Η στερλίνα υποχώρησε 5% έναντι του δολαρίου, μετά την εξαγγελία της Λιζ Τρας για μειώσεις φόρων ενώ η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να σχολιάσει τις πρόσφατες κινήσεις στην αγορά. Η επίδοση αυτή, αποτελεί ιστορικό χαμηλό από το 1970.
Όπως παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ την Παρασκευή στον λεγόμενο «μίνι προϋπολογισμό», η στρατηγική του πρόκειται να επικεντρωθεί στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη και όχι στη βραχυπρόθεσμη αντίδραση της αγοράς. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει μια σειρά από φόρους αλλά δεν διευκρίνισε πώς η συντηρητική κυβέρνηση, υπό την νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας, θα χρηματοδοτήσει τις κινήσεις αυτές.
Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των διετών βρετανικών ομολόγων, που επηρεάζονται περισσότερο από τις προοπτικές για τα επιτόκια και τον κρατικό δανεισμό, αυξήθηκαν έως και κατά 54 μονάδες βάσης στο υψηλό επίπεδο του 4,53%. Η απόδοση έχει αυξηθεί σχεδόν κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα τις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, γεγονός που αποτυπώνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στην ικανότητα της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις μειώσεις φόρων που εξήγγειλε.
Βουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τον αντίκτυπο στις χρηματοοικονομικές αγορές. Συγκεκριμένα, η Ρέιτσελ Ριβς, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος για θέματα οικονομικής πολιτικής μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο Λίβερπουλ δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα θα επιδιώξει μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική που θα παρέχει τα κεφάλαια για τις δημόσιες υπηρεσίες.
«Γίνεται σαφέστερο μέρα με τη μέρα ότι το Εργατικό είναι το κόμμα της οικονομικής υπευθυνότητας και το κόμμα της κοινωνικής δικαιοσύνης», δήλωσε η Ριβς.
Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ζήτησε σήμερα σύγκληση του κοινοβουλίου στο Γουέστμινστερ προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση καθώς συνεχίστηκαν οι τριγμοί στις χρηματοοικονομικές αγορές ύστερα από τον «μίνι προϋπολογισμό» της Παρασκευής.
«Δύσκολο να υπερβάλει κανείς για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από τον βρετανικό προϋπολογισμό της Παρασκευής», ανέφερε η Στέρτζον σε ανάρτηση στο Twitter. «Ενώ οι πλουσιότεροι λαμβάνουν μειώσεις φόρων, οι απλοί πολίτες –που έχουν ήδη πληγεί από τον αλματώδη πληθωρισμό– πρόκειται να πληγούν από τα αυξανόμενα επιτόκια».