ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στέφανε όλα καλά: Κάνε δικό σου κόμμα!
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Γερμανία: «Τάσεις φυγής» από τη χώρα εμφανίζει η βιομηχανία λόγω των μέτρων για την «κλιματική αλλαγή»

Οι αυξημένες ενεργειακές δαπάνες και η γραφειοκρατία οδηγούν την παραγωγή στο εξωτερικό

Γερμανία: «Τάσεις φυγής» από τη χώρα εμφανίζει η βιομηχανία λόγω των μέτρων για την «κλιματική αλλαγή»

Η Γερμανία, παραδοσιακά μια από τις κορυφαίες βιομηχανικές δυνάμεις της Ευρώπης, αντιμετωπίζει σήμερα έναν από τους πιο σοβαρούς οικονομικούς κινδύνους της τελευταίας δεκαετίας.

Οι αυξημένες τιμές ενέργειας, που έχουν εκτοξευτεί εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όπως η ενεργειακή μετάβαση και οι γεωπολιτικές εντάσεις, έχουν καταστήσει το κόστος παραγωγής ανυπέρβλητο για πολλές επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η δύσκολη γραφειοκρατία στην αδειοδότηση, στη ρύθμιση και στην τήρηση των κανονισμών δημιουργεί επιπλέον εμπόδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της DIHK, οι ανησυχίες αυτές δεν είναι απλώς υποθετικές.

Πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, βρίσκονται ήδη σε διαδικασία αξιολόγησης εναλλακτικών λύσεων, όπως η μετεγκατάσταση της παραγωγής τους σε χώρες με χαμηλότερα κόστη λειτουργίας ή η μεταφορά μέρους της δραστηριότητάς τους στο εξωτερικό.

Οι ενεργειακές δαπάνες αποτελούν ένα από τα κύρια ζητήματα που αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να επανεξετάσουν τη στρατηγική τους.

Η Γερμανία, έχοντας δεσμευτεί στην ατζέντα της «πράσινης μετάβασης» αντιμετωπίζει πλέον τις συνέπειες των αυξανόμενων τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων, λόγω της σταδιακής κατάργησης των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, όπως ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια.

Η εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αν και σημαντική για την κλιματική αλλαγή, έχει οδηγήσει σε αυξημένα κόστη για τις επιχειρήσεις.

Η γραφειοκρατία στη Γερμανία αποτελεί επίσης σοβαρό εμπόδιο για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η διαδικασία αδειοδότησης για νέα έργα και επενδύσεις συχνά διαρκεί μήνες, αν όχι χρόνια, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να απογοητεύονται και να αναζητούν λύσεις σε άλλες χώρες με πιο ευέλικτο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η δυσκολία αυτή αναγκάζει πολλές επιχειρήσεις να περιορίσουν τις επενδύσεις τους στη Γερμανία ή ακόμα και να αποσυρθούν εντελώς από την αγορά.

Η πιθανή μετεγκατάσταση της παραγωγής και οι περιορισμοί στην ανάπτυξη μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο για τη γερμανική οικονομία, αλλά και για την ευρωπαϊκή συνολικά.

Η Γερμανία αποτελεί τον βιομηχανικό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και οποιαδήποτε αποδυνάμωση της βιομηχανικής της βάσης θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλη την ήπειρο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η γερμανική κυβέρνηση καλείται να αναθεωρήσει την πολιτική της σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση και τη γραφειοκρατία, αν θέλει να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της βιομηχανίας της.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, οι προκλήσεις είναι τεράστιες και η κατάσταση απαιτεί άμεσες και αποφασιστικές δράσεις για να αποτραπεί η απώλεια βιομηχανικής ισχύος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.