Μνημόνιο Κατανόησης υπέγραψε η κρατική εταιρεία μεταλλευμάτων της Τουρκίας Eti Maden με την κινεζική εταιρεία Dalian Jinma η οποία είναι ο ηγέτης στην τεχνολογία επεξεργασίας του Βορίου για την κατασκευή στην Τουρκία ενός εργοστασίου παραγωγής Καρβίδιου του Βορίου.
Το εργοστάσιο θα ανεγερθεί στο Balıkesir και θα επεξεργάζεται την πραγματικά μεγάλη παραγωγή Βορίου της Τουρκίας η οποία κατέχει το 73% των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Το Μνημόνιο το υπέγραψε ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου και Υπουργός Ενέργειας Berat Albayrak ο οποίος σκοπεύει να αυξήσει με το εργοστάσιο αυτό την προστιθέμενη αξία του Βορίου και φυσικά τα έσοδα του τουρκικού κράτους από την εξαγωγή του Καρβιδίου του Βορίου το οποίο είναι πολύ πιο ακριβό από το Βόριο ως μετάλλευμα.
Όπως σημείωσε ο γαμπρός του Ερντογάν 1.000 κιλά Βορίου αξίζει 200 δολάρια, όμως 1.000 κιλά Καρβίδιο του Βορίου αξίζει 400.000 δολάρια δηλ 2.000 περισσότερο από το Βόριο. Σύμφωνα με τον Berat Albayrak το βασικό στοιχείο του εγχειρήματος είναι η μεταφορά τεχνολογίας για την επεξεργασία του Βορίου από την Κίνα στην Τουρκία.
Το Καρβίδιο του Βορίου χρησιμοποιείται κυρίως από την υαλουργία ως πρόσθετα για φύλλα βοριούχου γυαλιού. Επιπλέον χρησιμοποιείται για μόνωση ή σε ελαφρά δομικά υλικά και στην αεροναυπηγική. Η αμέσως επόμενη κυρίαρχη χρήση του είναι τα πολυμερή βορίου και κεραμικά βορίου, που παίζουν εξειδικευμένους ρόλους ως υψηλής αντοχής ελαφρά δομικά και πυρίμαχα υλικά.
Το γυαλικά από βοροπυριτικό γυαλί (pyrex, υαλοβάμβακας) χρησιμοποιούνται για τη μεγαλύτερη αντοχή τους, μηχανική και αντιθερμική, σε σύγκριση με το απλό γυαλί σόδας – ασβέστη. Οι βοριούχες ενώσεις χρησιμοποιήθηκαν, ακόμη, ως γεωργικά λιπάσματα και ως λευκαντικά υπερβορικού νατρίου.
Σε μικρότερη (σε ποσότητα) εφαρμογές του, το βόριο είναι σημαντική πρόσμειξη σε ημιαγωγούς τύπου P, ενώ βοριούχα αντιδραστήρια χρησιμοποιούνται ως ενδιάμεσα για τη σύνθεση σημαντικών οργανικών χημικών.
Ακόμη το Καρβίδιο του Βορίου χρησιμοποιείται για την παραγωγή του ατσαλιού, για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων, πυραυλοκινητήρων και αεροσκαφών λόγω της μεγάλης του αντοχής σε υψηλές θερμοκρασίες και των ηλεκτρικών μονωτικών του ικανοτήτων.
Η τουρκική εταιρεία Eti Maden πούλησε το 2017 συνολικά 2,2εκατ. τόνους Βορίου που αντιστοιχεί στο 57% της παγκόσμιας ζήτησης.