Ο χρυσός απέσπασε την προσοχή των επενδυτών λόγω δύο κινητήριων δυνάμεων: της Fed και της κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Ο χρυσός αποχαιρέτησε τον Ιούλιο με μηνιαία κέρδη 5,7%, κλείνοντας στα επίπεδα των 2,473 δολαρίων ανά ουγγιά, στο μεγαλύτερο διάστημα ενισχυμένος από τις προσδοκίες των επενδυτών πως η Fed θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 31ης Ιουλίου.
Οι μετασυνεδριακές συναλλαγές έδειξαν συνέχεια της δυναμικής ανόδου καθώς έσπασαν ακόμα και το φράγμα των 2.500 δολαρίων, φτάνοντας προς στιγμή στα 2.502 δολάρια ανά ουγγιά.
Η προοπτική της μείωσης των επιτοκίων, ή της μείωσης του κόστους του δολαρίου, σημαίνει πως ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός για τους επενδυτές που αναζητούν να τοποθετήσουν τα κεφάλαια τους σε ένα περιουσιακό στοιχείο που θα λειτουργήσει ως «ασφαλές καταφύγιο».
Επιπλέον, οι ράβδοι χρυσού έχουν συνήθως αντίστροφη σχέση με τα επιτόκια, με τα υψηλότερα επιτόκια να μειώνουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών για τον χρυσό.
Ακόμα και αν, τελικά, ο Τζερόμ Πάουελ, δεν ανακοίνωσε την Τετάρτη (31.7.2024) την μείωση των επιτοκίων, ξεκάθαρα σηματοδότησε μία μείωση τον Σεπτέμβριο, ενώ στην «εξίσωση» ήρθε να προστεθεί και το ξέσπασμα της κρίσης στη Μέση Ανατολή, καθώς μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη, οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό λόγω των φόβων για κλιμάκωση της σύγκρουσης Ισραήλ – Παλαιστίνης.