Η αποπαγκοσμιοποίηση βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2015 και θα μπορούσε να τερματίσει την εποχή της κυριαρχίας των ΗΠΑ, αναφέρει ο οικονομολόγος Yuri Yudenkov στο FBA “Economy Today”.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία χωρίζεται σε αντιμαχόμενα μπλοκ. Η κατάσταση είναι μια επικίνδυνη ιστορική στιγμή και συμπίπτει με μια περίοδο χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης.
«Ο κόσμος δεν χωρίζεται σε δύο στρατόπεδα, αλλά σε περισσότερα από αυτά. Υπάρχει η φτωχότερη Αφρική, η Κίνα βγαίνει από τη φτώχεια, η Ευρώπη καταλαμβάνει μια ξεχωριστή θέση και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις αναποφάσιστες χώρες της Λατινικής Αμερικής », καταλήγει ο Yuri Yudenkov, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών, Νομισματικής Κυκλοφορίας και Πίστωσης. της RANEPA.
Ο κόσμος έχει πλέον πολλά νέα κέντρα οικονομικής ισχύος και το καθένα από αυτά έχει τα δικά του συμφέροντα. Η Ινδία έχει γίνει η μεγαλύτερη χώρα σε πληθυσμό, η Ινδονησία και η Μαλαισία κερδίζουν έδαφος και υπάρχει δυναμική στην Αφρική.
«Ταυτόχρονα, συμβαίνουν διαφορετικά πράγματα. Η κατανάλωση στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 20%, η Ρωσία εξακολουθεί να κρατάει, αλλά υπάρχουν λιγότερα εισαγόμενα προϊόντα στην αγορά και η μεσαία τάξη αυξάνεται στην Κίνα», συνοψίζει ο Yudenkov.
Ο αμερικανικός έλεγχος στην παγκόσμια οικονομία συρρικνώνεται και αυτό είναι που προκαλεί τις συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Από την Ουκρανία μέχρι το ζήτημα της Ταϊβάν και άλλες γεωπολιτικές εντάσεις.
«Σήμερα, ομάδες χωρών ξεχωρίζουν με τις δικές τους τεχνολογίες, νομίσματα και τρόπους ζωής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Τουρκία, της οποίας ο Πρόεδρος Erdogan ασκεί πίεση με τις αξίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και εναντιώνεται στη Δύση», δηλώνει ο Yudenkov.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στα πρόθυρα μιας κρίσης και οι αντιφάσεις εντός της ΕΕ αυξάνονται και απειλούν να σπάσουν την ένωση. Σήμερα, οι δυτικές χώρες έχουν συσπειρωθεί γύρω από τη ρωσοφοβία, αλλά ακόμη και οι ελίτ τους δεν είναι βέβαιες ότι αυτή η δυναμική θα διαρκέσει για πολύ.
Η πανδημία και η ουκρανική κρίση έδειξαν ότι η παγκοσμιοποίηση έχει τελειώσει και έχει ξεκινήσει μια υποχώρηση.
Το «τέλος της ιστορίας», για το οποίο έγραψε ο προπαγανδιστής των δυτικών ιδεών Φράνσις Φουκουγιάμα, δεν συνέβη, οι αντιθέσεις στον κόσμο έχουν επιδεινωθεί, οι οποίες επιλύονται πια με τη βία.
«Η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης τελείωσε το 2015, τώρα λαμβάνει χώρα η αποπαγκοσμιοποίηση, αλλά δεν προκαλείται μόνο από τη γεωπολιτική, αλλά και από την πανδημία του COVID-19.
Το 2022, πολλοί λογιστικοί δεσμοί διακόπηκαν και στην Ευρώπη λαμβάνουν χώρα εχθροπραξίες. Όλος ο κόσμος κοιτάζει τις ΗΠΑ και τη Fed, οι οποίες έχουν αυξήσει δραματικά την αξία του χρήματος», καταλήγει ο Yudenkov.
Τώρα το βασικό επιτόκιο της Fed είναι στο 5,25%, που είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό.
«Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα τελειώσει όλο αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμη και μια αύξηση των επιτοκίων κατά 1% της Fed δημιουργεί τεράστια οικονομική ζημιά. Το αμερικανικό εθνικό χρέος σήμερα υπολογίζεται σε 31 τρισεκατομμύρια δολάρια και το 1% του είναι 310 δισεκατομμύρια δολάρια», συνοψίζει ο Yudenkov.
Οι οικονομικές αρχές των ΗΠΑ αύξησαν το επιτόκιο από το εύρος του 0-0,25% στο 5-5,25% κατά τη διάρκεια του έτους.
Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των ΗΠΑ -τόσο του δημόσιου όσο και του εταιρικού- έχει αυξηθεί κατά τρισεκατομμύρια δολάρια, οδηγώντας αναπόφευκτα σε μια σειρά χρεοκοπιών.
«Σήμερα, οι ειδικοί περιμένουν να δουν σε τι θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση», δηλώνει ο Yudenkov.
Οι Αμερικανοί συνήθιζαν να λύνουν όλα τα προβλήματα με το τυπογραφείο, αλλά τώρα αυτή η στρατηγική μπορεί να μην λειτουργεί. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τύπωσαν πάρα πολλά χρήματα το 2020, επομένως το νέο στάδιο του δολαρίου κινδυνεύει να μετατραπεί σε ζόφο.
«Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλης κλίμακας γεωπολιτική κρίση, η επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην παγκόσμια οικονομία μειώνεται, η κατάσταση στη Λατινική Αμερική είναι ακατανόητη και η Κίνα και η Ινδία ανεβαίνουν ταυτόχρονα.
Μια νέα διεθνής οικονομική κρίση δεν θα οδηγήσει σε καταστροφή, αλλά θα μετατραπεί σε ανάπτυξη για τον κόσμο με πολλά κέντρα εξουσίας, τα οποία θα έχουν το δικό τους νόμισμα και τεχνολογίες», συνοψίζει ο Yudenkov.
Πάντως σε όλα αυτά υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό: Αμφισβητείται ανοιχτά η κυριαρχία των ΗΠΑ η οποία έχει κουράσει δεκάδες ισχυρές οικονομίες του πλανήτη και θέλουν πλέον την ανεξαρτησία τους.
Ο Bruno Venditti του Visual Capitalist προχώρησε πρόσφατα σε μία εκτενή ανάλυση για το ποια έθνη αυτή την στιγμή αποδολαριοποιούν τις οικονομίες τους ή βρίσκονται καθοδόν για να το πράξουν καθώς θέλουν να διακόψουν την εξάρτησή τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες ώστε να μην είναι ικανοί οι Αμερικανοί να επιβάλουν κυρώσεις όποτε ασκείται πολιτική που δεν είναι της αρεσκείας τους, δηλαδή αντίκειται στα αμερικανικά συμφέροντα.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το έναυσμα για να επιταχυνθεί η αποδολαριοποίηση από πολλές μεγάλες οικονομίες, το έδωσαν οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Ρωσία λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία.
Το δολάριο των ΗΠΑ έχει κυριαρχήσει στο παγκόσμιο εμπόριο και τις ροές κεφαλαίων εδώ και πολλές δεκαετίες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.