ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Και η Διαμαντοπούλου για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Γιατί δεν βάζουν κατ'ευθείαν τον Μητσοτάκη;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Έξαλλοι οι Ευρωπαίοι από την επιστροφή του ΔΝΤ στην Ρωσία: «Τι θέλουν; να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν;»

ΔΝΤ: Επανακάμπτει η ρωσική οικονομία

Έξαλλοι οι Ευρωπαίοι από την επιστροφή του ΔΝΤ στην Ρωσία: «Τι θέλουν; να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν;»

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για επιστροφή στην Ρωσία έπειτα από δύο χρόνια, έχει προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων.

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για τα σχέδια του ΔΝΤ» ανέφεραν οι υπουργοί Οικονομικών της Λιθουανίας, της Λετονίας, της Εσθονίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Ισλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Πολωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έναρξη των επιχειρήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο 2022, το Ταμείο διέκοψε τις ετήσιες διαβουλεύσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, αξιωματούχοι του ΔΝΤ θα ταξιδέψουν στην Μόσχα και θα συναντηθούν με «ενδιαφερόμενα μέρη» με στόχο την δημοσίευση αξιολόγησης της ρωσικής οικονομίας και εν συνεχεία την διατύπωση συστάσεων για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί η οικονομική πολιτική για την αντιμετώπιση ζητημάτων.

«Τι συστάσεις θέλει να δώσει το ΔΝΤ στη Ρωσία στο τέλος της διαβούλευσης; Πώς να διευθύνετε καλύτερα μια πολεμική οικονομία;» σημείωσε ένας έξαλλος ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης στο Reuters.

Ο Tim Ash, ένας Βρετανός  αναλυτής στο thinktank για τις εξωτερικές υποθέσεις Chatham House, δήλωσε:

«Σαφώς, ενώ οι κριτικές του άρθρου IV αφορούν την επιτήρηση, αφορούν επίσης την παροχή συμβουλών πολιτικής σε χώρες σχετικά με το πού κάνουν λάθος και την προσπάθεια παροχής συμβουλών ως πώς να βελτιώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Αναπόφευκτα, επομένως, οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ, κάνοντας το ταξίδι στη Μόσχα, θα βοηθήσουν τη Ρωσία να βελτιώσει την οικονομία της και με αυτόν τον τρόπο θα αφεθούν ανοιχτοί στο να κατηγορηθούν ότι βοήθησαν τη Ρωσία στη διεξαγωγή του πολέμου κατά της Ουκρανίας».

Εκτ0ξεύθηκε η ρωσική οικονομία

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας της Μόσχας, η οικονομία της Ρωσίας αναπτύχθηκε κατά 4% ετησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Ανάλυση οικονομολόγων στο Bloomberg ανέφερε ότι ενώ οι κρατικές επιδοτήσεις είχαν μετριάσει τις εγχώριες επιχειρήσεις έναντι των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την ΕΕ και τα υψηλότερα οφέλη υποστήριξαν τις δαπάνες των νοικοκυριών, η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί το υπόλοιπο του έτους.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον την Πέμπτη:

«Το ΔΝΤ και όλες οι χώρες μέλη μας έχουν αμοιβαία υποχρέωση να διεξάγουν διαβουλεύσεις για το άρθρο IV.

Είναι στα άρθρα της συμφωνίας μας. Στην πραγματικότητα, στην περίπτωση της Ρωσίας, από τον Φεβρουάριο του 2022, η οικονομική κατάσταση ήταν εξαιρετικά άστατη, γεγονός που δυσκόλεψε την ακύρωση των διαβουλεύσεων για το άρθρο IV, ιδίως όσον αφορά τις προοπτικές και τα πλαίσια πολιτικής τόσο για το κοντινό όσο και για το μέσο όρος.

Τώρα που η οικονομική κατάσταση είναι πιο διευθετημένη, οι διαβουλεύσεις για το άρθρο IV με τη Ρωσία επαναλαμβάνονται, όπως είπα στην αρχή, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τόσο του ταμείου όσο και της χώρας-μέλους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.