Η ΕΔΕΥ δεν έχει εκπλαγεί με τη νέα κατάσταση στον ενεργειακό τομέα, καθώς παρέμεινε προσηλωμένη στο τρίπτυχο ενεργειακή μετάβαση, ασφάλειας εφοδιασμού και τιμών.
Όπως ανέλυσε ο Αριστοφάνης Στεφάτος, πρόεδρος της ΕΔΕΥ, μιλώντας σήμερα στο Power & Gas Forum, οι χρηματοοικονομικοί φορείς δεν θεωρούν πλέον δημοφιλείς τις επενδύσεις σε παλαιότερες μορφές ενέργειας. Μαζί με τη γεωπολιτική ένταση και την πανδημία μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο το πρόβλημα.
Ταυτόχρονα, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε έρευνα παραγωγή υδρογονανθράκων μειώθηκαν δραστικά την τελευταία δεκαετία. Η μείωση των επενδύσεων μονάχα του 2020 οδηγεί σε πτώση της παραγωγής κατά 3,14 εκατ. βαρέλια/ημέρα ως το 2025 σε πετρέλαιο και αέριο. Όλα αυτά ενώ ο ΟΠΕΚ διαθέτει σήμερα υπερβάλλουσα παραγωγική δυνατότητα της τάξης των 3,14 εκατ. βαρελιών όπως αναφέρει το energypress.gr
Κατά τον ίδιο, το επόμενο σύνορο για τον κλάδο είναι οι γεωλογικές λεκάνες του Ιονίου και της Κρήτης. Ο κ. Στεφάτος εκτιμά ότι υπάρχει χρόνος για τις ελληνικές έρευνες εφόσον πάρουν 1-2 χρόνια οι σεισμικές έρευνες, 3-4 χρόνια οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις και έχουμε πρώτη παραγωγή μέσα σε 6-7 χρόνια με βάση τον σχεδιασμό της ΕΔΕΥ.
Η χώρα μας προσφέρει στους πιθανούς επενδυτές μεταξύ άλλων ευκαιρίες διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου, συνέργειες στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, επίλυση των σημερινών προβλημάτων εφοδιασμού και απεξάρτηση από τη γεωπολιτική πίεση, όπως ανέδειξε.