκατομμύρια δολάρια, αποτελούν απάντηση στους μονομερείς δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ σε βασικά ευρωπαϊκά προϊόντα.

Από την Τετάρτη, οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν δασμούς 25% στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, καθώς και «αντίστροφους» δασμούς 20% σχεδόν στο σύνολο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών προϊόντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό της εμπορικής πολιτικής της Ένωσης, θα προτείνει στα κράτη μέλη έναν κατάλογο αμερικανικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν έξτρα δασμοί – όχι ως καθολική απάντηση, αλλά ως επιλεγμένα αντίμετρα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται προϊόντα όπως αμερικανικά κρέατα, δημητριακά, κρασί, ξυλεία και είδη ένδυσης, αλλά και πιο… ασυνήθιστα προϊόντα όπως τσίχλες, οδοντικό νήμα, ηλεκτρικές σκούπες και χαρτί υγείας.

Ένα άλλο προϊόν που έχει συγκεντρώσει μεγαλύτερη προσοχή και έχει εκθέσει τη διχόνοια στο ευρωπαϊκό μπλοκ είναι το μπέρμπον.

Η Επιτροπή έχει προβλέψει δασμό 50%, γεγονός που ώθησε τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να ανταπαντήσει με αντίτιμο 200% στα αλκοολούχα ποτά της ΕΕ, αν τελικά επικυρωθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαρακτήρισε τους δασμούς των ΗΠΑ «μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία», απέφυγε όμως να ανακοινώσει αμέσως νέα μέτρα αντιποίνων, τονίζοντας πως η Ευρώπη παραμένει «πάντοτε έτοιμη για διάλογο», φοβούμενη για ισχυρά πλήγματα στις οικονομίες κυρίως των χωρών όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία κ.ά.

Οι δασμοί της Ουάσινγκτον καλύπτουν περίπου το 70% των εξαγωγών της ΕΕ προς τις ΗΠΑ, αξίας 532 δισ. ευρώ (585 δισ. δολάρια) για το 2024.

Παρόλα αυτά, η λίστα δεν έχει εξαντληθεί: πρόσθετες επιβαρύνσεις αναμένονται για προϊόντα όπως ο χαλκός, τα φαρμακευτικά σκευάσματα, οι ημιαγωγοί και το ξύλο.

Μάλιστα, το απόγευμα της Δευτέρας (07/04), το Λουξεμβούργο θα φιλοξενήσει την πρώτη πανευρωπαϊκή πολιτική συνάντηση μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών δασμών.

Οι υπουργοί Εμπορίου των 27 κρατών-μελών θα συζητήσουν τις επιπτώσεις των μέτρων της αμερικανικής κυβέρνησης και τις… ενδεδειγμένες απαντήσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.