ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Συνεχίζουν οι κυρώσεις στην Ρωσία η οποία θα εισπράξει… 321 δισ. δολάρια από προϊόντα ενέργειας

Η Δύση διαμαρτύρεται γιατί δεν στηρίζουν τις κυρώσεις στην Ρωσία διάφορες χώρες

Συνεχίζουν οι κυρώσεις στην Ρωσία η οποία θα εισπράξει… 321 δισ. δολάρια από προϊόντα ενέργειας

Στόχος των κυρώσεων που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία ήταν να σταματήσουν «τον πόλεμο του Πούτιν», παραλύοντας την ρωσική οικονομία.

Και βέβαια το μεγαλύτερο χτύπημα που θα μπορούσε να προκαλέσει η Δύση είναι στον τομέα της ενέργειας, όπου και έχουν εστιάσει οι προσπάθειες.

Τις προσπάθειες αυτές όμως φαίνεται πως εμποδίζουν ορισμένες χώρες κατά την Δύση( η οποία όμως στηρίζεται επίσης από τα ρωσικά προϊόντα ενέργειας!), οι οποίες συνεχίζουν να επιδοτούν εμμέσως τον πόλεμο.

Συγκεκριμένα, η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες δεν έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση απέναντι στην ρωσική επίθεση συνεχίζουν να προμηθεύονται την ίδια ή και μεγαλύτερη ποσότητα ρωσικής ενέργειας και διατηρούν λίγο – πολύ την ίδια εμπορική τους σχέση. Ενδεικτικά, η Ινδία τις τελευταίες εβδομάδες αύξησε την ποσότητα του πετρελαίου που προμηθεύεται από την Ρωσία, το οποίο μάλιστα αγοράζει σε προνομιακή τιμή σε σχέση με τις τιμές της αγοράς που έχουν εκτοξευθεί.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters πριν από μερικές ημέρες, από το τέλος Φεβρουαρίου η Ινδία προμηθεύτηκε τουλάχιστον 13 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου, ενώ ολόκληρο το 2021 είχε αγοράσει 16 εκατ. βαρέλια.

Η Κίνα από την άλλη πλευρά, η οποία μέχρι στιγμής αποφεύγει να χρησιμοποιήσει τον όρο «εισβολή» που θέλει η Δύση, συνεχίζει κανονικά την εμπορική της σχέση με την Ρωσία, τηρώντας και τα υφιστάμενα συμβόλαια για προμήθεια πετρελαίου. Βέβαια, οι βιομηχανίες της χώρας δεν έχουν προχωρήσει στην σύναψη νέων συμβολαίων από την έναρξη του πολέμου.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, καθώς – σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης – το 2021 προμηθεύτηκε σχεδόν 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Παράλληλα αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές φυσικού αερίου της Ρωσίας, έχοντας προμηθετεί περίπου 16,5 δισ. κ.μ. το 2021, δηλαδή περίπου το 7% της παραγωγής της Ρωσίας.

Σιγή ιχθύος

Σύμφωνα με σχετική μελέτη του Intelligence Economist Unit από τις αρχές του μήνα, το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού μένει σε κάποια χώρα, η οποία κρατά ουδέτερη στάση απέναντι στον πόλεμο. Στις χώρες αυτές συγκαταλέγεται και η Ινδία, αλλά και μεταξύ άλλων και η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία, η Νότιος Αφρική και τα ΗΑΕ.

Επίσης, ένα 32% του παγκόσμιου πληθυσμού μένει σε χώρες, οι οποίες είτε έχουν πάρει ξεκάθαρα το μέρος της Ρωσίας στον πόλεμο είτε εμμέσως πλην σαφώς την υποστηρίζουν, με τους αξιωματούχους να επαναλαμβάνουν χαρακτηριστικές φράσεις της ρωσικής προπαγάνδας. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνεται και η Κίνα.

Ο ρόλος της Δύσης

Βέβαια, ακόμη και με ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και συγκεκριμένα σχέση, η Δύση δεν έχει καταφέρει να απεξαρτηθεί πλήρως από την ρωσική ενέργεια, ώστε να καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας.

Οι ΗΠΑ μπόρεσαν μεν να επιβάλουν εμπάργκο στις εισαγωγές από την Ρωσία, αλλά η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα απεξαρτηθεί σταδιακά και η Ε.Ε., η οποία έχει και μεγάλη εξάρτηση, δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει ένα τέτοιο βήμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνολικά, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε το Bloomberg στην αρχή του Απριλίου, εάν οι αγοραστές της ρωσικής ενέργειας συνεχίζουν να προμηθεύονται με τον ίδιο ρυθμό, τότε τα έσοδα της Ρωσίας από την εξαγωγή ενέργειας πρόκειται να ανέλθουν περίπου στα 321 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2022.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.