Το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, «Ενιαία Ρωσία» ανακοίνωσε σήμερα ότι κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε το πρώτο βήμα για την εθνικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ξένων εταιρειών που θα φύγουν από τη χώρα, στον απόηχο των οικονομικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε σχέση με την Ουκρανία.
Το κόμμα «Ενιαία Ρωσία» σε ανακοίνωσή του την οποία ανάρτησε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, προσθέτει ότι η επιτροπή που ασχολείται με τη νομοθετική δραστηριότητα υποστήριξε ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία μιας νέας διοίκησης, εταιρείες στις οποίες οι ξένοι που προέρχονται από “μη φιλικές χώρες” κατέχουν μερίδιο μεγαλύτερο του 25%.
«Αυτό θα αποτρέψει τη χρεοκοπία και θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι σχετικά με την απόφαση εθνικοποίηση ότι: «Πρώτα εκμεταλλεύθηκαν τους Ρώσους πολίτες και τις οικονομίες τους και τώρα στην δύσκολη στιγμή φεύγουν. Θα εθνικοποιηθούν οι περιουσίες τους για να μείνει στους Ρώσους ως αποζημίωση η περιουσία τους»!
Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι ξένες εταιρείες για να αποδοκιμάσουν τη Ρωσία για την επέμβαση της στην Ουκρανία ποικίλουν ευρέως, με μερικές εταιρείες όπως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford να κλείνουν τα εργοστάσιά τους και άλλες, όπως η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία BP, να υπόσχονται ότι θα αποχωρήσουν από τη χώρα.
Η «Ενιαία Ρωσία» ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, οι εταιρείες που είχαν ανακοινώσει ότι θα φύγουν από τη Ρωσία μπορούν να αρνηθούν να τεθούν υπό νέα διοίκηση, εάν εντός πέντε ημερών ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους ή πουλήσουν τις μετοχές τους, με την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι θα παραμείνουν.
Διαφορετικά, προστίθεται στην ανακοίνωση, δικαστήριο θα διορίσει μια προσωρινή διοίκηση για τρεις μήνες, μετά την παρέλευση των οποίων οι μετοχές της νεοσυσταθείσας οργάνωσης θα πλειστηριασθούν ενώ οι παλιές θα ρευστοποιηθούν.
Ποιες εταιρείες αντιτίθενται στην ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία
Τα εστιατόρια fast food της KFC, η Pizza Hut, η Heineken, έως και η εταιρεία βρεφικών ενδυμάτων Mothercare, δισκογραφική εταιρεία Universal Music Group, αλλά και η καπνοβιομηχανία Imperial Brands.
Οι εταιρείες McDonald’s, Starbucks, Coca-Cola και PepsiCo.
Η βρετανική καπνοβιομηχανία Imperial Brands, που κατασκευάζει τα τσιγάρα Davidoff και Gauloises, ανακοίνωσε ότι διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιό της στο Βόλγκογκραντ και διέκοψε κάθε δραστηριότητα πωλήσεων και μάρκετινγκ, όμως όπως έκανε γνωστό θα συνεχίσει να πληρώνει τους Ρώσους υπαλλήλους της.
Στην λίστα των εταιρειών που έχουν εγκατέλειψαν την Ρωσία, είναι μεταξύ άλλων οι Netflix, Levi’s, Burberry, Ikea και Unilever, ιδιοκτήτριας των Marmite και Ben & Jerry’s, ενώ KPMG, PwC, EY και Deloitte έχουν επίσης διακόψει τις δραστηριότητές τους και στη σύμμαχο χώρας της Ρωσίας, την Λευκορωσία.
Στην ίδια λίστα βρίσκονται και μεγάλες εταιρείες ενδυμάτων και καλλυντικών, όπως οι Zara, H&M, Mango κ.λπ.
Ο αμερικανικός εκδοτικός όμιλος Conde Nast ανακοίνωσε πως, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, σταματά τις επιχειρήσεις του στη Ρωσία, όπου εδώ και πάνω από 20 χρόνια εκδίδει κυρίως τη ρωσική έκδοση του διάσημου περιοδικού μόδας Vogue.
Στη χώρα ο όμιλος εκδίδει επίσης τα περιοδικά GQ, GQ Style, Tatler, Glamour και AD. Η έλευση στη χώρα δυτικών περιοδικών είχε σηματοδοτήσει την είσοδό της στη σύγχρονη καπιταλιστική εποχή.
Πολλές μάρκες ειδών μόδας και πολυτελείας ανακοίνωσαν επίσης πως διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, μεταξύ των οποίων οι Chanel, Hermes, Prada και LVMH.
Τα είδη πολυτελείας είχαν εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, ωστόσο πολυάριθμοι όμιλοι έλαβαν την απόφαση να κλείσουν τα καταστήματά τους στη Ρωσία.