ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Eιλικρινά: Ποιος ασχολείται -στα σοβαρά- με το debate του ΠΑΣΟΚ;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Το Ισραήλ υποβαθμίστηκε για δεύτερη φορά φέτος από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s

Πλέον βρίσκεται τρία σκαλοπάτια πάνω από τη μη επενδυτική βαθμίδα, επιπέδου junk

Το Ισραήλ υποβαθμίστηκε για δεύτερη φορά φέτος από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s

Η Moody’s «έριξε» το Ισραήλ κατά δύο βαθμίδες στο Baa1 από το Α2, ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης αργά το βράδυ της Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας τη χώρα τρία σκαλοπάτια πάνω από τη μη επενδυτική βαθμίδα, επιπέδου junk.

Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές.

Ο «γεωπολιτικός κίνδυνος έχει ενταθεί σημαντικά περαιτέρω, σε πολύ υψηλά επίπεδα, με ουσιαστικές αρνητικές συνέπειες για την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα», ανέφερε η Moody’s στην έκτακτη ανακοίνωσή του. «Η ένταση της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες».

Δεν υπάρχουν πολλά σημάδια ότι ο πόλεμος κατά της Χαμάς πλησιάζει στο τέλος του, ακόμη και αν η ένταση των μαχών έχει μειωθεί. Και τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Ισραήλ έχει εντείνει τις εχθροπραξίες εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Οι φόβοι μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων αυξάνονται σχετικά με μια πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση στην οποία θα εμπλέκεται το Ιράν, ο κύριος σύμμαχος της Χεζμπολάχ, και οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία και τα αραβικά κράτη εντείνουν πυρετωδώς τις διπλωματικές προσπάθειες για να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.

Η κίνηση της Moody’s είναι «υπερβολική και αδικαιολόγητη», δήλωσε ο Γιαλί Ρόθενμπεργκ, γενικός λογιστής του ισραηλινού υπουργείου Οικονομικών.

«Η ένταση της δράσης αξιολόγησης που αναλήφθηκε δεν ταιριάζει με τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά δεδομένα της ισραηλινής οικονομίας», πρόσθεσε. «Είναι σαφές ότι ο πόλεμος στα διάφορα μέτωπα απαιτεί ένα τίμημα από την ισραηλινή οικονομία, αλλά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την απόφαση του οίκου αξιολόγησης».

Η απόφαση της Moody’s ελήφθη πριν ακόμη το Ισραήλ πλήξει την Παρασκευή το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό, στην πιο σφοδρή επίθεση κατά της πρωτεύουσας του Λιβάνου εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Η εξέλιξη αυτή ήταν μια σημαντική κλιμάκωση των εχθροπραξιών.

Οι συγκρούσεις έχουν αποδειχθεί οικονομικά δαπανηρές για το Ισραήλ. Οι κυβερνητικές δαπάνες και το έλλειμμα του προϋπολογισμού έχουν εκτοξευθεί, ενώ τομείς όπως ο τουρισμός, η γεωργία και οι κατασκευές έχουν υποχωρήσει.

Σύμφωνα με το Bloomberg, Iσραηλινοί αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι το κόστος του πολέμου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους θα ανέλθει σε περίπου 66 δισ. δολάρια, ή περισσότερο από το 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Το ποσό αυτό βασίστηκε στο ότι οι μάχες με τη Χεζμπολάχ δεν θα κλιμακωθούν σε μια ολοκληρωμένη αντιπαράθεση.

Η Moody’s δήλωσε ότι αμφιβάλλει ότι η οικονομική ανάκαμψη του Ισραήλ θα είναι ταχεία μόλις τελειώσουν οι εχθροπραξίες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Μακροπρόθεσμα, θεωρούμε ότι η οικονομία του Ισραήλ θα αποδυναμωθεί πιο μόνιμα από τη στρατιωτική σύγκρουση απ’ ό,τι αναμενόταν νωρίτερα», ανέφερε. «Με αυξημένους κινδύνους ασφαλείας – ένα κοινωνικό ζήτημα – δεν αναμένουμε πλέον μια γρήγορη και ισχυρή οικονομική ανάκαμψη όπως σε προηγούμενες συγκρούσεις».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.